INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  INTERVIU

CORESPONDENȚĂ DIN RUSIA // Motivul pentru care a eșuat Lucescu la Zenit: "Atunci s-a rupt totul!"

Articol de - Publicat sambata, 16 iunie 2018 09:25

Evgheni Stepanov, de 42 de ani fan al echipei din Sankt Petersburg, are o concluzie: "Când Lucescu i-a organizat puțin pe jucători după haosul lui Villas-Boas, echipa a jucat foarte bine. Când i-a organizat prea mult, s-a rupt totul".

  • Theodor Jumătate, jurnalist cu 23 de ani de experiență în presa de sport și șef al departamentului Fotbal Internațional la Gazeta Sporturilor, transmite zilnic pentru cititorii GSP corespondențe din Rusia pe durata Campionatului Mondial. 

Am căutat un ultras rus și l-am găsit pe Evgheni Stepanov. Nu e tânăr, are 60 de ani, dar e de la 18 ani suporter Zenit și, de aproape trei decenii, a format Nevski Front. Prima mișcare de fani pătimași a echipei din Sankt Petersburg.

Am vorbit de Mircea Lucescu, de ultrașii tineri, nervoși și puși pe harță ai lui Zenit - "Dacă e de bătaie, atunci nici noi nu ne dăm la o parte" - și de incidentele provocate de huliganii ruși la Euro 2016, zdrobindu-i pe englezi în portul Marseille: "Ce-am făcut noi? Puțin curat!".

Evgheni e un dur, un tip ca o stâncă. Știți ce meserie are? E inginer electronist.


El e Evgheni Stepanov,  durul din Sankt Petersburg

"Noi, bătrânii, nu participăm la lupte organizate"

- Când am rugat un jurnalist rus să-mi spună cum aș putea lua legătura cu un fan al lui Zenit, el mi-a spus: "Sună-l pe Evgheni Stepanov, e cel mai important suporter al echipei".
- (Amuzat) Nu sunt eu cel mai important. Doar fac parte din grupul de ultrași Nevski Front, prima mișcare organizată de fani la Zenit.

- Când s-a format?

- La început de 1990.

- Cum sunt împărțiți ultrașii la Zenit?
- Noi, bătrânii, suntem sus, în peluză. Mai jos stau tinerii, care au foarte multe facțiuni și care sunt primii ce sar la bătaie. Ei sunt mai nervoși. Dar nu înseamnă că, dacă stăm sus, noi suntem scutiți de anumite chestii.

- Adică?
- (Devine serios) Suntem toți împreună. Dacă e nevoie, ne băgăm la bătaie. Nu participăm la lupte organizate, însă, dacă e să pice ceva, nu ne dăm înapoi.

"Ultrasul nu e cel ce sare primul la bătaie"

- Ce înseamnă de fapt ultras?
- Pentru mine, e fanul care se duce mereu la meciuri, care face bannere, care vrea să vadă fotbal, nu e cel ce sare primul la bătaie. În ultima perioadă, s-au stabilit niște denumiri pentru grupurile noastre de suporteri.

- Care sunt?

- Huligani, ultras, fani. Ultimii sunt simpli iubitori de fotbal, care stau în tribună, au abonamente...

- De când țineți cu Zenit?

- Din 1976, merg la meciuri. La început, cu prietenii, cu studenții... Prima deplasare organizată de noi a fost pe 21 septembrie 1987, la Moscova, cu Spartak.

- Ce meserie aveți?

- Sunt inginer electronist. Muncesc și acum.

- Sunt complementare meseria de inginer cu activitatea de ultras?
- Când eram student, aveam și vreme de pierdut. Când am început să lucrez, timpul liber s-a scurtat mult. În 2000, am pornit o afacere și mi-a fost mai ușor. În 2004, am făcut "sezonul de aur", am văzut toate meciurile, și de acasă, și din deplasare. Și cupele europene, am fost peste tot. Dar sunt ultrași care au cinci sezoane la rând așa, eu am doar unul, nu sunt atât de important. Costă destul de mult și sunt persoane cu bani care fac asta.

"A fost ca un protest, ca o luptă contra sistemului"

- Clubul nu vă ajută?
- Într-o perioadă, la începuturi, ni se asigura călătoria gratuită cu avionul. În 1987-88, când Gazprom a preluat clubul.

- Gazprom nu a cumpărat clubul în 2006?

- (Râde) Ba da, însă tot timpul au fost banii Gazprom acolo.

- De ce Zenit?

- Când am plonjat în această lume, era ca un protest, ca o luptă împotriva sistemului. Și la noi, și la voi era același lucru. La noi, Brejnev, la voi Ceaușescu.
La Moscova, erau aduși cei mai buni sportivi, artiști. Luați de la Leningrad și mutați la Moscova. Din cauza asta, Moscova nu era plăcută. ȚSKA și Dinamo încorporau jucătorii. ȚSKA, clubul armatei, Dinamo, cu securitatea și miliția.

"Titlul, cadou pentru Spartak"

- Cum a fost Mircea Lucescu la Zenit?
- A fost întâmpinat cu speranță. Din păcate, nu i-a reușit. El a crezut că va rămâne doi ani să muncească aici...

- Chiar avea doi ani contract.

- Ei bine, la presiunea presei și nu numai, șefii l-au dat afară după un sezon.

- Lucescu s-a plâns tot timpul de presiunea presei moscovite împotriva lui Zenit. Așa era?
- Așa a fost. Presa e folosită de cluburile moscovite împotriva Zenitului.

- A mai spus că Vitali Mutko, fostul președinte al federației, nu a vrut ca Zenit să câștige. Corect?
- Se poate și asta. Pentru că, în acel sezon, Spartak a sărbătorit 95 de ani. Și respectabilii veterani de la Spartak, care sunt în consiliile federației, au ajutat Spartak să cucerească titlul. A fost ca un cadou pentru Spartak. Nu a fost neapărat împotriva lui Lucescu și a lui Zenit, ci doar un cadou pentru Spartak. Au fost atunci multe decizii controversate ale arbitrilor. Aici, Lucescu spune adevărul.

"Are o parte mare de vină"

- De ce l-au concediat atunci?
- Și noi, fanii, am pus presiune. În prima jumătate de an, eram foarte mulțumiți de cum joacă Zenit. A trecut iarna și tot spiritul colectiv, toată munca de echipă din prima parte a sezonului au dispărut. Totul s-a rupt și nimeni nu a înțeles de ce. Pentru noi, se punea întrebarea ce a făcut sau nu a făcut Lucescu în această pauză de s-a rupt totul.

- Ați găsit și răspunsul?

- Lucescu are o parte mare de vină, pentru că, deși avea o imensă experiență, cu multe performanțe, n-a știut să păstreze tonusul echipei de la prima la a doua perioadă. Villas Boas organiza un haos total în meciuri, numai el înțelegea ce se întâmplă. Villas-Boas n-a învățat nimic echipa, dar echipa juca. În prima parte a sezonului, cu pregătirea lui Lucescu și cu haosul rămas de la Villas-Boas, echipa juca foarte bine.

- Și după?
- Când Lucescu i-a organizat puțin după haosul lui Villas-Boas, echipa a jucat foarte bine. Când i-a organizat prea mult, s-a rupt totul. N-a mai avut nici rezultate, nici joc.

"Englezii se cred Brazilia fanilor"

- Cu Lucescu s-au cheltuit puțin peste 20 de milioane pentru transferuri. Cu Mancini, s-au cheltuit 90 de milioane. Iar rezultatul? Un loc mai prost cu Mancini.
- Acum, analizând post-factum, a fost mai rău cu Mancini.

- Dar nu poți câștiga ceva schimbând antrenorul la fiecare an.

- De acord.

- La Euro, huliganii ruși au făcut ravagii în portul Marseille. Vor fi și acum incidente?

- În 2016, fanii francezi n-au avut probleme cu noi. Francezii au avut probleme când i-au alergat englezii. Și noi am făcut curat, am făcut liniște. Trebuie să înțelegem. Britanicii tot spun că sunt de nedepășit, o Brazilie a fanilor. Thatcher i-a pus la punct și s-au mai liniștit.

"Eu am fost împotriva demiterii lui Lucescu. Dar nimeni nu credea că, după ce s-a cheltuit cât s-a cheltuit, va fi mai rău cu Mancini. Uneori, șefii au nervii slabi și sunt impulsivi"

"Pentru prima oară, Zenit a jucat foarte multe amicale în acea pauză de iarnă. Cu Spalletti, jucătorii făceau mai mult tactică, așezare în teren, iar cu Lucescu erau multe meciuri"

Evgheni Stepanov, ultras Zenit

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Europa League
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Superliga
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland
Europa League
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (4)
887888274661367
Pompiliu Bota  •  16 Iunie 2018, 11:37

Sa nu crezi: ,,șefii l-au dat afară pe Luce după un sezon,, ! Daca il dadeam noi afara dupa CE din 84 ajungea generatia de aur in finala Campionatului Mondial din MEXIC - Belo 24, Laca 24 so on.

ffdp
ffdp  •  16 Iunie 2018, 10:21

Sa-l intrebam pe ultrasul randoom de ce fcsb termina doar pe locul 2.oi

visiniujohn
visiniujohn  •  16 Iunie 2018, 09:50

Pff cate similitudini ... si la moscova erau acelasi practici..aa stai ca de acolo a pornit si s-a raspandit in tot blocul comunist..cska (echipa armatei) si dinamo echipa militiei si securitatii faceau legea luand jucatori cu japca..si alte magarii...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează