Articol de Aurelian Botezatu - Publicat miercuri, 03 iulie 2024 13:37 / Actualizat miercuri, 03 iulie 2024 14:26
Selecționerul Angliei, Gareth Southgate, susține că nici compatrioții care au câștigat titlul mondial în 1966 n-au fost mereu la înălțime, până la finala cu Germania (4-2). Și-l compară pe Ivan Toney cu Geoff Hurst, autorul unui hattrick împotriva nemților.
Anglia a ajuns fără să strălucească și cu mari emoții în sferturile de finală ale Euro 2024. Iar criticii nu i-au menajat pe internaționalii englezi și nici pe selecționerul Gareth Southgate.
Gary Lineker: „Am văzut o echipă a sufletelor pierdute”
După „optimea” cu Slovacia (2-1), tranșată abia în prelungiri, cel mai acid a fost Gary Lineker. „Am văzut o echipă a sufletelor pierdute. Se pare că nu știu ce fac sau cum să joace ca o echipă”, a spus fostul internațional în cadrul podcastului „The Rest Is Football, pe care îl co-găzduiește împreună cu Alan Shearer și Micah Richards.
Senzația lui este că „jucătorii se străduiesc mult, dar par puțin pierduți”. Critici îndreptate clar spre selecționerul Gareth Southgate, care nu reușește să-și aducă jucătorii la un numitor comun și să-i trezească dintr-o apatie periculoasă. Iar acum se apropie „sfertul” cu Elveția!
Gareth Southgate: „Geoff Hurst, ca și Toney, n-a jucat în 1996 până-n sferturile de finală. Apoi a devenit decisiv”
Cu Slovacia a avut mână bună pe final, introducându-l pe Ivan Toney, care după golul lui Bellingham (90+5), în prelungiri, l-a servit pe Harry Kane pentru 2-1. „Această mișcare arată că Southgate încearcă să copieze ultimul și singurul titlu major al Angliei, triumful la Cupa Mondială din 1966”, susțin unii jurnaliști englezi. Argumente?
Însuși selecționerul a dezvăluit: „Înainte de a pleca în Germania, le-am prezentat jucătorilor un film despre Cupa Mondială din 1966. Atunci, fostul atacant Geoff Hurst, ca și Toney, nu a jucat niciun minut până în sferturile de finală, dar apoi a devenit omul decisiv. În finala cu Germania a marcat trei goluri!”.
Gareth Southgate: „Nici campionii mondiali din 1966 n-u fost mereu la înălțime”
Și încă ceva! „În ceea ce privește Cupa Mondială din '66, am vrut să subliniem că turneele de asemenea anvergură te duc în locuri ciudate și pe căi dificile.
Nici acea echipă care a devenit campioană mondială nu a fost întotdeauna la înălțime și sunt sigur că la început a fost criticată”, susține Southgate. Exact ca Anglia 2024, la acest turneu final.