INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ANALIZĂ

CORESPONDENȚĂ GSP DIN GERMANIA De ce sunt mai multe autogoluri la EURO 2024 decât în primele 15 ediții adunate? » Cele 6 explicații

Turcia și-a marcat de două ori în proprie poartă la acest EURO // foto: Imago
Turcia și-a marcat de două ori în proprie poartă la acest EURO // foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 07 iulie 2024 15:31 / Actualizat duminica, 07 iulie 2024 18:10

EURO 2024 a ieșit în evidență și la un capitol care nu-i bucură pe toți jucătorii și pe toți fanii: numărul de autogoluri ♦ În 48 de meciuri au fost 10 cazuri în care un fotbalist și-a marcat în proprie poartă, cel mai recent în „sfertul” Olanda – Turcia, 2-1 ♦ Englezii au analizat turneul final din Germania și au venit cu 6 posibile explicații pentru numărul mare de autogoluri.

Pentru început, câteva cifre: Primii marcatori de la EURO 2024, Cody Gakpo, Georges Mikautadze, Jamal Musiala și Ivan Schranz au împreună 12 goluri, câte 3 de fiecare. Germania a marcat 11 goluri la acest turneu,  cu unul mai mult decât numărul autogolurilor. Iar cifra autogolurilor poate crește, având în vedere că mai sunt trei meciuri de jucat.

La acest EURO s-a marcat în proprie poartă mai mult decât la primele 15 turnee finale continentale. Între 1960 și 2016 s-au dat 9 autogoluri, unul la 30 de meciuri. Iar până în 1976 nu se marcase niciunul!

6 explicații pentru numărul mare de autogoluri de la EURO 2024

The Guardian a făcut o analiză a situației din Germania și a încercat să găsească 6 explicații pentru care numărul de autogoluri a crescut considerabil.

1. Schimbarea regulamentului

Jurnaliștii englezi consideră că o cauză ar fi schimbarea regulamentului. În ultimii ani s-a decis ca arbitrii să țină cont, atunci când stabilesc marcatorul, de un aspect important. Astfel, dacă mingea șutată de un jucător e deviată de un adversar în poartă, arbitrul stabilește marcatorul în funcție de traiectoria balonului. Dacă mingea se ducea pe spațiul porții, marcator e jucătorul care a șutat. Dacă mingea nu se duce pe poartă, marcator e jucătorul care a deviat-o. Deci, e autogol.

Un detaliu interesant remarcat de The Guardian: 69% dintre autogolurile de la toate Europenele au fost marcate în ultimele două turnee.

2. Mai multe centrări

Centrările pot fi considerate și ele un factor-cheie în creșterea numărului de autogoluri, având în vedere că așa pot apărea destul de ușor devieri. Englezii au remarcat o creștere a numărului de centrări. De la 32,1 pe meci, cum a fost la EURO 2020, la 33,8 la turneul din Germania.

De ce sunt mai multe autogoluri la EURO 2024 decât în primele 15 ediții adunate? » Cele 6 explicații
Robin Le Normand, fundașul Spaniei, a trimis mingea în proprie poartă, după o centrare a unui adversar // FOTO: Imago

3. Rolul extremelor

În ultima perioadă, tot mai multe echipe de club și naționale preferă să joace cu ceea ce englezii numesc „inverted winger”. Adică extrema de pe partea dreaptă să fie de picior stâng, iar extrema stânga să fie de picior drept.

Astfel, pot intra din bandă în centru și pot trage la poartă. Iar șuturile lor au șanse mari să fie deviate în poartă de un adversar. Iar experții The Guardian cred că și asta poate fi una dintre explicații.

4. O schimbare la nivelul portarului

Englezii remarcă faptul că tot mai mulți portari preferă să respingă șuturile, în loc să rețină mingea. Iar asta crește riscul ca mingea să lovească un coechipier și să intre în poartă. Totuși, la acest EURO nu s-a marcat niciodată dintr-o asemenea situație.

5. Echipe mai retrase

Tot mai multe echipe se apără foarte jos, cu mulți jucători în careu și în fața careului. Ceea ce crește posibilitatea ca un șut să fie deviat. S-au marcat 8 goluri în proprie poartă din devieri, majoritatea după șuturi din apropiere.

De exemplu, la autogolul lui Vertonghen din Franța – Belgia, erau 8 belgieni în careu. Și 10 italieni în careu și în fața careului când Calafiori a deviat în proprie poartă la meciul contra Spaniei.

De ce sunt mai multe autogoluri la EURO 2024 decât în primele 15 ediții adunate? » Cele 6 explicații
Vertonghen deviază în proprie poartă șutul lui Kolo Muani // FOTO: Imago

6. Ghinionul

O ultimă explicație: ghinionul. În orice meci, norocul și ghinionul au un rol important. Iar ce poate fi mai lipsit de șansă decât o deviere în proprie poartă?

Franța, cea mai norocoasă. Turcia, ghinionista

Până acum, Franța e echipa care a câștigat cel mai mult de pe urma autogolurilor. S-a impus în grupe, 1-0 cu Austria, grație autogolului lui Maximilian Wober și a trecut în „optimi” de Belgia, 1-0, datorită unei devieri a lui Jan Vertonghen.

Și Portugalia a beneficiat de două autogoluri, dar doar unul decisiv: în victoria cu Cehia, 2-1. Celălalt a venit în meciul cu Turcia, la scorul de 2-0 (3-0 scor final).

La polul opus se află Turcia. Elevii lui Vicenzo Montella sunt singurii care și-au marcat de două ori în proprie poartă. Cu Portugalia în grupe, la 0-2, și cu Olanda în „sferturi”, la 1-1.

Cine și-a marcat în proprie poartă:

  • Antonio Rudiger (Germania) – 5-1 cu Scoția
  • Maximilian Wober (Austria) – 0-1 cu Franța
  • Robin Hranac (Cehia) – 1-2 cu Portugalia
  • Klaus Gjasula (Albania ) - 2-2 cu Croația
  • Ricardo Calafiori (Italia) – 0-1 cu Spania
  • Saimet Akaydin (Turcia) – 0-3 cu Portugalia
  • Donyell Malen (Olanda) – 2-3 cu Austria
  • Robin Le Normand (Spania) – 4-1 cu Georgia
  • Jan Vertonghen (Belgia) – 0-1 cu Franța
  • Mert Muldur (Turcia) – 1-2 cu Olanda

VIDEO. Totul despre Olanda - Anglia, în semifinalele EURO 2024

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dan Petrescu l-a făcut praf la interviu: „Nu are voie să facă așa ceva” + „Noi nu înțelegem realitatea. Mă enervează asta!”
Cupa Romaniei
Dan Petrescu l-a făcut praf la interviu: „Nu are voie să facă așa ceva” + „Noi nu înțelegem realitatea. Mă enervează asta!”
Veste mare pentru Ianis Hagi » Anunț din Scoția: „Gata!”
Stranieri
Veste mare pentru Ianis Hagi » Anunț din Scoția: „Gata!”
Anunț important din Anglia: „Radu Drăgușin, titular cu Manchester City”
Campionate
Anunț important din Anglia: „Radu Drăgușin, titular cu Manchester City”

„Arnold” Bogdan Stelea i-a lăsat o avere fostei neveste, ca să se poată logodi cu femeia care i-a sucit mințile. Ce a urmat e incredibil

Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”


Comentarii (4)
iuliu
iuliu  •  08 Iulie 2024, 10:48

Ati uitat explicatia nr. 7 , probabil cea mai importanta . Fundasii se concentreaza mult pe faza sustinerii atacului , dar sunt "afoni" in faza de aparare , au deficiente in plasamentul corect , in marcajul adversarilor si in tehnica defensiva . Uitati-va la netunsul ala din apararea Spaniei , e excelent in fazele de atac , dar in aparare joaca handbal prin careu .

Youcantstopme
Youcantstopme  •  07 Iulie 2024, 18:39

deci astia vin cu 6 explicatii cand de fapt ii una singura de la punctul,1:s-a schimbat regulamentul: 69% dintre golurile de la ultimele doua Europene au fost, de fapt, autogoluri daca se judeca dupa regula asta noua(evident ca citez din ce au scris desteptii de la gsp care probabil nu au tradus bine si de fapt erau 16,9% sau ceva asemanator,dar ideea ramane).

teleleu_ionel
teleleu_ionel  •  07 Iulie 2024, 15:53

Se joaca mult mai repede in primul rand, iar fundasii sunt depasiti de viteza fazei. Plus ca, asa cum se spune si in articol, echipele sunt mult mai scurte, compacte, inghesuite in careuri.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează