Articol de Theodor Jumătate - Publicat luni, 05 iulie 2021 11:02 / Actualizat luni, 05 iulie 2021 11:21
Thomas Delaney, marcator și MVP-ul Danemarcei la „sfertul” cu Cehia, a dezvăluit în 2018 că suferă de daltonism, sunând în direct la un post de radio chiar înainte să se îmbarce în zborul spre Rusia, la Campionatul Mondial. Acum, e titular în echipa calificată în semifinalele Euro 2020.
Daltonismul este un defect al vederii, persoana afectată neputând distinge culorile, mai ales roșul de verde. Potrivit BBC, 320 de milioane de oameni suferă de daltonism în lumea întreagă. Inclusiv Thomas Delaney. Da, chiar el, mijlocașul danez în vârstă de 29 de ani, semifinalist la Euro 2020, cel care a deschis scorul la 2-1 cu Cehia, în "sferturi", ales omul meciului de la Baku.
Cazul uluitor al lui Thomas Delaney: „Pentru ce echipă joci?"
În iunie 2018, un ascultător a sunat în direct la postul de radio DR P3, pentru a sprijini un tânăr, și el daltonist, care se plânsese înainte că nu a putut distinge echipele la un amical între Danemarca și Mexic, disputat înaintea Mondialului. S-a recomandat doar Thomas.
- Și eu sunt daltonist. Nu aș spune că e atât de rău, dar și mie mi se întâmplă uneori să trec prin aceeași situație. Ieri, mi-a fost destul de greu pe teren. Nu-mi dădeam seama cine mi-e coechipier și cine mi-e adversar.
- Jucai la echipa în roșu sau în verde?, l-a întrebat unul dintre cei doi moderatori.
- La cea în roșu.
- Pentru ce echipă joci, Thomas?
- Echipa națională a Danemarcei.
O clipă, în studio s-a lăsat liniștea. Și, după ce l-au rugat să repete unde joacă, iar acesta le-a răspuns, l-au întrebat:
- Ești cumva Thomas Delaney?
- The one and only.
Thomas Delaney: „Ca și cum ai vedea nuanțe ale aceleiași culori"
Mijlocașul Borussiei Dortmund le-a spus că, peste fix opt minute, urmează să se întâlnească la aeroport cu colegii pentru a se îmbarca în zborul spre Rusia, la Mondial.
350 de milioane de oamenidin întreaga lume suferă de daltonism, conform marca.com
Le-a mai descris puțin efectele afecțiunii sale pe gazon: „Când oamenii stau unul lângă altul nu e o problemă să faci diferența între ei. Dar, când mișcarea e rapidă, la periferia imaginii tale, lucrurile devin dificile. Ca și cum ai vedea nuanțe ale aceleiași culori".
Delaney a evoluat la acel Mondial, iar acum a fost titular în toate cele cinci meciuri disputate de Danemarca la acest turneu final continental. În care „vikingii" sunt în semifinale și nu vor să se oprească.
Nu uită că, toamna trecută, în Liga Națiunilor, au luat patru puncte din șase în fața Angliei. Și, mai ales, au câștigat ultima confruntare. Pe 14 octombrie 2020. 1-0 chiar pe „Wembley". Gol, Eriksen, din penalty. Eriksen nu mai e în lot, se reface după stopul cardiac suferit chiar la debutul Euro (0-1 cu Finlanda), dar a rămas spiritul său în vestiarul danez la întoarcerea pe "Wembley".
Internaționalul danez a devenit un adevărat „simbol” pentru cei care suferă de daltonism: „E primul fotbalist activ, din elită, care a recunoscut public. Nu cred că realizează cât de important e pentru ceilalți mărturia lui. Cei mai mulți nu vorbesc despre asta pentru că se tem că le va fi afectată cariera”, spune Kathryn Albany-Ward, fondatoarea unei organizații britanice.
59 de selecțiiare Thomas Delaney la naționala Danemarcei, pentru care a marcat 6 goluri
Kasper Hjulmand: "Imaginea tuturor emoțiilor"
Acele clipe, de la sfârșitul „sfertului" cu Cehia, când Hojbjerg a izbucnit în lacrimi, l-au impresionat pe selecționerul danez. „Reacția lui Pierre a fost imaginea tuturor emoțiilor prin care am trecut în ultima perioadă. A fost un semn al eliberării, al bucuriei, al euforiei și al epuizării totale", a declarat Kasper Hjulmand.
„Nu cred că înțeleg mulți cu adevărat ce e în sufletul nostru. Luptăm ca nebunii, apoi, la final, lumea ne vede sentimentele. Sentimentele lui Pierre, ale tuturor".