INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  FIGHT CLUB GSP

FIGHT CLUB Olanda sau Anglia? Adrian Duță se duelează cu Sebastian Culea: „Serios, vrei să vorbim despre atac?” vs. „Mă umflu puțin în pene. Ăsta e scorul corect”

Adrian Duță vs Sebastian Culea
Adrian Duță vs Sebastian Culea

Articol de , - Publicat miercuri, 10 iulie 2024 10:20 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2024 10:31

Fight Club, proiectul GSP lansat la EURO 2024, a ajuns în semifinale. Doi jurnaliști din redacție vin cu argumente în favoarea uneia dintre echipele din careul de ași.

A doua semifinală, Olanda - Anglia, îi pune față în față pe Adrian Duță și Sebastian Culea. Primul merge pe lâna batavilor, al doilea crede că englezii vor câștiga în 90 de minute.

Mai sunt câteva ore până la startul meciului de pe teren. Până atunci, să înceapă duelul argumentelor din GSP.

Olanda - Anglia, duel pentru finală. Adrian Duță și Sebastian Culea nu dau înapoi

Sebastian Culea: N-o să te mint, în sensul că aș fi preferat să fiu în locul tău pentru duelul de față, însă cred că Anglia poartă o aură care îi va garanta finala în Germania. Chiar dacă, în urma prestațiilor de la Euro, aș fi fost tentat să arunc prosopul în această semifinală, ”here we go”.

Adrian Duță: Înțeleg perfect, eu n-aș fi vrut să fiu în locul tău. Cred că Olanda va ajunge în finală pentru că pare o echipă mai închegată. Iar norocul englezilor trebuie să se termine la un moment dat. Și momentul e acum.

Sebastian Culea: Plusez în capacitatea de a preconiza desfășurarea partidei și spun că Olanda va deschide scorul. Un ”must”, dacă ne uităm pe duelurile recente ale englezilor. De ce e Anglia reactivă după ce adversarul înscrie? Simplu, iese din calcul Southgate. Când tactica zboară pe geam, intervine mândria fotbalistului. Și, cum individualitățile sunt de necontestat în reprezentativa Albionului, Anglia reușește să o scoată la capăt.

Adrian Duță: Jucătorii Olandei nu au valoarea individuală a internaționalilor Angliei, asta e cert, pe, hârtie, dar au arătat mai bine la acest turneu. Nu au nici ifosele britanicilor sau impresia că sunt cei mai buni, când de fapt nu sunt. Asta pentru că jucătorilor Angliei le-a intrat în cap că joacă în cel mai tare campionat din lume, Premier League, o ligă care a dat doar 3 câștigătoare de Champions League în ultimele 10 sezoane. Jucătorii lui Southgate sunt capricioși și egoiști, se gândesc în primul rând să iasă ei în față, nu să califice echipa. Au avut nevoie de prelungiri cu Slovacia, acolo unde au intrat doar datorită norocului lui Bellingham, și de penalty-uri cu Elveția. Anglia s-a chinuit cu două echipe mult mai slabe decât ea. Batavii sunt mai valoroși decât slovacii și elvețienii și îi pot bate pe englezi chiar în 90 de minute.

Și încă ceva. Anglia a ajuns în semifinale câștigând doar un meci, primul din grupe, cu Serbia. Celelalte 4 au fost încheiate la egalitate la finalul timpului regulamentar.

Cine are atacul mai bun, Olanda sau Anglia?

Sebastian Culea: E rândul meu acum, te-ai întins mult. Din punct de vedere ofensiv, pe foaie, Anglia are foarte mulți fotbaliști care pot face diferența, în timp ce Olanda se bazează exclusiv pe Gakpo, care poate prinde o zi bună sau nu. Malen a făcut un singur meci peste medie, cu noi, Depay e umbra fotbalistului care putea fi, iar linia mediană e mediocră. Poate Xavi Simons să inventeze ceva, dar nu poți sta în doi fotbaliști.

Adrian Duță: Vrei să vorbim din punct vedere ofensiv? Știi câte goluri a marcat Anglia la EURO 2024? Îți spun eu. CINCI!!! 5 goluri în 5 meciuri au marcat englezii. Și doar 3 jucători ai Albionului au punctat: Kane (2,) Bellingham (2) și Saka. De partea cealaltă, Olanda a marcat 9 goluri în 5 meciuri, o medie de aproape două goluri per partidă. 5 olandezi diferiți au marcat: Malen, Gakpo, de Vrij, Weghorst și Depay.

Unul dintre ei, Gakpo, e golgeterul EURO 2024, cu 3 reușite, și poate face oricând diferența.

Olanda sau Anglia? Adrian Duță se duelează cu Sebastian Culea: „Serios, vrei să vorbim despre atac?” vs. „Mă umflu puțin în pene. Ăsta e scorul corect”
Radu Drăgușin, în duel cu Cody Gakpo, foto: Imago Images

Sebastian Culea: „Anglia înscrie de cel puțin două ori”

Sebastian Culea: Revenind la antrenori, nici Koeman nu-și exploatează jucătorii la potențialul maxim. Să ne aducem aminte cât de contestat a fost după grupe. Frimpong, după un sezon excelent la Leverkusen, nu prinde banda la națională. Sigur, și olandezii au individualitățile lor, dar parcă lipsește sentimentul de echipă, ceva e putred în Țările de Jos, cum s-ar spune. Sunt momente în joc când se văd anumite probleme de identitate - poate că și accidentarea lui Frenkie de Jong a tulburat puțin mijlocul terenului. În plus, incidentul cu Veerman din partida cu Austria subliniază că nu e cea mai bună atmosferă în vestiarul lui Koeman.

Nu mă mai avânt să spun că Southgate va schimba abordarea acum, e deja prea târziu. Are o rețetă și va merge cu ea până la capăt. Mă bazez însă chiar pe olandezi, care vin cu un entuziasm aparte și pot deschide repede scorul. Merg pe faptul că Saka și compania vor fi activați ceva mai devreme și că Anglia va înscrie, pentru prima dată, de cel puțin două ori în 90 de minute.

Adrian Duță: „Apărarea o va duce pe Olanda în finală. Englezii sunt prea individualiști”

Adrian Duță: Apărarea Olandei e argumentul principal pentru care o văd în finală. Dumfires, Van Dijk, de Vrij și Ake formează o linie de fund cu adevărat impresionantă. Cunoscându-l pe Koeman, nu va trimite echipa cu toate armele în față peste Anglia, va prefera să aștepte în apărare. Iar când englezii capricioși vor încerca să rezolve toate fazele individual, se vor lovi de cele 4 stânci din defensiva Olandei, se vor precipita și vor pierde mingea. Vor câștiga cu greu duelurile individuale în fața celor 4 și vor marca cu greu un gol. Doar norocul îi poate ajuta pe englezi să câștige în 90 de minute.

Dialog încins pe ultima sută

Sebastian Culea: Deși jocul nu încântă pe nimeni, existând și raportul așteptare-realizare, Anglia rămâne o selecționată în formă la acest turneu final: e pe podium privind posesia și înregistrează un procent al paselor cu o acuratețe de peste 90%. Totodată, deși nu au multe ocazii, atunci când totuși le au, englezii profită de ele. Dacă e să mizez pe o surpriză privind primul ”11” al lui Southgate, cred că tehnicianul va merge pe mâna lui Palmer, care nu a primit multe șanse până acum, dar vine după un sezon senzațional la Chelsea și cred că poate decide o calificare de unul singur. Vezi că l-am invocat și pe Saka înaintea partidei cu Elveția și a confirmat! Tu l-ai invocat pe Gakpo înainte de Olanda - Turcia, dar omul meciului pentru olandezi a fost arbitrul Clement Turpin.

Olanda vine după un culoar ideal. Bine, același lucru se poate spune și despre englezi. Dar dacă ambele sunt recunoscute pentru îndoielnicul istoric din fazele finale, când clachează în fața unor momente cheie, cred că diferența se va face strict la valoarea lotului. Ca epilog, să mă umflu puțin în pene, repet: Olanda deschide scorul, Anglia marchează de cel puțin două ori în 90 de minute, iar Cole Palmer va fi decisiv.

Adrian Duță: Olanda a marcat 7 din cele 9 goluri de la EURO după pauză. Deci, dacă mizezi că batavii deschid scorul repede, atunci înseamnă că vor marca minim 2 goluri. Pentru că sigur vor trimite balonul în plasă după pauză, deci merg pe 2-0 pentru Olanda.

Iar legat de Palmer, vorba englezului, e „one season wonder”. Încă nu a demonstrat nimic la nivel internațional, nu poate fi el vioara întâi a Angliei într-o semifinală de EURO. În plus, nici nu pare că e pe placul lui Southgate, deci să vedem cât va juca. Cam atât din partea mea. Mai ai timp câteva ore să arunci prosopul.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează