Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 16 august 2023 16:42 / Actualizat miercuri, 16 august 2023 18:39
FCSB joacă joi seară în Danemarca, la Farum, returul cu Nordsjaelland, din turul 3 preliminar al UEFA Conference League. Reporterii GSP au făcut o scurtă comparație între prețurile din țara nordică și cele din România.
- În tur, FCSB și Nordsjaelland au remizat în Ghencea, scor 0-0
- În acest moment, nicio televiziune din România nu a semnat vreun contract cu agenția care deține drepturile de transmisie TV a meciului retur dintre Nordsjaelland și FCSB
- Câștigătoarea acestui meci va juca în play-off-ul Conference League cu învingătoarea dublei Sabah Baku - Partizan Belgrad, 2-0 în tur.
Așa cum era de așteptat, costul vieții daneze este unul mult mai ridicat decât cel din România. De exemplu, o sticlă de Coca Cola de 500ml costă 26 de coroane daneze, echivalentul a 3,7 euro. Adică 18,26 lei românești!
Reporterii GSP au analizat prețurile din magazinele daneze, înainte de Nordsjaelland - FCSB
O cutie de bere la jumătate de litru costă 40 de coroane daneze, aproximativ 5,7 euro (28,13 lei). O pizza are un preț de 80 de coroane daneze, adică aproximativ 53 de lei, în timp ce o salată poate fi cumpărată în schimbul sumei de 23,2 lei.
O sticlă de apă de jumătate de litru are un preț de 20 de coroane daneze, adică puțin peste 13 lei. O călătorie cu taxiul costă 25 de coroane per kilometru, adică aproape 17 lei.
Farum, o altă lume, o oază de liniște » Reportaj din orașul în care se joacă Nordsjaelland - FCSB
Aflat la 25 de kilometri nord-vest de Copenhaga, orășelul Farum, casa celor de la FC Nordsjaelland, adună peste 1.000 de ani de existență. Cea mai importantă dovadă a vechimii localității este biserica din partea de vest, a cărei construcție a început pe la 1100.
Aici trăiesc 20.300 de locuitori, adică de două ori mai mult decât capacitatea stadionului "Right to Dream" (Dreptul de a visa), care numără 10.100 de locuri, dintre care 9.800 pe scaune.
Este primul stadion din Danemarca pe care s-a montat un gazon sintetic, în 2012, pe acest gen de suprafață urmând să se dispute, joi seară, returul dintre Nordsjaelland, "tigrii" cum li se spune aici, și FCSB, pentru calificarea în play-off-ul pentru grupele Conference League.
Tesla și biciclete, garduri verzi și fără porți la case
Pentru un turist, Farum pare un loc special. E un oraș liniștit, unde extrem de rar vezi un localnic pe străzile largi și impecabil asfaltate, mergând la pas. Dimineața apar mai mulți, plimbându-și câinii. În rest, mai toți merg pe bicicletă, aleargă sau conduc.
Marea majoritate a caselor din Farum sunt pe un singur nivel, curțile mari, cu multă verdeață. Gardurile sunt tot naturale, tunse ordonat, iar în mai fiecare curte apare imaginea tipică: o mașină și cel puțin o bicicletă. Plus un panou de baschet sau o poartă de minifotbal. Nu există porți, poți intra în orice curte direct din stradă.
"Așa ne place nouă, totul e deschis, la vedere, să vedem oamenii cum trec pe stradă. E stilul nostru de viață", ne-a explicat o doamnă care tocmai ieșea cu un superb cățel, ziceai că-i de pluș. Probabil că cel mai des folosită mașină este Tesla, danezii fiind împătimiți cu protejarea mediului. Vremea este bună, în timpul zilei temperaturile ajungând la 22-24 de grade. Acesta este locul în care FCSB va încerca să treacă de FC Nordsjaelland.
În zilele de meci, toate aceste străzi liniștite se animă și se umplu de mașinile celor care vin în tribune. Oameni de toate vârstele sunt fani ai echipei. O altă doamnă e convinsă că "o să batem și o să ne calificăm mai departe. Poate facem și scor!". Au încredere după ce FC Nordsjaelland a marcat deja de 15 ori în 4 etape de campionat.