Articol de Aurelian Botezatu - Publicat marti, 10 iunie 2008 00:00
“În pieptul meu bat două inimi, una poloneză, alta germană”, a explicat autorul celor două goluri ale nemţilor.
O evoluţie excelentă în meciul de debut al Germaniei la Euro 2008, 2-0 cu Polonia, două goluri marcate şi nici măcar o urmă de satisfacţie pe figura lui Lukas Podolski. E o stare de spirit aparent bizară, dar perfect explicabilă.
În pieptul acestui jucător de 23 de ani, o spune el însuşi, bat două inimi. Una poloneză, pentru că e născut la Gliwice, un oraş industrial situat în sudul ţării, la 20 de kilometri de Katowice. Şi alta germană, pentru că de la vîrsta de doi ani trăieşte lîngă Koln, acolo unde părinţii săi au emigrat în 1987, în căutarea unui loc de muncă.
“Nu m-am bucurat la goluri din respect pentru rudele mele şi pentru ţara în care am deschis prima oară ochii. Am lăsat în Polonia o întreagă familie, iar la finalul meciului am mers să-mi salut tatăl şi unchiul, veniţi special pentru mine tocmai de la Gliwice”, a mărturisit atacantul lui Bayern.
25 goluri a înscris Podolski în 48 de partide pentru naţionala Germaniei
10 milioane de euro a plătit Bayern în 2006 pentru a-l achiziţiona pe Podolski de la FC Koln
“Poldi a măturat pe jos cu Polski. Atacantul nostru s-a comportat ca un veritabil asasin cu sînge rece. Îi mulţumim!”
Bild cotidian german
Soţia e din Polonia
Deşi a crescut în Germania, cînd a fost vorba să-şi aleagă o iubită a pus ochii tot pe o poloneză. El e împreună de mai mulţi ani cu Monika Puchalski (foto), care recent i-a dăruit şi un fiu. Monika are propria afacere la Koln, un salon de coafură.
Site şi în poloneză
Ca toţi marii jucători, Lukas Podolski are propriul site de Internet. N-a uitat însă de suporterii săi din ţara natală, astfel că, pe lîngă versiunea în limba germană, există şi o alta în poloneză.
Autografe pentru compatrioţi
La finalul partidei, Podolski a fost sărbătorit atît de fanii germani, cît şi de cei polonezi. Ambele tabere i-au scandat numele, iar el le-a întors gestul mergînd la ei şi semnîndu-le autografe pe mingi, fulare şi tricouri. El a şi îmbrăcat de altfel tricoul cu numărul 18, oferit la schimb de mijlocaşul polonez Marius Lewandowski, coechipierul lui Răzvan Raţ la Şahtior Doneţk.
Miroslav Klose, în aceeaşi situaţie
După fiecare gol, primul care a venit să-l felicite pe Podolski a fost Miroslav Klose (foto, dreapta). Nu întîmplător: celălalt atacant al nemţilor are tot origini poloneze . Născut la Opole (Silezia), Klose e chiar mai polonez decît coechipierul său. El a emigrat în Germania cu părinţii abia la vîrsta de 8 ani, astfel că a apucat să-şi petreacă copilăria în ţara natală. “Miro”, cum îi spun suporterii , provine dintr-o familie de sportivi. Mama, Barbara Jez, a jucat în reprezentativa de handbal a Poloniei, iar tatăl, Josef, a fost fotbalist profesionist.
“În 2006 a fost mai simplu”
Împreună cu Klose, Podolski a mai trăit o experienţă asemănătoare şi la Mondialul din 2006, unde cele două echipe au făcut parte, ca şi acum, din aceeaşi grupă. “Atunci a fost mai uşor, că n-am dat gol. Iar cînd Neuville a marcat, eu eram deja pe bancă”, şi-a amintit Poldi despre confruntarea de la Dortmund, cîştigată de nemţi cu 1-0.