Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 02 februarie 2024 12:16 / Actualizat vineri, 02 februarie 2024 13:02
Transportul public este paralizat în Germania, dând peste cap programul a milioane de călători, pe fondul apelului la grevă lansat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, inclusiv scurtarea programului şi mai multe zile libere.
- Campionatul European de Fotbal are loc în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024, în Germania.
- România va fi prezentă la turneul final, fiind repartizată în grupa E, alături de Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B (Israel, Ucraina, Bosnia sau Islanda).
- Germania – Scoția va fi meciul de deschidere de la EURO 2024.
Conform Agerpres, greva de 24 de ore la care au fost chemaţi cei 90.000 de lucrători din transportul public - cu excepţia celor din landul Bavaria - este cea mai recentă din seria acţiunilor de protest care au afectat sectorul transporturilor din Germania în ultimele săptămâni.
Peste o mie de zboruri au fost afectate
„Ne confruntăm cu o lipsă dramatică de personal în transportul public şi cu o presiune incredibilă asupra angajaţilor. În fiecare zi sunt anulate curse de autobuz şi tren din cauza personalului insuficient”, a notat într-un comunicat Christine Behle, vicepreşedinta sindicatului Verdi.
Mai mult decât atât, ieri a existat și o grevă a personalului de securitate de pe 11 aeroporturi germane a afectat 200.000 de pasageri şi a determinat circa 1.100 anulări sau întârzieri de zboruri. Aeroporturile afectate au fost cele de la Frankfurt, Hamburg, Bremen, Berlin, Leipzig, Düsseldorf, Koln, Hanover, Stuttgart, Erfurt şi Dresda.
Cer o mărire de 200 de euro!
Aceste proteste urmau să continue și astăzi la Hamburg, unde sindicatul a îndemnat personalul de la sol să oprească lucrul de la 03.00 dimineaţa până la miezul nopţii.
Conform informațiilor, sindicatul a precizat că cere majorarea salariilor cu 200 de euro plus 5,5%, retroactiv din ianuarie, precum şi un bonus plătit o singură dată de 3.000 de euro pentru compensarea inflaţiei.
A fost haos în ianuarie în Germania
Traficul feroviar din Germania a fost paralizat în ianuarie de mai multe greve organizate de sindicatul GDL în încercarea de a obține salarii mai mari și reducerea programului săptămânal de lucru, de la 38 la 35 de ore, fără o diminuare a salariilor.
Protestele au afectat transportul feroviar de pasageri și pe cel de mărfuri. Și a dus la anularea la aproximativ 80% din trenuri, după cum precizeaza operatorul feroviar Deutsche Bahn.