INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ANALIZĂ

CURAT / MURDAR 5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?

Curat / Murdar la Euro, episodul 2
Curat / Murdar la Euro, episodul 2

Articol de , - Publicat duminica, 23 iunie 2024 11:58 / Actualizat duminica, 23 iunie 2024 11:59

Ce ne-a plăcut și ce ne-a deranjat după cea de-a doua fază a grupelor. Episodul al doilea din proiectul „Curat/Murdar” al GSP.

Doi reporteri speciali GSP, Oana Dușmănescu și Adrian Jitea, fac radiografia fiecărei etape de Euro 2024 într-o serie de articole cu „două fețe”. Subliniem fazele „curate”, axate pe emoție, frumusețea sportului și bunătate, dar și fazele „murdare”, care ne scot pe toți din sărite.

CURAT: Adrian Jitea a selectat 5 momente bune

1. Kante, MVP-ul regăsit, care „încă mai aleargă”

„71% din suprafața planetei e acoperită de apă, restul de N'Golo Kante”. Zicala favorită din 2018, anul în care Franța se încununa campioană mondială, a revenit în actualitate.

Deschamps are multe fixuri. La European nu i-au ieșit multe, Franța a avut un joc mai degrabă fad. O singură alegere este imposibil de contestat. Puțini ar fi mers pe mâna lui N'Golo Kante (33 de ani), mijlocaș aflat sub contract cu Al-Ittihad. Transferul în Arabia Saudită e considerat un punct de inflexiune în cariera fotbaliștilor.

Inimosul închizător francez a acceptat provocarea, a mai spart un grafic și a răsplătit încrederea selecționerului. UEFA l-a desemnat MVP al meciurilor cu Austria și Olanda. E unic la actualul turneu final. Unică e și modestia lui Kante. A acceptat ușor stânjenit distincțiile. Nu i-a plăcut niciodată să fie vioara întâi. Fuge de camerele TV, preferă să fie printre suporteri. Acolo îi revine zâmbetul.

Vineri, în drumul spre vestiare, cu trofeul în brațe, s-a oprit pentru câteva fotografii. O face mereu, indiferent de rezultat, de vreme, de mersul trenurilor, de ultima strigare pentru îmbarcare. În timp ce N'Golo se întreținea cu fanii, Deschamps primea întrebări despre el în conferință: „Kante? Încă e pe teren, aleargă pe acolo”.

În 2018, cei doi au mai avut un dialog formidabil. Mijlocașul nu a ajuns la timp la reunire și i-a explicat selecționerului: „Scuze, trenul meu a avut întârziere”. „Trebuia să alergi. Oricum o faci mai repede decât trenul”, a glumit Deschamps. Afirmația încă e de actualitate.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Kante, omul meciului Franța - Olanda

2. Nu toți eroii poartă pelerină. Unii au umbrelă

Fanii scoțieni fac notă discordantă în Germania. Nu le pasă că naționala lor nu rupe gura târgului. Cântă, dansează, își flutură kilturile și dețin recordul la golit butoaie de bere.

Din rândul lor vine și „suporterul turneului”. Ali Murray este eroul cu umbrelă de la Euro 2024. Aflat în fane zone-ul de la Koln, Ali a abandonat pentru 10 minute petrecerea. S-a avântat în ploaie și a ajutat un bătrânel să traverseze piața.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Ali Murray și gestul superb de la Koln

Gestul i-a fost răsplătit de localnici. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare de FC Koln au ajuns la autoritățile germane, iar de acolo în garniturile de tren care transportă galeriile către stadioane.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Animația cu Murray, în trenurile din Germania

Ali a devenit un simbol al fair-play-ului. Televiziunile scoțiene i-au dedicat rubrici întregi. Un semn de normalitate. Și gesturile mici pot ajunge în prime-time.

3. Atenție nemțească la detalii

Nemții nu au lăsat nimic la voia întâmplării. Vor să câștige turneul organizat pe teren propriu și fac tot posibilul ca elevii lui Nagelsmann să se simtă apreciați în acest drum.

Echipamentele conțin detalii unice. Bluzele purtate la intonarea imnurilor sunt personalizate. În partea dreaptă apare borna selecțiilor atinse în prima reprezentativă, iar în stânga o hartă stilizată a Germaniei. Cu o săgeată este indicat locul nașterii fiecărui fotbalist.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Minihărțile imprimate pe echipamentul Germaniei arată un nivel superior de implicare / FOTO: Imago

Germania e toată un fan zone. Din categoria minuțiozității și inventivității fac parte și noile nume primite de stațiile de tren. Pe panoul gării din Stuttgart apare „orașul natal al lui Jamal Musiala”.

Interesul stârnit este unul fără precedent. Meciul cu Ungaria a fost urmărit la TV de 23,89 milioane de nemți. Înseamnă că 76,7% dintre televizoare erau pornite pe ARD în timpul partidei. Asta în condițiile în care alte câteva sute de mii de fani au petrecut în zonele special amenajate din marile orașe.

4. Hora de la Koln

Românii știu să petreacă. Sunt de ajuns câțiva metri pătrați și un acordeon pentru a încinge o horă. Imagini poetice au fost surprinse astăzi în fața Domului din Koln. Acordurile melodiei „Ciuleandra” au trezit dorul de acasă.

Zeci de mii de fani „tricolori” au împânzit străzile de la prima oră a dimineții. Sunt pașnici și zâmbitori, lăudați de poliția germană. Nici nu există motiv de răzmeriță. Pentru români, turneul final e mai mult decât o întrecere sportivă. Reprezintă o sărbătoare a familiei, un prilej de întâlnire, un moment de regăsire cu cei apropiați.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Suporterii români au încins o horă lângă Domul din Koln

Români din toate colțurile lumii s-au unit. Au venit de la Nord de Dunăre, de la Sud de Nipru și de la Vest de Mississippi. Au căpătat accentul italian al lui Răducioiu, sunt vecinii americani ai Nadiei.

Îi unește „tricolorul” și tresar la „Deșteptă-te, române”. Au venit pentru hore, nu pentru rezultate. Ce fac elevii lui Edi Iordănescu e doar un bonus.

5. Analistul-fenomen de la European

Euro 2024 reprezintă o provocare și pentru marile televiziuni. BBC are o superechipă de analișți. Lista cuprinde fotbaliști legendari precum Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Joe Hart, Frank Lampard, Thomas Frank sau Micah Richards. Cesc Fabregas reprezintă o gură de aer proaspăt. Actualul antrenor al lui Como îmbină umorul cu analize tactice profunde. Un mixt interesant, apreciat de fanii englezi.

Câteva remarci făcute de Fabregas la finalul meciului Franța - Olanda:

Kante este fantastic. Niciodată nu voi ezita să îl laud. Ce jucător! Era bun când a venit de la Leicester la Chelsea, dar tactic erau loc de îmbunătățiri. Cel mai important lucru în cazul lui este deschiderea la noi lucruri. E gata mereu să învețe, nu comentează, nu se consideră superior.

Împotriva Austriei a fost o prestație tipică lui. Mereu în mișcare, a recuperat o mulțime de mingi. E un capitol la care a progresat constant. Simte jocul ca nimeni altul, parcă ar avea un magnet. Ne arată cât este de inteligent. Mereu pasează în față, mereu dintr-o singură atingere. Ajută enorm echipa pe tranziția pozitivă. Nu are rival în lume la acest aspect. E un diamant și în vestiar, un băiat minunat

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Fabregas, analiză precisă a jocului lui Gakpo

Cody Gakpo a fost util, un pericol permanent. Cred că este un jucător care se poate adapta foarte ușor. Mi se pare un că este genul care așteaptă mereu sfaturi dinspre bancă, așteaptă îndrumări, dar are abilități deosebite. Nu e cel mai creativ star, dar simte poarta. Aleargă mult, știe când și cum să atace spațiile. Nu se teme de duelurile unu vs unu. Poate considerați că la golul din meciul cu Polonia a avut noroc cu o mică deviere. Eu văd altceva. E dificil să ajungi în poziția în care se afla el. A știu unde să se demarce. Pentru mine reprezintă cheia din jocul Olandei

- Cesc Fabregas

MURDAR: Oana Dușmănescu sancționează 5 momente (uneori foarte) rele

1. „Ucideți-i pe toți!”. Naționalismul prostesc, plaga din sport al cărei sfârșit nu-l întrevede nimeni

„Moarte sârbilor și macedonenilor!”, „Ucideți-i pe toți!” Așa s-a strigat pe stadion, la finalul meciului Croația-Albania (2-2, Grupa B) - galeriile celor două formații adverse s-au unit într-o singură voce, făcând front comun împotriva Serbiei și a Macedoniei de Nord.

Urlete anacronice, venite din spirit de turmă și prejudecăți, menite să reaprindă un conflict îngrozitor, pe care însă nici fotbalul, nici trecerea timpului nu pare să-l înăbușească definitiv.

Întâmplarea a fost cu atât mai tulburătoare, cu cât la scandările pline de ură ale galeriilor a luat parte și jucătorul albanez Mirlind Daku, alăturându-se corului urii cu glasul amplificat de un megafon. Naționala, prezentă și la Euro 2024 (Grupa A, alături de Anglia, Danemarca și Slovenia) a amenințat că se va retrage din competiție și a cerut UEFA să aplice sancțiuni celor care au stârnit acest val de ură.

De altfel, zona balcanică a fost izvorul tuturor scandalurilor legate de xenofobie de până acum, de la Euro. 2024. Serbia a raportat Albania, care a fost amendată cu 37.375 de euro, dar a fost, la rândul său, raportată de Kosovo, plătind 14.500 de euro. Alte țări care mai sunt implicate în șirul nesfârșit de plângeri legate de ură sunt Croația, prezentă la turneul final, dar și Macedonia de Nord.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Mirlind Daku (Albania), scandând mesaje xenofobe la meciul cu Croația de la Euro 2024 Foto: Imago Images

2. Harta Ucrainei - incompletă la televiziunile germane: unde e Crimeea?

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Harta în care Peninsula Crimeea apărea trecută la Rusia, foto: twitter

Un alt moment care a agitat apele, fără să aibă directă legătură cu fotbalul și poveștile lui, ci mai degrabă cu geopolitica și conflictele internaționale, a avut în centrul său o hartă greșit colorată.

Canalul german Magenta TV a prezentat o hartă falsă a Crimeei, teritoriu pe care cei de la emisiunea prezentată de Michael Ballack l-au inclus practic în Rusia, nu în Ucraina, acolo unde îi este locul. Pe harta digitală erau arătate toate țările participante la Euro 2024, fiecare dintre ele colorată în nuanțele de pe steag.

Crimeea nu era însă pictată cu albastrul și galbenul Ucrainei. Aceste gesturi pot fi erori născute din neatenție sau ignoranță - Rusia a anexat abuziv Crimeea în 2014. Efectul este unul neliniștitor: când lumii începe să nu-i mai pese de războaie și adoptă, practic, legea celui mai puternic, fără s-o mai pună la îndoială.

3. Lui Antoine Griezmann i-a trecut glonțul pe lângă ureche - un glonț deghizat în doză de bere

Meciul Olanda-Franța (Grupa D) a fost primul meci de la această ediție a Campionatelor Europene care s-a încheiat fără gol marcat. Și nici acesta nu e ceva de lăudat în sine.

Doar că pentru Antoine Griezmann, starul selecționatei antrenate de Didier Deschamps, totul era să se termine mult mai prost decât un simplu rezultate de egalitate. În minutul 41 al întâlnirii, atacantul lui Atletico Madrid era să fie lovit de o cutie de bere aruncată din tribune de un fan inconștient, în vreme ce jucătorul francez încerca să execute un corner.

Momentul e și mai șocant, pentru că gestul cu potențial extrem de periculos, aproape ucigaș, a venit din partea unui suporter olandez, fanii îmbrăcați în portocaliu fiind considerați mereu un adevărat standard de civilizație și bun-simț la toate competițiile la care participă.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Antoine Griezmann (FRanța), culegând din teren pahare aruncate din tribune de faniil olandezi, la Euro 2024 Foto: Imago Images

4. Un strop de zâzanie e tot ce-i mai lipsea echipei naționale a Angliei

Surprinzătoare a fost și declarația selecționerului englez Gareth Southgate, care aruncă mult din vina pentru jocul neconvingător al reprezentativei „Three Lions” pe umerii jucătorilor săi.

„Nu presăm suficient, cu destulă intensitate”, a declarat Southgate, după egalul făcut de elevii săi cu „naționala Danemarcei” - 1-1. „Avem limitări în privința condiției fizice a jucătorilor. Nu mai urcăm atât de bine pe teren cum am făcut în preliminarii. Trebuie să păstrăm posesia și să preluăm mai mult controlul”, a adăugat managerul Angliei.

Din afară, mulți experți îl consideră pe Southgate principalul responsabil pentru dezamăgirea în care s-a transformat evoluția uneia dintre cele mai mari favorite la titlul european. „Nu știe să-i așeze în teren, nu se pricepe să le folosească la maximum calitățile jucătorilor săi” - acestea sunt reclamațiile împotriva lui Southgate.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Selecționerul echipei naționale a Angliei, Gareth Southgate

Scoțianul Tierney și drama unei accidentării care l-a făcut să-și ia definitiv „La revedere” de la Euro 2024

Cu treizeci de minute înainte de finalul meciului Scoția-Elveția (Grupa A, 1-1), fundașul Kieran Tierney s-a accidentat la piciorul stâng. „Nu-l vom revedea pe Kieran pe teren până la finele turneului. Ați văzut cu toții, a ieșit pe targă și cu semne clare de durere”, a declarat selecționerul Scoției, Steve Clarke, îngrijorat în perspectiva ultimului meci din faza grupelor, împotriva Ungariei.

Investigațiile medicale ulterioare accidentării au dezvăluit faptul că Tierney a suferit o leziune la tendonul femural. Fizicul lui Tierney l-a trădat din nou pe fundașul scoțian, care are un trecut amar din cauza accidentărilor frecvente.

La 27 de ani, Kieran, care joacă la Real Sociedad, împrumutat de Arsenal, a lipsit de pe teren 735 de zile, ratând în total 124 de meciuri în întreaga sa carieră profesionistă.

5 bune, 5 rele » L-ați văzut pe geniul regăsit din grupe? Dar gestul aproape ucigaș despre care n-a scris nimeni?
Scoțianul Kieran Tierney a fost scos pe targă în minutul 60 al meciului cu Elveția (1-1) / Foto: Imago

Primul episod CURAT / MURDAR: 5 bune, 5 rele din faza grupelor » Un val galben și un tip care s-a întors din morți, dar și un fake grosolan preluat de Le Parisien sau Gazzetta + Ce caută el la Euro?!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
Magdaliviu
Magdaliviu  •  23 Iunie 2024, 13:43

Crimeea este in Rusia de peste zece ani. Gata. Oprițiva. Niciodată nu va mai fi a altcuiva.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează