INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  BULGARIA

CORESPONDENȚĂ DIN SOFIA FCSB și Sepsi vor juca pe stadioane comuniste construite acum peste 70 de ani! Bulgarii au depus un proiect pentru o arenă ultramodernă

Articol de , , , - Publicat marti, 25 iulie 2023 15:36 / Actualizat miercuri, 26 iulie 2023 17:55

Gazeta Sporturilor a vizitat stadioanele pe care FCSB și Sepsi vor juca în Conference League, la Sofia.

  • În turul 2 preliminar, CSKA 1948 - FCSB joacă miercuri, 26 iulie, de la ora 20:30, pe „Vasil Levski”. CSKA Sofia - Sepsi se întâlnesc joi, 27 iulie, de la ora 20:00, pe „Bulgarska Armiya”. Ambele meciuri sunt liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV
  • Andrei Crăițoiu și Vlad Nedelea, reporterii Gazetei Sporturilor, operatorul Iosif Popescu și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Sofia (Bulgaria) de unde transmit cele mai noi informații despre meciurile din Conference League

FCSB se întoarce la Sofia pe stadionul care i-a produs cel mai mare șoc european al ultimului deceniu! Vorbim de eliminarea din play-off-ul de Champions League, în 2014, atunci când au pierdut dramatic la loviturile de departajare cu Ludogoreț. 

Paul Pârvulescu și Cornel Râpă au ratat de la 11 metri, dar în poartă nu se afla portarul Stoianov care fusese eliminat (119) și chiar un român, fundașul Cosmin Moți! Așa s-a irosit șansa de a ajunge în grupe, cu Costel Gâlcă antrenor.

FCSB a ajuns la Sofia și s-a cazat la un kilometru de stadion! 21 de jucători au făcut deplasarea în Bulgaria + Omul care a fost decisiv în 2013
CSKA 1948 SOFIA - FCSB
FCSB a ajuns la Sofia și s-a cazat la un kilometru de stadion! 21 de jucători au făcut deplasarea în Bulgaria + Omul care a fost decisiv în 2013

Gazdă pentru toată Bulgaria!

Vicecampioana României va juca așadar pe cel mai mare stadion din Bulgaria, inaugurat pe 5 iulie 1953, extins în 1966 și renovat în 2002.

Arena e fără îndoială una comunistă, cu doar o mică parte din tribuna oficială acoperită. În total are 43.230 de locuri și e casă atât pentru CSKA 1948, dar și pentru echipa națională a Bulgariei, dar și locul de desfășurare a concursurilor de atletism.

Pe lângă meciuri de fotbal și competiții de atletism, stadionul din capitala Sofiei mai găzduiește competiții de judo, gimnastică, baschet, box, scrimă și tenis de masă, pentru că beneficiază și de alte săli.

Aici a avut loc inclusiv Campionatul European de baschet din 1957. Arena de 43.000 de locuri are o sală de forță, săli de conferințe și spații pentru evenimente, dar și mai multe restaurante.

Stadionul „Vasil Levski”
Stadionul „Vasil Levski”
Stadionul „Vasil Levski”
Stadionul „Vasil Levski”
Stadionul „Vasil Levski”
+14 FOTO

Recordul e de la un concert 

120.000 de spectatori este recordul all-time al stadionului „Vasil Levski" din Sofia! Doar că acesta n-a fost bifat la un meci de fotbal, ci la un concert. Se întâmpla pe 24 iulie 1990, atunci când Lepa Brena, una dintre cele mai cunoscute și de succes voci din Iugoslavia anilor '80 cânta pe arenă.

A fost o adevărată isterie la acel eveniment, mii de oameni au rămas în afara stadionului și n-au putut asista la show, dar au putut s-o vadă pe Lepa Brena când a ajuns la stadion cu un elicopter militar și a coborât direct pe scenă din el, alături de membrii staff-ului său. Stadionul a găzduit multe concerte, aici cântând nume mari ale industriei muzicale mondiale: Madonna, Bon Jovi, Metallica, AC/DC, Rammstein, Guns ‘N Roses sau Scorpions.

Ajungi rapid la copia stadionului din „Ștefan cel Mare”

De pe „Vasil Levski" până pe „Bulgarska Armiya" sunt doar 750 de metri pe care-i parcurgi pe jos în mai puțin de zece minute. Pe stadionul armatei bulgare va juca joi, Sepsi, cu CSKA!

„Stadionul Armatei Bulgare" așa cum este cunoscut are mult mai puține locuri decât arena pe care va juca FCSB. Aici sunt puțin sub 23.000 de locuri, dintre care două mii sunt acoperite.

După cum îl vezi ai impresia că ești la București, pe stadionul lui Dinamo. Scaunele sunt alb-roșii, tunelul care duce spre vestiare e identic și nu lipsește nici pista imensă de atletism.

Complexul sportiv include pe lângă terenul principal de fotbal, terenuri de tenis, unul de baschet, dar și facilități de gimnastică, precum și muzeul echipei care găzduiește toate trofeele câștigate de-a lungul timpul.

Stadionul Armatei Bulgare
Stadionul Armatei Bulgare
Stadionul Armatei Bulgare
Stadionul Armatei Bulgare
Stadionul Armatei Bulgare
+22 FOTO

Arată oribil și e abandonat de autorități

Construit inițial în 1923, stadionul a fost modificat în 1967, apoi a fost reconstruit în 1982, fiind și momentul în care a fost montată instalația de nocturnă. Iar cam de atunci autoritățile și-au luat mâna de pe el și n-au mai investit absolut deloc. Doar câteva cârpeli.

Sunt zone pline de mizerii, insalubre și greu de suportat olfactiv! Un sector din stadion se află într-o stare extrem de proastă, fiind închisă complet de ani de zile, iar multe zone au fost vandalizate de către huliganii și ultrașii echipelor care veneau pe "Bulgarska Armiya".

CSKA vrea o bijuterie de stadion

Însă, în scurt timp acesta va fi demolat! Pentru că o ficialii celor de la CKSA Sofia vor ca în următorii ani echipa să beneficieze de un stadion modern, ridicat de la zero, conform celor mai noi standarde europene în materie, cu 16.000 de locuri.

Aceștia au depus deja noul proiect, iar cei de la Comisia pentru Protecția Mediului, Agriculturii și Pădurilor din Bulgaria au dat săptămâna trecută un prim aviz pentru reconstucția stadionului.

Fiind în mijlocul unei păduri din Sofia e obligatoriu ca cei din club să obțină mai multe aprobări pentru demolare și construcție. După modernizare, jumătate din zonele adiacente stadionului vor putea fi utilizate gratuit, iar parcul care găzduiește arena, Gradina Borisova, va crește cu mii de metri pătrați de zone verzi. Mai mult, în jurul noului stadion o să fie plantați peste 300 de copaci.

FCSB și Sepsi vor juca pe stadioane comuniste construite acum peste 70 de ani! Bulgarii au depus un proiect pentru o arenă ultramodernă

Legăturile lui Vasil Levski cu Bucureștiul

Cel care dă numele stadionului pe care va juca FCSB a fost un revoluționar și erou național al Bulgariei. Vasil Levski s-a născut pe 18 iulie 1837, apoi a lucrat ca învățător și a ideologizat și a elaborat strategia unei mișcări revoluționare pentru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană. Conform Wikipedia, în iarna anului 1868, el a făcut cunoștință cu poetul și revoluționarul Hristo Botev și a trăit împreună cu el într-o moară de vânt abandonată de lângă București.

După o ședere de două luni în România a revenit în Bulgaria, apoi de la sfârșitul lunii august 1869 până în mai anul următor a locuit în București. Visa ca țara lui să devină o republică democrată și acțiunile revoluționare erau conduse din România. În urma unei trădări a fost capturat de autoritățile otomane în 1872, judecat anul următor la Sofia și condamnat la moarte prin spânzurare. Fiind omorât pe 18 februarie 1873 la vârsta de 35 de ani.

Citește și: 

S-a făcut cel mai tare transfer al verii! Konoplyanka, la CFR Cluj: „Pregătit să scriem istorie!”

Adrian Ilie, prima reacție după ce a fost prins băut la volan: „Mi-au spus că pot să îmi pună cătușele, să mă rețină 12 ore”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (8)
MD22
MD22  •  28 Iulie 2023, 12:17

rocky3 tu vorbesti niste aiureli, habar nu ai. Hai sa te intreb ceva, care este ultima faradelege a lui Becali pentru care nu a fost sanctionat? Cu totii spuneti mar si lat ca ar trebui sa se duca la puscarie, intrebarea mea este, de ce?

rocky3
rocky3  •  26 Iulie 2023, 12:18
Postat de MD22 pe 25 Iulie 2023, 17:01

Noi avem un stadion in Bucuresti care nu poate fi folosit de nimeni, in afara echipei din liga 2. Celalalt stadion este atat de mic incat nu incap nici invitatii Stelei. Si cel mai mare stadion este folosit pentru orice eveniment care nu are legatura cu fotbalul. Ce conteaza ca avem niste stadioane daca nu pot fi folosite? Poate statul ii va face un stadion si lui FCSB, asa cum a facut si pentru celelalte echipe in Romania :D?

Băi fcsebilă, doar un gigist rupt de realitate ar visa ca statul să-i facă stadion ciobanului, care de pe urma acestuia, să bage milioane în buzunare!

rocky3
rocky3  •  26 Iulie 2023, 12:15
Postat de valyomanyd pe 25 Iulie 2023, 16:34

Lăsați, fcfcsb e obișnuită sa joace pe stadioane comuniste, a jucat la Buzău!

Fcfcsb e de când se știu cu traista-n băț! Ar vrea ei un stadion dintr-ala comunist!;)

Vezi toate comentariile (8)
Comentează