Articol de Sebastian Culea - Publicat marti, 25 iunie 2024 18:57 / Actualizat marti, 25 iunie 2024 22:53
Austria a câștigat cu Olanda, scor 3-2, și a terminat pe primul loc în grupa D la EURO 2024. Franța a terminat pe 2, după 1-1 cu Polonia. Olandezii sunt și ei calificați, au 4 puncte și nu mai pot fi depășiți de două echipe de pe locul 3.
Cronică de Sebastian Culea: „Portocala apatică” la Berlin. Austria face surpriza și câștigă Grupa D, în fața Franței și a Olandei
Austria a început hotărâtă duelul și a pus presiune încă din primele minute, într-o partidă care avea să fie extrem de spectaculoasă: Arnautovic a trimis în flanc pentru Prass, fundașul lateral a centrat mediocru, însă Malen a trimis în proprie poartă și a bifat încă un autogol la acest turneu final, moment în care austriecii se vedeau pe prima poziție într-o grupă cu Franța și Olanda (6), scenariu care avea să se prelungească și după prima parte.
Repriză jenantă pentru Olanda
Selecționata lui Ronald Koeman a fost de nerecunoscut în primele 20 de minute la Berlin. Fără imaginație la mijlocul terenului, reprezentativa din Țările de Jos s-a lăsat dominată de austrieci, încărcați serios după victoria crucială contra Poloniei.
Decisiv la reușita Austriei, Malen n-a putut face același lucru și la poarta adversă: rămas singur cu Pentz, atacantul lui Dortmund a reluat cu stângul, puțin în pământ, pe lângă stâlpul din dreapta, bifând cea mai mare ocazie a ”Portocalei mecanice”, care s-a complăcut într-o prestație extrem de apatică.
Sigur, s-ar putea spune că, fiind deja calificați, olandezii își conservă energia pentru fazele superioare, însă e greu de crezut că un astfel de scenariu i-ar mulțumi. După deschiderea scorului, austriecii au preferat un joc de așteptare, dar trebuie să și ai pe cine să aștepți.
Koeman n-a mai rezistat în fața jocului și a schimbat încă din prima parte (35), bifând cea mai rapidă înlocuire de la Euro: Xavi Simons i-a luat locul lui Veerman, care nu a fost deloc în apele lui, letargia din linia mediană fiind sâcâitoare până și pentru ochiul neutru.
Însă era să marcheze tot austriecii: mai întâi Sabitzer a trimis un șut puternic parat de Verbruggen pentru ca, la reluare, Arnautovic să rateze execuția, singur în 6 metri. Poate doar Ungaria, în debutul Europeanului, contra Elveției, a înregistrat o repriză mai slabă decât Olanda azi: Gakpo, Veerman și Schouten nu au existat, Depay e jumătate de fotbalist de câțiva ani, totul completat de primul autogol din istorie.
Olanda nu i-a făcut față Austriei
Primele semne de puls aveau să vină rapid totuși: Simons l-a angajat pe Gakpo în flancul stâng, vârful lui Liverpool și-a făcut mingea pe dreptul, fără prea mari bătăi de cap din partea apărării austriece, și l-a executat pe Patrick Pentz, o reușită clasică pentru olandez în ultimele sezoane la doar un minut si 20 de secunde de la reluarea partidei.
Deși vizibil resuscitată și în joc, Olanda a fost lovită a doua oară de entuziasmul adversarului (59): centrare excelentă a lui Grillitsch, Schmid a reluat cu capul din centrul careului, De Vrij a șutat în proprie poartă, însă credit i s-a oferit tot austriacului, mingea fiind cadrată: 2-1!
S-a instaurat aceeași lipsă de idei, Olanda a revenit la ritmul palid din prima repriză și Koeman s-a trezit obligat de împrejurări să mai apeleze la trei modificări.
Austria scrie istorie
Weghorst e arma specială a tehnicianului olandez. Atacantul a salvat-o pe Olanda, venind de pe bancă!, în mai multe rânduri de-a lungul ultimului deceniu: vârful lui Hoffenheim a fost introdus devreme, iar asta s-a simțit imediat. Acesta a pasat decisiv pentru Depay după doar câteva minute. Slovacul Kruzliak a fluierat un henț și a fost nevoie de VAR pentru a valida reușita: fotbalistul lui Atletico Madrid a preluat regulamentar!
Olanda s-a înmuiat pentru a treia oară, imediat după egalare: Van Dijk s-a poziționat ca un amator pe atacul austriecilor, iar Sabitzer a marcat pentru 3-2 cu un șut puternic din interiorul careului (80). În același timp, la Dortmund, Franța era egalată de Lewandowski și selecționata lui Rangnick trecea din nou pe prima poziție în grupa D.
În numai două minute, Austria a înscris de două ori în poarta batavilor, însă reușita lui Baumgartner a fost anulată pentru ofsaid. Olanda încheie partida în aceeași notă, fără pic de imaginație, cu centrări plouate și parcă fără dorință.
E greu de crezut că, în urma prestației de azi, și nu numai!, Olanda ar putea face față unei naționale cu pretenții la trofeu. De partea cealaltă, pe lângă evoluția în sine, Austria a dat dovadă de o forță psihică nemaipomenită, fiind în stare să se remonteze de două ori după egalare și să câștige grupa, scenariu deloc probabil înaintea turneului.
FINAL » Olanda - Austria 2-3
- Au marcat: Gakpo 47, Depay 75 / Malen (autogol) 6, Schmid 59, Sabitzer 81
Clasamentul grupei D la EURO 2024
Echipele de start în Olanda - Austria:
Olanda (4-3-3): Verbruggen - Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten, Veerman - Malen, Depay, Gakpo
Rezerve: Bergwijn, Bijlow, Blind, Brobbey, de Ligt, Dumfries, Flekken, Frimpong, Gravenberch, Maatsen, Simons, Van de Ven, Weghorst, Wijnaldum, Zirkzee
Selecționer: Ronald Koeman
Austria (4-2-3-1): Pentz - Posch, Weber, Lienhart, Prass - Seiwald, Grillitsch - Wimmer, Sabitzer, Schmid - Arnautovic
Rezerve: Baumgartner, Daniliuc, Danso, Entrup, Gregoritsch, Grull, Hedl, Kainz, Laimer, Lindner, Mwene, Querfeld, Seidl, Trauner, Weimann
Selecționer: Ralf Rangnick
Arbitru: Ivan Kružliak (Slovacia)
Asistenți: Branislav Hancko, Jan Pozor (ambii din Slovacia)
Arbitru VAR: Marco Fritz (Germania)
Asistent VAR 1: Christian Dingert (Germania)
Asistent VAR 2: Nejc Kajtazovic (Slovenia)
Arbitru de rezervă: Irfan Peljto (Bosnia și Herțegovina)
Stadion: Olympiastadion (Berlin)
Partida este una esențială în lupta pentru calificarea în „optimile” EURO 2024. Cu 4 puncte adjudecate după ce a învins Polonia (2-1) și a remizat cu Franța (0-0), Olanda nu are emoții în privința calificării, însă va încerca să își câștige grupa pentru a întâlni în faza următoare un adversar teoretic mai facil.
Miza este mai ridicată pentru Austria, care a pierdut cu Franța (0-1), însă a învins, de asemenea, Polonia (3-1). Austriecii vor încerca să producă o surpriză învingând Olanda, pentru a se califica direct de pe primele două locuri și pentru a evita emoțiile unei calificări de pe locul al 3-lea.
Pentru România este ideal ca Austria să piardă în fața Olandei, pentru ca în cazul unei înfrângeri cu Slovacia să nu fie depășită de o națională în clasamentul celor care se luptă pentru calificarea de pe poziția a 3-a.
Clasamentul din faza grupelor Campionatului European din Germania:
Olanda și Austria s-au întâlnit direct de 12 ori. „Portocala mecanică” a avut câștig de cauză de 8 ori, două partide s-au terminat la egalitate, iar austriecii au câștigat celelalte două jocuri. Ultima confruntare s-a consumat chiar la EURO 2020, fiind un succes cu 2-0 pentru Olanda, tot în faza grupelor.