Articol de Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat marti, 02 august 2022 12:59 / Actualizat marti, 02 august 2022 13:17
Sepsi, Backa Topola, acum Dunajska Streda. FCSB ia la rând adversarii controlați de guvernul de la Budapesta. Reporterii GSP au vizitat orașul și au participat la un meci de campionat al galben-albaștrilor, într-o atmosferă ce te face să te simți mai degrabă în Ungaria decât în Slovacia.
- Dunajska Streda - FCSB, prima manșă din turul III preliminar Conference League, se dispută miercuri, de la 21:30, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Antena 1.
- Reporterul Vlad Nedelea, cameramanul Iosif Popescu și fotoreporterul Cristi Preda sunt corespondenții GSP în Slovacia și transmit cele mai importante informații pentru cititori.
Drumul FCSB-ului către grupele Conference League trece prin Slovacia, pe la Dunajska Streda, o micuță localitate, de nici 25.000 de locuitori, cam cât Fălticeni, nu cu mult mai mult decât Buftea sau Popești Leordeni, „anexe” ale Bucureștiului.
Poate doar cei mai pasionați microbiști știu despre galben-albaștri, pomeniți în peisajul fotbalului românesc doar datorită „frăției” cu Sepsi. Ambele dețin aceeași sursă de venituri, adică guvernul maghiar.
Bine ați venit în „Dunaszerdahely”
Dacă Sfântu Gheorghe e în „inima României”, iar influențele ungurești țin doar de procentul maghiarilor ce trăiesc în Covasna, în cazul adversarei FCSB-ului din Conference League lucrurile sunt mult mai simple.
De la granița dintre Slovacia și Ungaria până la Streda sunt fix 25 de kilometri, iar procentul etnicilor maghiari ce trăiesc în zonă depășește 80%.
„N-o să auziți altă limbă în afară de maghiară aici. Sau dacă auziți, e ceva rar”, ne transmit localnicii, printre puținii vorbitori de engleză. Influențele de la Budapesta se simt.
Ca și în România, sub numele în slovacă al orașului apare imediat și cel unguresc, Dunaszerdahely. La magazine toți vorbesc ungurește, copii și bunici, mulți poartă șepci, tricouri și alte obiecte vestimentare în culorile roșu, alb și verde, cele ale drapelului Ungariei. Pe stradă și pe stadion.
Ungaria e peste tot
Orașul n-are cu ce să te surprindă. Străzi aerisite, nu foarte populate. Și nu din cauza zilei, nici a orei, nici a temperaturii, ideale când echipa Gazetei a fost în oraș.
E genul de așezare pestriță în arhitectură. Totul datorat diverselor influențe de-a lungul a câteva sute de ani bune. Liniștit, poate cu o ușoară impresie de zonă părăsită, orașul prinde puțină culoare și voce în apropierea meciului cu Zlaté Moravce.
Tricouri cu însemnele naționalei Ungariei, fulare cu sigla clubului DAC, dar și culorile de pe drapelul maghiar, șepci cu motive ungurești, toate fac parte din „arsenalul” fanilor la meci. Și se amestecă ușor printre cele galbene și albastre cu însemnele DAC, prescurtarea clubului, într-un stadion ce în interior îți dă impresia că ai ajuns la Ploiești, pe „Ilie Oană”.
Același stil de scaune, cam aceeași capacitate. Proprietari diferiți. La noi e făcut de statul român, în Slovacia de statul maghiar. Pe 20 de milioane de euro.
Bere produsă în România la magazine
De asemenea, suporterii cântă înainte şi la final versurile melodiei Nelkuled, care îi aparţine lui Ismeros Arcok, acesta fiind un imn neoficial al maghiarilor din întreaga lume. În timpul meciului, nu o singură dată, ci în repetate rânduri, în afara crainicului ce vorbește maghiară, se aude din toți plămânii „Ria, Ria, Ungaria”.
Semn că Orban i-a cucerit și pe cei de la Dunajska, așa cum a făcut-o și la Topola, dar și la Sepsi, prima adversară mai veche a FCSB-ului în Europa League, a doua deja cu istorie în Liga 1.
Au ieșit scântei în 2008
Apropierea celor de la Dunajska Streda de Ungaria naște de mai mult timp conflicte în Slovacia. În 2008, partida dintre DAC și Slovan Bratislava a fost întreruptă în minutul 15 după ce în stadion s-a iscat o bătaie generală.
Au fost răniți mai mult de 60 de oameni, iar mai mulți cetățeni maghiari, prezenți la meci pentru a susține DAC, au fost arestați.
Aceștia au venit la meci și pentru a protesta la adresa fanilor lui Slovan, care au ars un drapel maghiar la un meci anterior. Momentul în care aceștia au scandat imnul Ungariei a declanșat un haos general, susținătorii celor de la Slovan pornind un adevărat război în stadion.
Fără card de membru nu poți cumpăra nimic 😀
Clubul slovac are o politică interesantă de a atrage suporterii. Toți fanii au un card de membru al clubului pe baza căruia își cumpără nu doar bilete la meci sau abonamente, dar și produse cu însemnele clubului sau mâncare și răcoritoare la meci.
Cei mai mulți din suporterii care vin la meci țin acele carduri la gât, ca pe legitimații, își pun bani pe el și apoi îi cheltuiesc pe ceea ce-și doresc.
Clubul ECO
Mai mult, toate băuturile se vând în pahare făcute dintr-un plastic mai gros, cu însemnele clubului, care costă 2 euro. Pentru a recicla și a nu irosi plasticul, fanilor li se opresc 2 euro atunci când cumpără o răcoritoare sau o bere, tocmai pentru a aduce paharul înapoi. În momentul în care returnează paharul, dau cardul și le sunt restituiți banii.
Citește și:
La FCSB se repetă „cazul Toja” » Cum va arăta echipa în meciul cu Dunajska Streda