Articol de Aurelian Botezatu - Publicat marti, 17 octombrie 2023 09:35 / Actualizat marti, 17 octombrie 2023 12:17
Potrivit cotidianului belgian La Derniere Heure, cel care a ucis doi suporteri suedezi înaintea meciului Belgia - Suedia (1-1) este un tunisian, Abdesalem Lassoued, născut la 1 septembrie 1978. A solicitat azil în 2019, dar i-a fost refuzat, și se afla ilegal în Belgia. A fost reperat și împușcat de autorități în zori într-o cafenea din Schaerbeek, zonă metropolitană din Bruxelles. În prezent se află în spital și este resuscitat.
- CONTEXT: Doi suporteri ai naționalei Suediei au fost împușcați mortal de un terorist, în centrul orașului Bruxelles, la ora locală 19:15 ♦ O a treia persoană împușcată e internată în spital ♦ Totul s-a întâmplat înainte de meciul Belgia - Suedia, din preliminariile EURO 2024, care a început la 20:45, ora locală ♦ La mai puțin de 5 kilometri distanță de stadion, atacatorul, îmbrăcat în portocaliu, a fost filmat strigând „Allahu Akbar” (n.r. „Allah e mare”) ♦ Apoi a tras focuri de armă în trecători (Detalii AICI)
Doi suporteri ai naționalei Suediei au fost împușcați mortal de un terorist, luni seară, în centrul orașului Bruxelles, la ora locală 19:15. O a treia persoană împușcată, de asemenea de naționalitate suedeză, a fost grav rănită și este internată în spital.
Autorul atentatului, îmbrăcat cu o vestă portocalie, fluorescentă, a fugit cu un scuter imediat după ce a deschis focul împotriva trecătorilor. În cele din urmă, teroristul a fost neutralizat de autorități în Schaerbeek, zonă metropolitană din Bruxelles. Se afla într-o cafenea, scrie presa belgiană. Tunisianul a fost împușcat în piept de polițiști, iar în prezent este în spital în stare critică.
Teroristul care a ucis doi suporteri suedezi luni seară la Bruxelles este tunisian
Din informațiile cotidianului belgian La Derniere Heure, suspectul este un tunisian, ale cărui inițiale sunt L.A., născut la 1 septembrie 1978. Este solicitant de azil din 2019 și se află ilegal în Belgia. Într-un videoclip filmat înainte de atac, el a declarat că viața lui Allah este o linie roșie pentru care se sacrifică.
Parchetul Federal a preluat cazul, iar primele căutări s-au derulat în Schaerbeek, una dintre cele 19 municipalități din proximitatea capitalei Bruxelles, acolo unde făptuitorul își avea domiciul.
I-a fost refuzată cererea de azil
Nicole de Moor, secretar de stat pentru azil și migrație, a venit cu mai multe amănunte: „Presupusul făptuitor a inițiat o procedură de azil în țara noastră în noiembrie 2019. A primit o decizie negativă în octombrie 2020 și a dispărut de pe radar la scurt timp după aceea.
Scos oficial din registrul național al municipiului la 12 februarie 2021, el nu a putut fi localizat pentru a i se organiza întoarcerea acasă. Nu a stat niciodată într-un centru de primire Fedasil.
Nu a fost niciodată prezentat de poliție după o interceptare la biroul de imigrare. Din această cauză, ordinul de părăsire a teritoriului, care a fost instituit în martie 2021, nu a putut fi niciodată pus în aplicare”.
Jucătorii au aflat la pauză și au decis să nu mai continue partida
Despre atentatul produs înaintea meciului Belgia - Suedia, din preliminariile CE 2024, jucătorii și și staff-urile celor două echipe au aflat abia în pauza partidei, când scorul era 1-1. „Când am aflat, am vorbit cu colegii și cu adversarii și imediat au fost solidari. Emoțional era imposibil să continuăm să jucăm. E teribil să fii ucis pe stradă purtând tricoul Suediei. Din păcate, sunt prea multe arme peste tot”, a spus Victor Lindelof, căpitanul Suediei.
Janne Andersson, selecționerul oaspeților, a reacționat și el: "În ce fel de lume trăim? Absolut dezgustător! Decizia de la pauză a fost evidentă, nu putem juca. E tragic și ne gândim la cei afectați și la rudele lor. Nu am știut nimic înainte de meci! Nu am mai fi jucat fotbal în asemenea condiții! Am vorbit la pauză și am oprit meciul, belgienii au fost total de acord. Nu avem cum să mai jucăm".
N-au mai așteptat decizia UEFA și au plecat deja la cluburi
Conform regulamentelor UEFA, meciul ar fi trebuit reluat în cursul zilei de astăzi, de la scorul de 1-1, cu repriza a doua. Însă jucătorii suedezii au părăsit Bruxelles-ul încă de azi noapte. La fel, cei belgieni care evoluează la cluburi din străinătate. Nici forul continental n-a luat deocamdată o decizie în acest sens, concentrarea tuturor fiind ca toată lumea, fotbaliști, oficiali, spectatori să ajungă în siguranță acasă.
Stadionul Baudoin, populat de 35.000 de fani, a fost evacuat sector cu sector, la două ore după abandonarea partidei. Ultimii au plecat suporterii suedezi. Nivelul de alertă teroristă din zonă este 4, cel mai înalt. În restul țării este 3. z
Atacatorul este cunoscut pentru fapte suspecte: trafic de persoane, ședere ilegală și punerea în pericol a securității statului. În 2016, informații neconfirmate transmise de un serviciu de poliție străină indicau că bărbatul avea un profil radicalizat și dorea să plece într-o zonă de conflict pentru jihad. Informația a fost verificată, dar nu s-a putut face nimic cu ea. Nu a existat niciun indiciu concret de radicalizare. La începutul acestui an, el ar fi amenințat un ocupant al unui centru de azil din Kempen prin intermediul rețelelor de socializare.Această persoană l-a denunțat, adăugând că persoana în cauză a fost condamnată pentru terorism în Tunisia. Polițiștii l-au arestat pe suspect pentru audieri. Această presupusă condamnare pentru terorism a determinat, duminică, 15 octombrie, poliția judiciară federală din Anvers să convoace o întâlnire care era programată pentru această marți, 17 octombrie. Între timp, serviciile noastre au aflat că el nu a fost condamnat pentru terorism în Tunisia, ci pentru infracțiuni de drept comun. Nu a fost vorba despre o amenințare concretă sau iminentă.
- Vincent Van Quickenborne, ministrul Justiției în Belgia
Teroristul a postat pe rețele despre atentat
Jurnaliștii belgieni de la Het Laatste Nieuws susțin că agresorul s-a lăudat pe rețelele de socializare cu atentatul.
Îmbrăcat în vesta portocalie care se vede și pe filmările oamenilor din zonă, bărbatul, un autoproclamat membru al grupării jihadiste Statul Islamic, rostește cuvinte înfiorătoare: „Am omorât trei suedezi” (n.r. a tras în trei oameni, doi au murit). Își pronunță apoi numele și continuă: „Trăim și murim pentru crezul nostru”.
Citește și:
Scene incredibile în Bosnia: un fan a intrat în teren și l-a accidentat pe Ronaldo