Articol de GSP - Publicat duminica, 26 martie 2017 00:00

Suporterii mai speră că România va fi la Mondial. Pentru președintele FRF, meciul de azi are și altă miză: alegerile de peste un an.

Avem șanse de calificare foarte mici și luptăm să le facem mici. Cu o victorie, România ar căpăta doar dreptul să calculeze în continuare.

Opt puncte din cinci meciuri sunt puține când îți rămâne înainte partea grea din program, cu trei deplasări la favoritele din acest moment, Polonia, Muntenegru și Danemarca.

Optimismul s-a subțiat la golul lui Jovetici de la Cluj, la penalty-ul ratat de Stanciu spre final, la 0-0 în Kazahstan. Începutul a complicat o campanie ce părea oricum dificilă de la tragerea la la sorți. Era mai probabil să nu ne calificăm.

Numele fotbaliștilor din grupă, cotele lor de piață asta ziceau. Și, oricum, în aproape două decenii ne-am obișnuit să lipsim de la Campionatul Mondial.

De ce ar fi preliminariile astea diferite de precedentele pe care le-am ratat? O victorie astăzi ne-ar încadra în scenariul tradițional din ultimii 20 de ani, în care turneul final ne prinde tot socotind ce s-ar fi întâmplat dacă am fi ciupit un punct undeva, dacă o ratare ar fi fost gol, dacă favorita ar fi avut ghinion.

Doar trei puncte luate acum ne permit să păstrăm matematica asta. Înfrângerea ar constitui, cu adevărat, ceva excepțional. Pentru că parcursul ar risca să devină printre cele mai proaste din istorie și ar mai deschide o miză: alegerile de peste un an pentru președinția Federației.

Ar fi topingul peste un raport dezastruos. În 3 ani din mandatul lui Răzvan Burleanu, numărul cluburilor din primele două ligi s-a redus de la 50 la 34. S-au înființat centre pentru juniori împotriva regulamentului și a principiului că nu poți să și organizezi o competiție, să și participi în ea.

FRF are formații care evoluează în ligile ei, tot ea deleagă arbitrii și își convoacă juniorii proprii la echipele naționale. Nicio echipă de de tineret sau juniori nu s-a calificat la vreun turneu final din 2012 până acum. Cel mai recent rezultat de la acest nivel: vineri, 1-5 cu Rusia la U21.

S-au făcut experimente, s-au recrutat selecționeri de pe Internet. Așa a fost descoperit Doru Isac, un tip care susținea că l-a cunoscut pe Arsene Wenger acum mulți ani, în Japonia. I s-a dat lotul sub 19 ani, cu care n-a bătut pe nimeni.

A apărut, ca strateg al sectorului de tineret, Zorislav Kovaci, un croato-belgian care s-a remarcat când l-a pus pe Ianis Hagi să-i care costumul și apoi a uimit asistența la un turneu de calificare internațional, unde a condus exercițiile de încălzire ale românilor încălțat cu "ciocate".

Toate astea vor cântări, în mod normal, la alegerile de anul viitor. Dacă peste ele se adaugă astăzi o înfrângere, România va rămâne cu un statut de invitat în grupa aceasta, o "andorră" cu care îți propui să nu-ți bați joc de puncte.

Iar Burleanu va avea de ales: să-și asume responsabilitatea și să nu mai candideze sau să spere că va convinge cluburile că merită încă un mandat, fiindcă primul a fost de acomodare cu un sport care nu-l pasionează.

Răzvan depinde, așadar, și de inspirația lui Daum, și de ziua pe care o vor prinde Chipciu, Stanciu, Săpunaru. Mai ales de Daum depinde, pentru că germanul e și el un pariu total al actualei administrații.
E cel mai scump antrenor care a lucrat vreodată în fotbalul românesc, în jur de un milion de euro brut anual, cu tot cu staff.

Doar calificarea justifică asemenea costuri. Explicația "n-am jucători, n-am cu cine să mă calific" îi era accesibilă și unui român plătit cu zece mii de euro lunar.

Inspirația lui Daum pentru partida de azi se aude c-ar fi un "ultragigamegasuper-ofensiv" sistem 5-4-1. Optimiștii pomenesc de Chelsea a lui Conte, care ar juca ceva asemănător.

Mie îmi amintește de Petrolul lui Vichi Roșca, de Costescu și de Orlando Gheorghe, care făceau cu schimbul în atac. Nu-l știe Burleanu pe Orlando.

Știe, în schimb, cum să justifice eșecurile. A arătat într-una dintre zilele trecute.

Așa interpretez ce a spus, însă fiecare înțelege ce poate: "Terenul arid al fotbalului românesc face greu de implementat o predictibilitate la nivel înalt". Keșeru a dat două goluri în cel mai recent joc cu danezii. Hai, predictibilitate!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
Diverse
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
Veste devastatoare din SUA: Bela Karoly, antrenorul legendar al Nadiei Comăneci, e în stare gravă » „Rugați-vă pentru el! Își trăiește ultimele zile!”
Gimnastica
Veste devastatoare din SUA: Bela Karoly, antrenorul legendar al Nadiei Comăneci, e în stare gravă » „Rugați-vă pentru el! Își trăiește ultimele zile!”
Mesaj politic la PSG - Atletico Madrid din Liga Campionilor » Scenografia care a făcut înconjurul lumii în 10 ore
Liga Campionilor
Mesaj politic la PSG - Atletico Madrid din Liga Campionilor » Scenografia care a făcut înconjurul lumii în 10 ore

Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”

Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora