CORESPONDENȚĂ DIN DOHA Au sudat canalele, au sigilat ușile! Așa menține Qatarul securitatea pe stadioanele Mondialului » Doar FIFA a produs haos

Imagine realizată azi la Doha de echipa GSP: polițiști în straie tradiționale, cu carabină M4 la spate, patrulează pe cai +20   FOTO
Imagine realizată azi la Doha de echipa GSP: polițiști în straie tradiționale, cu carabină M4 la spate, patrulează pe cai

Articol de , - Publicat miercuri, 23 noiembrie 2022 14:38 / Actualizat miercuri, 23 noiembrie 2022 15:20

Cum arată măsurile de securitate la Campionatul Mondial din Qatar? Control pe stadioane ca la aeroport pentru absolut toată lumea. Fanii sunt urmăriți cu drona și din elicopter, canalele au fost sudate, ușile au fost sigilate. Poliția patrulează pe cămile și cai, iar ofițerii antitero verifică fiecare mașină ajunsă în perimetrul arenelor de sute de milioane de euro.

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar; 
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.

Campionatul Mondial e în plină desfășurare, iar după primele zile de meciuri nu a existat niciun incident major în ceea ce privește securitatea! Totul este calculat în detaliu, nu există nici măcar o scăpare a autorităților locale.

Stațiile de metrou sunt pline de polițiști, iar în zona arenelor, securitatea este la cel mai înalt nivel. Există un perimetru de câțiva kilometri buni care delimitează stadionul de intrarea spectatorilor, tocmai pentru a nu exista incidente cum s-au mai întâmplat, inclusiv la finala Champions League, unde s-au rupt gardurile și s-a pătruns abuziv în arenă.

Cum arată securitatea la Campionatul Mondial din Qatar

Ajuns la stadion, primul filtru de poliție e cel care verifică tichetul pentru meci, apoi un drum lung printr-un labirint de garduri până la un nou control. Mult, mult mai amănunțit de această dată! Procedura este aceeași ca în momentul în care ajungeți în aeroport. 

+15 FOTO

Fiecare suporter, ziarist sau voluntar trebuie să-și pună bagajul pe o bandă, iar acesta este scanat de agenți de securitate. Apoi, urmează un control corporal cu aparate specifice, iar orice li se pare suspect din geantă te obligă să-l arăți.

După ce totul este OK, fiecare participant la meci ajunge la poarta care-l introduce în lumea Campionatului Mondial. Scanarea biletului, trecerea prin turnicheți, apoi ocuparea locului. Există mii de voluntari gata în orice moment să te ajute.

Protocol mult mai strict pentru presă

Inclusiv jurnaliștii urmează același protocol de securitate, doar că în cazul lor acreditarea de la FIFA, care conține un CIP în partea superioară, este scanată de cel puțin cinci ori până să-ți ocupi locul în stadion. 

Odată verificată legitimația de acces, polițistul respectiv vede toate informațiile personale, dar și o poză încărcată în platforma forului internațional pentru siguranță. 

+15 FOTO

Polițiști înarmați la stadioane

Autoritățile locale au decis să-și suplimenteze extrem de serios efectivele, iar „spionarea” suporterilor se face din drone imense cu camere de luat vederi în timp real, dar și din elicoptere. La fiecare stadion, există o zonă specială, unde pot ateriza două elicoptere de mari dimensiuni. 

În comparație cu România, unde niciun stadion nu deține heliport. Mai mult, sute de polițiști înarmați patrulează pe cai și cămile pentru o bună desfășurare a evenimentelor. 

+15 FOTO

Doar FIFA a produs haos!

Surprinzător, dar forul internațional a produs cea mai mare agitație chiar la meciul de deschidere, Qatar-Ecuador. Motivul? Au anunțat jurnaliștii care nu au primit tichet de acces pe stadion că vor putea să folosească centrul media. Doar că s-au răzgândit pe parcurs și n-au mai comunicat acest lucru, interzicând accesul. 

Sute de jurnaliști au ajuns la arenă, dar n-au fost lăsați să mai meargă în centrul media fără un tichet valabil și-au rămas în parcare! Este pentru prima oară când se întâmplă asta, pentru că în trecut dacă erai acreditat la turneu aveai acces în centrul media al fiecărui stadion, doar că fără tichet nu puteai asista la meci. 

Au sudat canalele, au sigilat ușile!

Pentru a nu exista absolut deloc probleme, poliția locală a luat decizia să sudeze toate canalele din jurul stadioanelor și să aplice stickere cu mesajul „security”. 

Mai mult decât atât, în stadion, la toate ușile și geamurile care nu se folosesc s-au aplicate adezive speciale pentru ca acestea să nu fie deschise pe toată durata Campionatului Mondial. Stadioanele fiind blindate de forțe de ordine impresionante. 

Control antitero pentru mașini

La fiecare stadion există câte o parcare dedicată VIP-urilor, una pentru suporterii cu bilete la tribuna oficială, dar și pentru jurnaliști. 

Înainte ca mașinile sau autocarele să ajungă în parcarea specială, bine delimitată, fiecare vehicul este oprit de o echipă de cinci polițiști care verifică totul cu lumini și oglinzi speciale. „Măsurile de securitate sunt fără precedent”, au spus în cor inclusiv jurnaliștii din Anglia. 

Filtre speciale și în Doha

Există zone în Doha, în special în apropierea hotelurilor de lux, unde străzile sunt blocate de filtrele poliției locale. Fiecare mașină este oprită și verificată, inclusiv cu câini speciali, antrenați în detectarea substanțelor interzise. 

De controale nu scapă absolut nimeni, indiferent că este într-o limuzină de lux, într-o mașină normală sau într-un taxi.

Mai multe corespondențe din Qatar: 

Mondialul a schimbat regulile în Qatar » Fotbalul pune Hijab, Burka și Niqab lângă fustă-mini și buricul gol. Fotografia grăitoare surprinsă în Piața Veche

Gazeta a făcut topul celor mai spectaculoși suporteri de la Mondial » Mexicanii au transformat Doha, însă fanele Iranului fură toate privirile

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Superliga
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (3)
liviuemil
liviuemil  •  23 Noiembrie 2022, 23:14

Pentru astia doi cu stea in frunte ,autorii articolului:cred ca va referiti la "sudarea capcelor de canalizare". In nici un caz nu puteti spune "sudarea canalelor". Pai ce exemplu dati voi in exprimarea corecta in limba Romana???

arnautull
arnautull  •  23 Noiembrie 2022, 16:09
Postat de valihaita pe 23 Noiembrie 2022, 15:42

Si Secret srervice-ul sigileaza orice gura de canal cand trece Presedintele SUA! asa ca nu inteleg mirarea !

pai mirarea melteanului cand a vazut girafa si a zis ca asa ceva nu se exista

valihaita
valihaita  •  23 Noiembrie 2022, 15:42

Si Secret srervice-ul sigileaza orice gura de canal cand trece Presedintele SUA! asa ca nu inteleg mirarea !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează