Articol de GSP - Publicat joi, 22 mai 2008 00:00
Pentru a celebra semicentenarul UEFA, organizatorii EURO 2008 au solicitat fiecărui for naţional participant la întrecerea din vara acestui an să nominalizeze cîte o figură marcantă a fiecărei reprezentative în istoria celei mai importante competiţii fotbalistice a Europei. Astfel, 16 de nume cu rezonanţă în întreaga lume au fost aşezate de votanţi în panoplia celebrităţilor care au făcut, prin evoluţiile lor, ca EURO 2008 să strălucească intens de-a lungul istoriei sale.
Gheorghe Hagi, cel mai mare nume pe care l-a dat vreodată România fotbalului mare, va reprezenta ţara noastră în galeria valorilor din grupa C a EURO 2008.
"Fotbalul este viaţa mea. Înseamnă totul pentru mine şi datorită lui am ajuns persoana de astăzi", îşi începe întotdeauna discursul Gică Hagi atunci cînd vorbeşte despre "sportul rege".
Pasionat de fotbal de la o vîrstă fragedă, mingea nu a avut nicodată taine pentru Gică Hagi, părînd vrăjită atunci cînd pleca din stîngul lui magic. Extrem de talentat, " Regele fotbalului românesc" a fost asaltat de oferte de transfer încă de pe vremea cînd activa la echipele de juniori ale României.
Gică Hagi a debutat în prima ligă naţională în 1982, în tricoul Farului, la vîrsta de doar 17 ani. Un sezon mai tîrziu a făcut pasul spre Bucureşti, Sportul Studenţesc fiind cea dintîi echipă din Capitală care i-a ghicit potenţialul. În cele trei sezoane petrecute în Regie, Hagi a marcat 58 de goluri în 108 meciuri. "A fost o perioadă minunată, care m-a ajutat foarte mult să capăt experienţă şi să-mi îmbunătăţesc jocul", spune Gică despre "perioada Sportul".
Tot în 1983, "Regele" a avut şi onoarea de a fi pentru prima oară convocat în echipa mare a naţionalei , condusă de Mircea Lucescu, pentru partida amicală contra Norvegiei. După acel meci, Hagi avea să mai bifeze încă 125 de selecţii, record pentru prima reprezentativă, marcînd şi 35 de goluri. Cunoscut pentru înclinaţia sa de a promova şi încuraja tinerii jucători, Mircea Lucescu i-a acordat lui Hagi şi banderola de căpitan al "naţionalei", la partida cu Irlanda de Nord din preliminariile pentru CM 1986.
Ajuns la Steaua, Hagi a cucerit trei titluri de campion, două Cupe ale României şi o Supercupă a Europei în faţa lui Dinamo Kiev, partidă în care a marcat golul victoriei.
Gheorghe Hagi a participat la trei campionate Mondiale (1990, 1994, 1998), trei europene (1984, 1996, 2000), nici măcar cartonaşul roşu încasat în "sfertul" contra Italiei de la EURO 2000 la ultimul său meci pentru "naţională", neputînd să-i ştirbească din deosebitele merite obţinute de-a lungul carierei.
În străinătate, Gheorghe Hagi a evoluat pentru prima oară în Spania, la Real Madrid, care i-a oferit Stelei 4 milioane de euro pentru talentul care explodase la Copa del Mondo Italia 1990. În 1992 a urmat trecerea la "Brescia rumena" a lui Mircea Lucescu, pentru care a jucat pînă după memorabilul Mondial din SUA 1994. După acel turneu final, Barcelona antrenată de Johan Cruyff l-a înregimentat pe Gică Hagi, împlinindu-i fotbalistului român visul de a fi aproape de idolul său din copilărie. În 1996, mutarea către Galatasaray a fost una surprinzătoare, însă "Regele" României a devenit şi "Sultanul" Turciei, cucerind tot ce era posibil cu "Cim Bom Bom" (4 titluri, două cupe ale Turciei, o Cupă UEFA şi o Supercupă a Europei).
Ca antrenor, Hagi şi-a făcut debutul în 2001 pe banca naţionalei României, suferind un usturător eşec în faţa Sloveniei în barajul pentru Campionatul Mondial din 2002. Au urmat Bursaspor şi Galatasaray, iar în ţară şi-a încercat norocul la Poli Timişoara şi Steaua, cea mai mare performanţă ca tehnician fiind calificarea grupării din Ghencea în Liga Campionilor în toamna anului 2007.
Rămîn însă în amintirea colectivă cele 550 de meciuri în care Gheorghe Hagi a făcut spectacol pe terenurile din întreaga lume, evoluţii care i-au adus supranumele incontestabil: "Regele".