Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 06 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 05 iunie 2012 21:16
Marcello Pezzetti, directorul Muzeului Holocausului de la Roma, îi atenţionează pe azzurri: "Rasismul n-a murit, e prezent în societate, pe stadioane, iar Balotelli a păţit-o. Trebuie să luptaţi cu acest flagel"
Nemţii au vizitat deja fostul lagăr de exterminare de la Auschwitz, situat la 60 km vest de Cracovia. Astăzi vine rîndul italienilor, care au ajuns ieri în Polonia. Ghidul "squadrei" va fi Marcello Pezzetti, directorul Muzeului Holocaustului de la Roma.
"Este o ocazie specială pentru jucători, pentru toată delegaţia, să înţeleagă grozăviile care au avut loc în aceste închisori ale morţii. Nu trebuie să fie doar o vizită ca la un muzeu oarecare, cu ochii pe ceas, între masa de dimineaţă şi antrenamentul de după amiază. Au fost şefi de stat ce au stat şi o zi întreagă. Jucătorii nu trebuie să meargă doar pentru imagine. Să asculte mesajele supravieţuitorilor", a spus Pezzetti într-o conferinţă de presă.
Gazaţi după eşec
La Auschwitz, italienii au ocazia să se întîlnească şi cu unii dintre supravieţuitorii lagărului morţii. Cei care îşi amintesc cum sportul era folosit de nazişti ca mod de distracţie, pentru pariuri, dar şi ca motiv de a-i trimite la gazare pe învinşi. Pezzetti povesteşte: "Era un teren de fotbal între spitalul prizonierilor şi crematoriu. Printre deţinuţi erau foarte mulţi sportivi. Ca să se distreze nemţii făceau meciuri de fotbal între ei. Pariau mulţi bani pe cîte o echipă. De multe ori, cei ce pierdeau erau pur şi simplu trimişi la gazare. Imediat".
Boxer incinerat
Acelaşi Pezzetti a continuat: "Fotbalul nu era singura distracţie sadică pe care o aveau naziştii. Le mai plăceau boxul, înotul. Se amuzau la o bere, în timp ce urmăreau luptele din ring. Acolo a murit un mare boxer italian, evreu de origine, Leone Efrati. Pentru ei, Efrati era doar un motiv să parieze. Îl puneau să se bată pentru o bucată de pîine. A fost incinerat în aprilie 1944. Aveau şi o piscină. Au inaugurat-o cu un alt italian evreu, Isaac Bazonne, din Livorno. L-au aruncat în ea numai pentru că ziceau că trăise lîngă mare, dar Isaac nu ştia să înoate. S-au amuzat în timp ce el se îneca. Şi astfel de orori s-au petrecut cu miile".
"Îmi doresc ca jucătorii să refuze să mai joace dacă în timpul unui meci aud scandări rasiste. Ar fi dovada că au înţeles cu adevărat ce s-a întîmplat în lagărele morţii conduse de nazişti" (Marcello Pizzetti, directorul Muzeului Holocaustului de la Roma)
1,3 milioane de evrei se estimează că au fost omorîţi în lagărul de exterminare de la Auschwitz, în perioada 1942-1945