Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  OLANDA - FRANȚA

CRONICĂ DE GEORGE NISTOR Olanda și Franța, un prim 0-0, cu multă efervescență la EURO 2024. Știm prima eliminată de la EURO

Olanda - Franța/ foto Guliver/GettyImages +6   FOTO
Olanda - Franța/ foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 21 iunie 2024 23:54 / Actualizat sambata, 22 iunie 2024 17:35

Olanda și Franța au remizat, scor 0-0, în etapa a doua a grupelor EURO 2024. E primul meci nul la acest turneu final. Rezultatul o elimină automat pe Polonia. Echipa lui Lewandowski a pierdut și cu Austria, scor 1-3, și nu mai poate termina mai sus de locul 4 în grupă.

Cronică de George Nistor după Olanda - Franța 0-0: Încântător fără goluri, de mână spre „optimi”

Pe Red Bull Arena din Leipzig, Olanda și Franța s-au întâlnit în așteptarea publicului ale cărui pretenții trec de execuții și eroi de goluri. Și, într-adevăr, a fost alt joc față de cele practicate până acum.

Un adevărat derby, cu talente și jucători de rang, pregătiți să dezvolte un fotbal ca de final de săptămână, la care să stai și să îți iei energia de weekend.

Olanda - Franța, EURO 2024/ FOTO Guliver/GettyImages
Olanda - Franța, EURO 2024/ FOTO Guliver/GettyImages
Olanda - Franța, EURO 2024/ FOTO Guliver/GettyImages
Olanda - Franța, EURO 2024/ FOTO Guliver/GettyImages
Olanda - Franța, EURO 2024/ FOTO Guliver/GettyImages
+2 FOTO

A rezultat un joc combinativ, cu ocazii și faze când la o poartă, când la cealaltă, cu pase istețe și driblingurile luminoase, în loc de goleadă.

Dembele vs. Gakpo, driblingul ca orgoliu

Primele minute pun în scenă planurile a doi antrenori care par a se fi căutat în defecte și au sfârșit în a-și pune în valoare echipele.

Fără Mbappe, menajat după leziunea nazală din meciul cu Austria, Didier Deschamps și-a plasat echipa sus, însă fără a o limita în sarcini. Franța a pasat mult, a încercat să desfacă apărarea adversă, iar în momentele în care s-a apropiat de careul advers, nu a ezitat să încerce poarta.

De partea cealaltă, batavii lui Ronald Koeman au cedat posesia și au concentrat atacurile cu lansări în treimea opusă. Au apărut și ocaziile: Frimpong a fost aproape de deschiderea scorului încă din minutul 1, însă intervenția lui Theo Hernandez urmată de reflexul lui Maignan au evitat un posibil start de chin pentru „les bleus”.

Și francezii au ripostat. Dembele a avut un duel direct doar al lui cu Gakpo, pe care a dorit să-l tranșeze prin poziționare și dribling încă de la început. I-a reușit, deși fără efecte notabile, însă și pentru că extrema lui Liverpool a fost lipsită de sarcini integral defensive.

Cu Thuram vârf, Griezmann a evoluat în banda stângă și a avut două situații majore de a marca (14') în aceeași fază, după o pasă mult prea altruistă a lui Rabiot, din cinci metri.

Precauția punctului bun nu a ruinat jocul

În partea a doua, pe fondul minutelor scurse, riscurile s-au evaporat în mare măsură. Mai tehnici, mai capabili în duelurile unu la unu, francezii au plimbat mingea. Finaliștii Mondialului din Qatar au renunțat la artificii pentru șuturi și faze fixe.

Thuram (60') și Tchouameni (62') l-au încercat pe Bart Verbruggen, însă n-au prins cadrul porții. Cu centrul terenului deja cucerit, a urmat un concurs de execuții în forță, spre nicăieri.

La jumătatea reprizei secunde, Memphis Depay, cu look de jucător din NBA, este servit perfect și trimite spre poartă, pentru ca mai apoi Xavi Simon să reia în ațe spre bucuria tribunelor oranj. A durat puțin, iar analiza VAR s-a întins pe minute bune, cum altfel cu Anthony Taylor la centru?

A fost pentru prima dată la acest Campionat European când arbitrajul virtual a cerut timp. Ofsaid evident la Dumfries. Pe final, Deschamps a revenit la vechile obiceiuri, dacă nu benefice, măcar din superstiție, Giroud luându-i locul lui Thuram.

A schimbat și omologul sau. Și-a trimis călăul în față, Wout Weghorst, aducător de puncte în meciul precedent. Nu au produs spații, nici nu au influențat scorul. Poate unul dintre cele mai spectaculoase rezultate de 0-0 din istoria turneelor finale.

Clasamentul din grupa D

FINAL: Olanda - Franța 0-0

Olanda - Franța, echipe de start:

Olanda: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Reinjders - Frimbong, Simons, Gakpo - Depay
Rezerve: Bijlow, Flekken - Bergwijn, Blind, Brobbey, De Ligt, Geertruida, Gravenberch, Maatsen, Malen, Van de Ven, Veerman, Weghorst, Wijnaldum, Zirkzee
Selecționer: Ronald Koeman

Franța: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, T. Hernandez - Tchouameni, Kante, Rabiot - Dembele, Thuram, Griezmann
Rezerve: Areola, Samba - Barcola, Camavinga, Clauss, K. Coman, Y. Fofana, Giroud, Kolo Muani, Konate, Mbappe, F. Mendy, Pavard, Zaire-Emery
Selecționer: Didier Deschamps

Stadion: „Red Bull Arena”, Leipzig
Arbitru: Anthony Taylor (Anglia)

Clasamentul actualizat din Grupa D

Kylian Mbappe va purta o mască specială la Euro, după ce și-a spart nasul

Kylian Mbappe (25 de ani), căpitanul Franței, și-a făcut apariția la unul dintre antrenamentele conduse de selecționerul Didier Deschamps purtând o mască în culorile țării lui, care să îi protejeze nasul, după ce a fost lovit în partida cu Austria, scor 1-0.

Kylian Mbappe, noul star de la Real Madrid, a avut de suferit după succesul naționalei „Cocoșului Galic” în fața austriecilor. S-a ales cu nasul spart în urma unui duel cu Kevin Danso, fundașul central de la Lens. Acesta a sângerat minute bune și a fost înlocuit chiar înainte de finalul partidei.

Mbappe poartă o mască specială care să îi protejeze partea superioară a nasului. Pe pagina de Facebook a naționalei Franței a apărut o fotografie cu căpitanul echipei, care se antrena cu zâmbetul pe buze, purtând o mască în culorile țarii pe care o reprezintă. Simbolul cu cocoșul, tradițional francezilor, nu lipsește nici el de pe masca fotbalistului.

+8 FOTO

Mbappe va urma un tratament în următoarele zile, dar nu va fi supus unei intervenții chirurgicale în viitorul imediat. O mască îi va fi confecționată pentru ca numărul 10 al echipei naționale să se poată pregăti în vederea reintrării în competiție după o perioadă de recuperare și terapie.

- Philippe Diallo, președinte Federația Franceză de Fotbal (FFF)

Olanda, șansa unei generații în tranziție

După „optimile” bifate la ediția 2020, olandezii se prezintă la EURO 2024 cu o echipă a cărei simfonie încântă. „Portocala mecanică” nu mai este doar a lui De Jong și Blind.

Lor li se adaugă acum tinerele talente deja sclipitoare în fotbalul european, precum Jeremie Frimpong, Brian Brobbey și Bart Verbruggen. Xavi Simons, Cody Gakpo și Wout Weghorst vor alcătui unul dintre cele mai tari atacuri ale competiției, ceea ce face din formația lui Ronald Koeman o adevărată adversară imprevizibilă, capabilă de surprize mari și ultradinamică.

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (17)
roadghost
roadghost  •  22 Iunie 2024, 22:00
Postat de cedeprosti pe 22 Iunie 2024, 18:15

mi-e mila de tine.

Super, iti multumesc, zeule...hai nu fi tacut, mai ofeta ceva mostre de intelepciune, rogu-te, scoate-ne din bezna asta a nestiintei

cedeprosti
cedeprosti  •  22 Iunie 2024, 18:15
Postat de roadghost pe 22 Iunie 2024, 11:59

Yep, si toti te rugam sa transmiti salutarile noastre doamnei!! Si grija multa, camarade, daca si ea e o adepta a diversitatii la fel de infocata ca matale....hai, fa pasi, nick-ul tau spune mai multe despre tine decar despre cei la care vrea sa se refere, camarade!

mi-e mila de tine.

mafa
mafa  •  22 Iunie 2024, 15:26

Ai uitat de Zidane !!.. din parinti Algerieni.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează