INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  MAI SÎNT 5 ZILE PÎNĂ LA EURO

Danny Blind: "România va decide grupa"

Articol de GSP - Publicat luni, 02 iunie 2008 00:00

Fostul căpitan al lui Ajax crede că România va fi greu de învins la acest Euro, cu puţin noroc putînd chiar trece de grupe. Argumentele sale: Lobonţ, Chivu şi Mutu

Vineri dimineaţă, Rotterdam, ora 10:32. La 11:00 avem programată întîlnirea cu Danny Blind. Am ajuns mai devreme, mult prea devreme în termeni de punctualitate batavă. La olandezi aceasta este pusă la mare preţ. Dar nu de genul "Hai să ajungem cu 5 minute înainte", ci punctualitatea cu punct. Dacă ai stabilit o întîlnire la ora 11:00 ar fi bine să ajungi la ora 11:00. Nici un minut în plus sau minus. OK, cu un minut mai devreme este acceptabil :)

Fostul căpitan al lui Ajax crede că România va fi greu de învins la acest Euro, cu puţin noroc putînd chiar trece de grupe. Argumentele sale: Lobonţ, Chivu şi Mutu

Vineri dimineaţă, Rotterdam, ora 10:32. La 11:00 avem programată întîlnirea cu Danny Blind. Am ajuns mai devreme, mult prea devreme în termeni de punctualitate batavă. La olandezi aceasta este pusă la mare preţ. Dar nu de genul "Hai să ajungem cu 5 minute înainte", ci punctualitatea cu punct. Dacă ai stabilit o întîlnire la ora 11:00 ar fi bine să ajungi la ora 11:00. Nici un minut în plus sau minus. OK, cu un minut mai devreme este acceptabil :)

Aşa că avem timp să dăm o fugă pînă la De Kuip, "Cupa" în interiorul căreia stau peste 30 de cupe luate de Feyenoord. Apoi ne îndreptăm către stadionul Spartei, echipa la care Danny Blind este manager sportiv. Ajungem la şi 55. Mai dăm o tură pe lîngă stadion (în spatele arenei, pe un bloc, este postat pe un panou imnul Spartei), apoi intrăm. Nici nu apucăm să terminăm de vorbit cu secretara de la recepţie că apare şi fostul căpitan al Ajax-ului. Este 11 fix. Ne îndreptăm către biroul său. Acolo începe interviul.

- Top of mind cînd spuneţi România.
- Mamaia. Am vizitat-o acum 22, într-un cantonament. Acesta a fost primul meu contact cu ţara voastră. Hagi, Chivu, Lobonţ, Mutu şi Ogăraru.

- După Mamaia?
- Următorul contact cu România a fost atunci cînd am venit aici să-l cumpărăm pe Cristi Chivu. Am fost la meciul Craiova-Dinamo, un joc foarte slab, Chivu a jucat foarte slab, de asemenea, dar se vedea în el dorinţa şi capacitatea de a deveni un jucător mare. Se vedea în atitudinea lui, în felul de a se mişca în teren. Avea doar 18 ani, dar vedea fotbalul ca un jucător matur.

"Greu cu Becali!"

- Cum au fost negocierile pentru Chivu? La vremea aceea, ca şi acum, era impresariat de Giovanni Becali.
- Oooo, Becali! Aşa e. Greeeeu cu el! Dar te loveşti şi de astfel de oameni în fotbal. Important este că am făcut o afacere bună pînă la urmă. Achiziţia lui Chivu s-a dovedit a fi una foarte bună.

- Cum îl vedeţi pe Chivu în acest moment ca jucător?
- Este un jucator extraordinar, cu un caracter deosebit. Nu sînt un fan al lui Inter, dar de ceva timp, parcă, parcă se vede o idee de joc, un plan, o viziune. Acum cîţiva ani aveau 6-7 atacanţi în lot, în rest Dumnezeu cu mila. Acum înving etapă de etapă.

- Ce post i se potriveşte cel mai bine lui Chivu: fundaş central, fundaş stanga, mijlocaş stînga sau mijlocaş la inchidere?
- Posturile pe care poate da cel mai bun randament sunt fundaş central şi mijlocaş la închidere. Este genul de jucător care trebuie să aibă jocul în faţă, să dirijeze echipa.

Impresionat de Lobonţ

- Lobonţ?
- Am fost la un meci al Rapidului cu Dinamo şi am fost impresionat de incălzirea pe care a făcut-o. Serios, nu rîde! O făcea într-un mod cît se poate de profesionist. Era motivat, sărea, nu mai vazusem atîta pasiune pînă atunci. Am fost mai impresionat de incălzire decît de jocul în sine.

- Ogăraru?
- L-am văzut la meciul Steaua-Rapid din "sferturile" Cupei UEFA.

"Ogăraru trebuie să înveţe jocul din Olanda"

- Caracterizaţi-l în cîteva cuvinte.
- Este un jucător tehnic, îi place să urce în atac, ştie cînd să atace. Trebuie însă să înveţe jocul din Olanda. Cum să explic mai bine...(se ridică de pe scaun şi merge ţintă către tabla de joc pe care sunt aşezate cele două echipe. Se foloseşte de ea în timp ce ne explică). El este învăţat cu stilul din România, cu doi atacanţi centrali, este obişnuit să se apere în zonă, în timp ce în Olanda toate echipele joacă cu trei atacanţi. El trebuie să aibă tot timpul grijă de omul său din atac. (mîinele îi fug pe tabla de joc).

- Ce îi lipseşte ca să devină un jucător de top?
- (Revine pe scaun) Cred că trebuie să-şi îmbunătăţească calităţile defensive. În Eredivizie se confruntă tot timpul cu situaţii de unu la unu, şi din ce am văzut eu se descurcă mai greu atunci. El este un fundaş dreapta, ca formaţie, dar ar fi foarte bine pentru el dacă ar reuşi să joace şi în centru. Un fundaş complet ar trebui să poată evolua şi în această poziţie. Nu este un tip foarte mare ca gabarit, nici eu n-am fost (se ridică în picioare), uite! dar cred că ar trebui să poată juca şi în această poziţie pentru a-i fi mai uşor să prindă lotul lui Ajax. Este un fundaş de bandă foarte bun, mulţimea îl adoră pentru stilul său de joc, spectaculos.

- Atunci de ce nu mai prinde primul 11 la Ajax ?
- Ogăraru este un jucător de valoare, joacă la un club mare, nu este uşor să te impui.

- Şi totuşi...
- Este un jucător de valoare. (zîmbeşte)

"Cînd joci împotriva României iei în calcul şi o înfrîngere"

- Steaua, campioana României de acum doi ani, a ajuns în Ligă după o pauză de 10 ani. Echipele olandeze ajung în grupele Ligii şi chiar mai de parte an de an. Şi totuşi v-am luat 4 puncte din 6 în Preliminariile pentru Euro 2008

- România are o echipa de calitate. Aveţi jucători buni în campionatele tari din Europa. Pe de altă parte, nici Eredivisie, nici Liga I nu sînt cele mai tari campionate de pe continent. Scheletul echipelor este format din jucătorii din afară.

- În calificările trecute ne-aţi bătut de două ori, scurt. La meciul de la Bucureşti nici n-am avut timp să ne deschidem berile că deja marcaserăţi un gol. Ce s-a schimbat de atunci în echipa Olandei?
- (Rîde) Îmi amintesc. Sînt momente şi momente în fotbal. Atunci am bătut noi, acum voi. Nu este o tragedie că am pierdut în România, mai ales că ne-am calificat. Plus că atunci cînd joci în deplasare cu echipe cum ar fi România iei în calcul şi o posibilă înfrîngere. Poate sîntem un pic peste voi, dar "acasă" sînteţi tari.

"Şcoala de fotbal olandeză este cea mai bună din lume"

- Care ar fi principalele diferenţe dintre fotbalul olandez şi cel românesc?
- Nu ştiu cum este la voi, dar noi ne mîndrim cu şcoala olandeză de fotbal. Eu spun că este cea mai bună din lume. În acelaşi timp şi campionatul este unul tare. Aici avem avantajul că nu se pune atîta presiune pe jucatori şi cluburi ca în campionatele mari ale Europei în care se investesc bani grei. Jucătorii tineri pot creşte în valoare astfel. În Anglia, spre exemplu, este greu să prinzi un loc într-o echipă la 18 ani. Trebuie să fi supertalent.


- Arsenal a reuşit să-si facă o trupă de supertalente.

- Da. Arsenal are o idee de atac. Wenger este un mare antrenor şi manager. Aici, la Sparta încercăm să facem acelaşi lucru la o scară mai mică. Echipa din anii 80 ajunsese să aiba doar 2 jucători din afara academiei de juniori, restul erau produsele noastre. Încercăm să facem acelaşi lucru acum. Pentru orice jucător 17, 18, 19 ani este o vîrstă critică. Dacă merge la o echipă mare, presiunea îi poate inhiba calităţile. Dacă la 19 ani stai pe bancă, iţi iroseşti talentul. În Olanda acest lucru nu se întamplă.

- Cum aşa?
- Pentru noi juniorii sînt foarte importanţi. Noi nu avem banii celor din Anglia, Spania sau Italia, de aceea punem accentul pe jucătorii tineri. De curînd Johan Cruiff a propus ca fiecare echipă din Olanda să aibă cel puţin 6 jucători autohtoni în primul 11, ca măsură de întărire a fotbalului olandez. Va fi foarte greu să punem în practică acest lucru.

"Nimeni din grupă nu vede în România un adversar uşor"

- Dar UEFA ce va spune?
- Păi asta e problema. Trebuie să ne supunem regulilor lor şi ei n-au facut reguli doar pentru Olanda...


- Haideţi să ne întoarcem la Euro 2008. Este România cel mai uşor adversar din grupă?

- Nu ştiu. România va fi, cu siguranţă, echipa care va decide cine va merge mai departe din grupă. Poate chiar să treacă ea însăşi mai departe. Nici Franţa, nici Italia nu văd în România un adversar uşor. Noi, nici atît.

- Fiţi sincer. Avem trei puteri mondiale plus România în această grupă. Vreţi să spuneţi că nu v-aţi gandit: "Luăm trei puncte cu România şi apoi vedem ce facem în celelate două jocuri"?
- Cu România va fi ultimul joc. Pînă atunci şi voi veţi fi jucat cu Franţa şi Italia. Poate bateţi pe una dintre ele, poate mai scoateţi şi un egal, dar sigur nu veti face 9 puncte în această grupă. Nu încerca să mă adormi. Olanda nu e favorita grupei.

"Olanda-Italia, cel mai dureros meci"

- Dar cu 4 puncte se poate merge mai departe?

- Uffff! Cred ca da.

- Un exerciţiu de imaginaţie. Să spunem că aţi avea puterea de a da timpul înapoi şi rejuca unul dintre meciurile pe care "naţionala" Olandei l-a pierdut în ultimii 12-14 ani. Care ar fi acela? Ce meci pe care dacă Olanda l-ar fi cîştigat ar fi putut schimba istoria fotbalului olandez?
- Ooooo! Nu ştiu dacă ar fi schimbat istoria, dar Olanda-Italia a fost un joc amar. Am ratat două penalty-uri în timpul regulamentar şi apoi am mers din rău în mai rău. Din păcate nu putem schimba istoria. Dar acel meci este exponenţial pentru stilul olandez de a juca fotbal. Dacă ar fi să luăm ca reper numai spectacolul, cred că am fi lejer între cele mai bune 5 echipe din lume. Dar fotbalul nu înseamnă numai plăcerea de a juca. Fotbalul înseamnă şi să cîştigi. Să tragi de timp, să gîndeşti tactic. Ai 1-0 şi mai sînt 3 minute, închide jocul, gata! Fotbalul ofensiv, marcă înregistrată a echipei Olandei, este ceea ce ne defineşte ca echipă, dar în acelaşi timp este şi slăbiciunea noastră.

- Sînteţi nişte de romantici ai fotbalului.
- Dar pentru asta ne iubeşte lumea! Pentru felul în care gîndim şi simţim fotbalul. Nu trebuie să ne schimbăm mentalitatea, dar mai avem nişte retuşuri de făcut. Nu vom putea juca nicodată ca italienii, nu este stilul nostru, nici ca englezii (mîrîie), noi jucăm fotbalul total.

- Fotbalul total nu v-a adus foarte multe bucurii :)
- Nici chiar aşa. Am fost de doua ori in finala Campionatului Mondial, avem un Campionat European în '88 şi intotdeauna am fost acolo, sus. Toată lumea spune: "Echipa Olandei este una bună, DAR..." Trebie să lucrăm la acel "dar", mentalitatea nu ne-o vom schimba însă. Nu cîştigăm tot timpul, dar atunci cînd o facem, o facem cu stil. Toată lumea ţine minte Feyenoord-ul din '70, Ajaxul din '70 sau pe cel din '95.

"Van der Vaart şi Mutu vor fi decisivi"

- Daţi-ne un insight. Olanda joacă prost, nimic nu-i iese într-un meci cu miză. Care este jucatorul din "naţională" care poate întoarce soarta jocului?
- Van der Vaart. Poate marca, poate da o pasă decisivă, execută foarte bine loviturile libere. Îl ştiu de la copiii şi juniorii lui Ajax. Van Njisterlooj este, de asemenea, un jucator tare.

- Noi n-am mai fost de 8 ani la un turneu final: lipsă de experienţă sau sete de victorie?
- Întotdeauna este bine să fi experimentat. Altfel tratezi situaţiile limtă.

- Van der Vaart este un jucator decisiv pentru Olanda. Cine ar fi acel jucător la noi?
- Mutu, cu siguranţă. Chivu este un jucator pe care te poţi baza pe durata întregului meci, dar Mutu îl poate decide. Mai important însă, cred că este felul în care echipa, ca un întreg, se comportă pe parcursul unui joc. Atunci cînd echipa joacă bine se ridică unu-doi jucători. Daca echipa este "shity", nici valorile nu pot sa iasă în evidenţă. Echipa este baza.

- Olanda 2008 se ridică la valoarea Olandei 1988?
- Nu cred. De la mijloc în sus avem o echipă foarte bună, ne mişcăm bine în atac. În apărare apar însă problemele. Se va vedea împotriva Italiei şi Franţei acest lucru, pentru că cele două echipe au nevoie de o singură ocazie pentru a decide un meci.

- Câte puncte credeţi că veţi face la Euro?
- Cinci.

- Şi noi?
- Mai puţine, sper :)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB, o nouă problemă » Mihai Stoica: „Anul 2024 s-a încheiat pentru el”
Superliga
FCSB, o nouă problemă » Mihai Stoica: „Anul 2024 s-a încheiat pentru el”
Anghel Iordănescu a comis-o în direct, după ce l-a criticat pe Mircea Lucescu: „Pardon” » Ce a spus fostul selecționer
Superliga
Anghel Iordănescu a comis-o în direct, după ce l-a criticat pe Mircea Lucescu: „Pardon” » Ce a spus fostul selecționer
Imagini incredibile surprinse de GSP la Camp Nou: în ce stadiu se află gigantul catalan în care se vor investi 1,5 miliarde de euro!
Campionate
Imagini incredibile surprinse de GSP la Camp Nou: în ce stadiu se află gigantul catalan în care se vor investi 1,5 miliarde de euro!

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo


Comentarii (19)
 •  24 Iunie 2008, 07:16

veti pastra acest text pina la euro 2012?

 •  15 Iunie 2008, 07:55

aurita i-a fost gurita! Golanu'nu credea o iota,dar noi hotarim grupa! Ia sa-i batem noi a doua oara pe olandezi, sa vezi fotbal romanesc ne-total!

 •  10 Iunie 2008, 16:35

mainile nu mainele..."ii fug pe tabla de joc"

Vezi toate comentariile (19)
Comentează