Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 19 iunie 2024 20:58 / Actualizat joi, 11 iulie 2024 17:23
Germania n-a avut mari emoții cu Ungaria și are șase puncte din șase după primele două meciuri la Euro 2024. Reporterii Gazetei Sporturilor au fost prezenți pe stadionul din Stuttgart și vă prezintă zece detalii care nu s-au văzut pe transmisia oficială a confruntării.
1. Trafic de coșmar! 4 kilometri făcuți într-o oră
Ca să ajungi măcar la un kilometru de stadion îți trebuie nervi de oțel! Traficul din Germania în jurul stadioanelor unde au loc meciuri la Euro e de coșmar. Termenul care să descrie exact haosul nu există.
Străzi blocate fără să fie marcate pe aplicațiile de trafic, poliția nu există în nicio intersecție spre arena de 50.000 de locuri.
Toate parcările din zonă sunt blocate, iar ca să ajungi din centru până la stadion parcurgi patru kilometri într-o oră de coșmar, cu nervi și claxoane.
2. Ultrașii maghiari au cucerit Stuttgartul
Peste 20.000 de susținători ai echipei naționale a Ungariei au fost prezenți pe stadion la meciul cu Germania.
N-au creat probleme deloc în centrul orașului, dar toate străzile erau pline de ultrașii maghiari. Au venit încolonați la arenă, îmbrăcați în tricouri negre complet.
Au cântat din primul până în ultimul minut. Și n-a existat suporter maghiar prezent pe stadion care să nu aibă un steag sau un fular cu culorile Ungariei. Iar de multe ori s-au auzit mai tare ca nemții.
24 de gradeerau la Stuttgart în timpul meciului dintre Germania și Ungaria, o temperatură ridicată ținând cont că în ultimele zile a plouat serios în întreaga Germanie
3. Bișnițarii nemți au plecat dezamăgiți
Cel de-al doilea meci al Germaniei, cu Ungaria, a fost și de această dată sold-out! Niciun bilet nu mai exista de luni bune.
Dar chiar și așa, în jurul arenei din Stuttgart existau tot felul de persoane care aveau cartoane scrise cu markerul ce anunțau vânzarea de bilete.
Doar că pentru a putea avea un tichet de acces pe stadion trebuie să ai instalată în telefon o aplicație oficială UEFA prin care să se poată transfera legal și oficial un tichet al unei persoane. Bișnițarii nemți credeau că dau lovitura, dar nimeni n-a picat în plasa lor cu bilete tipărite la imprimantă.
4. Culegătorii de PET-uri s-au umplut de bani
Sute de persoane cu cărucioare precum cele de la supermarketuri sau cu saci imenși culegeau sticlele de plastic și dozele din exteriorul arenei. Mii de fani și-au făcut de cap cu o bere rece și cu sucuri înainte de startul partidei, iar cum coșurile de gunoi s-au umplut rapid, au intrat în rol culegătorii de PET-uri.
25 de cenți este garanția returnabilă în Germania pentru fiecare sticlă, iar oamenii își pot cumpăra altceva din magazinul respectiv pe baza voucher-ului sau să primească banii cash. Ca și în România.
5. Li s-a făcut foame și-au dat iama în tonete
Ajunse pe stadion cu mai bine de două ore înainte de fluierul de start al meciului, soțiilor și iubitelor fotbaliștilor germani li s-a făcut foame până să înceapă jocul.
Așa că au mers în grup la punctele de mâncare de la stadion, au stat la rând ca toată lumea, apoi au intrat pe stadion cu cârnații achiziționați.
Motiv tocmai bun pentru fotografii de la stadion să imortalizeze momentele. Lina Meyer, soția lui Joshua Kimmich, Anika Bissel, iubita lui Manuel Neuer, sau Lena Wurzenberger, iubita lui Julian Nagelsmann, și-au potolit foamea, apoi au stat cu emoții pentru Germania.
6. Securitate suplimentată: a venit Viktor Orban!
După ce-a fost în cantonamentul Sloveniei de la Euro 2024, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, n-a lipsit de pe stadion. Mai ales că a avut oaspeți de seamă la oficială, de cinci stele!
Premierul Ungariei, Viktor Orban, dar și cancelarul german, Olaf Scholz. Orban a venit cu o suită de agenți de securitate, după ce în cursul dimineții a avut mai multe întâlniri oficiale.
Din tribunele stadionului n-au lipsit Rudi Völler, Joachim Loew, Philipp Lahm, Sami Khedira sau Luis Figo.
7. Prețuri uriașe la produsele cu Euro 2024
Pe toate stadioanele unde au loc meciuri la European, UEFA a adus camionete speciale pe care le-a transformat în magazin oficial.
Așa s-a întâmplat și astăzi, la meciul Germaniei. O mascotă a competiției costă 30 de euro, un tricou se vinde cu 31, iar o replică a trofeului de 8 cm se poate achiziționa cu 36 de euro!
Tricourile oficiale de joc se cumpără de la o sută de euro în sus, în funcție de țară și producătorul de echipament, iar o minge oficială a Euro este 150 de euro.
8. Gazonul e „biliard”, zeci de îngrijitori
După antrenamentele celor două echipe, Germania și Ungaria, zeci de persoane care se ocupă de îngrijirea terenurilor de la Euro au intrat în acțiune.
Au cules resturile de iarbă sărite, au bătătorit cu piciorul acolo unde existau mici probleme, apoi au pornit instalațiile de udare a terenului.
În afară de zona porților, unde există mici zone fără iarbă, în rest terenul de la Stuttgart, cel puțin, era impecabil. Așa cum sunt și restul de nouă, acolo unde se joacă meciuri.
9. Au jucat în magenta, cu șeful Telekom în tribune
Chiar dacă erau gazde în meciul cu Ungaria, nemții au preferat să intre pe teren cu echipamentele de rezervă, de culoare roz. Sau magenta, ca sponsorul naționalei, Telekom.
În momentul oficial al lansării, producătorul Adidas a susținut că această culoare „reprezintă noua generație de fani germani ai fotbalului și diversitatea țării".
Germania a îmbrăcat tricourile roz sub privirile boss-ului Telekom, Timotheus Hoettges Höttges, prezent în tribunele stadionului din Stuttgart.
10. „Valurile” bucuriei, boicotate de maghiari
Cu zece minute înainte de fluierul de final al meciului, suporterii nemți au pornit festivalul în tribune.
Cei din peluză au dat tonul „valurilor” sud-americane, iar tot stadionul a urmat în scurt timp îndemnul fanaticilor fani nemți.
Maghiarii nu au intrat în jocul gazdelor, iar peste 20.000 de nemți i-au fluierat copios pe unguri, care au refuzat „valurile” la Stuttgart.
Pentru Ungaria vine meciul cu Scoția, iar Germania va juca în ultima rundă a grupelor cu Elveția.