Articol de Daniel Scorpie - Publicat marti, 04 iunie 2024 13:42 / Actualizat marti, 04 iunie 2024 16:23
Filip Drumchev, editor la Sportal.bg, spune că naționala României se va clasa pe locul al doilea în grupa de Euro 2023 și se va califica până în „sferturi”. „Nu cred că e o grupă atât de grea, putea fi mai rău dacă înfruntați un cap de serie mai puternic decât Belgia. Aveți o șansă bună și eu sper să profitați de ea la turneul final din Germania”.
Înaintea primului amical din cele două pe care selecționata lui Edward Iordănescu îl susține în pregătirea participării la Euro 2024, diseară contra Bulgariei, am vorbit cu presa de la Sofia și am aflat cum suntem văzuți de adversarii de pe Ghencea.
Am constatat cu surprindere că vecinii de la sudul Dunării sunt mai optimiști decât noi și recunosc că diseară va fi o victorie a „tricolorilor", cu 1-0 sau 3-1. Discuția cu Filip Drumchev, editor la publicația online sportal.bg, a atins mai multe teme și a scos în evidență și problemele fotbalului bulgar.
„Puteți termina pe locul al doilea în grupă, după Belgia!"
„Cred că România poate câștiga, deși aș spera să scoatem un egal. Oricum trebuie să spun că sunteți, la fel ca noi, departe de generația de-acum trei decenii a lui Hagi, Răducioiu și Dumitrescu", și-a început discursul jurnalistul care ne-a vizitat redacția. El nu a ezitat să ne încurajeze în perspectiva participării la Euro 2024: „Nu cred că ați nimerit într-o grupă dificilă.
„În 2008, ați nimerit în Grupa Morții și nu v-ați făcut de râs"
Gândiți-vă doar la cea cu Spania, Italia și Croația! Nu văd de ce n-ați putea trece mai departe, de pe locul al doilea, în urma Belgiei! Amintiți-vă numai că în 2008 ați jucat împotriva campioanei mondiale Italia, campioanei europene Spania și contra Olandei și nu v-ați făcut de râs. Era grupa morții.
După 30 de ani, v-ați putea calfica din nou în sferturile de finală la un turneu major. Nu ați mai trecut de grupă din 2000, la ultimul meci al lui Hagi la națională, în care a luat cartonaș roșu pentru un fault la Conte. Ce vremuri frumoase..."
„Nu-l mai avem acum în străinătate decât pe Despodov"
Același ziarist bulgar a făcut o paralelă între ceea ce se întâmplă acum în fotbalul din cele două țări: „Acum însă trăim timpuri grele, sunt 20 de ani de când nu am mai mers la o competiție de top cu naționala. E tare greu să visăm la o calificare la viitorul Mondial.
Problema noastră e că nu mai avem prea mulți jucători care să activeze în străinătate, doar Despodov e acum (joacă la PAOK-ul lui Răzvan Lucescu). De la Berbatov și Bojinov n-am mai produs mari valori. Nu mai avem fotbaliști ce să atragă atenția scouterilor de afară.
Cred că problema noastră pleacă de jos, de la academii. Cu penultimul selecționer, am schimbat peste 50 de jucători la națională! Acum însă avem ceva mai multă stabilitate cu Ilian IIiev. În trecutele preliminarii am avut și ghinion, am ratat două victorii cu Ungaria și cu Serbia pe finalul partidelor.
Acum s-a restrâns aria de selecție și vrem să facem un mix de experiență și de tinerețe. Pentru viitorul apropiat, participarea în Liga Națiunilor, sperăm să promovăm din liga a treia, unde de altfel sunteți și voi, și să accesăm un traseu mai simplu pentru calificarea la Euro".
„E ciudat să ții cu o echipă fără drept de promovare"
Provocat de GSP, Filip Drumchev a făcut o comparație între diferendul FCSB - Steaua și situația lor cu cele două ȚSKA Sofia. „Am urmărit toate articolele despre conflictul dintre aceste cluburi, cu deciziile instanțelor, și e cumva ce s-a întâmplat la noi.
Situația mi se pare ciudată, frustrantă, ca fanii să nu poată susține o echipă care are voie să promoveze. Diferența e că la noi ambele sunt în prima ligă, iar ȚSKA 1948 Sofia nu joacă în capitală, ci la Bistrica.
Bulgarii nu pot decât să viseze la o Arenă Națională!
Am vizitat arena din Ghencea, e frumoasă. Am auzit că a costat 100 de milioane. Am fost în trecut și pe Arena Națională, este fantastică, doar în visele noastre puteam avea așa ceva! Îmi amintesc că prima oară am mers pe Ghencea în 2004, când ȚSKA juca contra Stelei, cu Zenga antrenor.
La noi era Ferario Spasov, regretatul antrenor ce a murit în noiembrie trecut într-un accident de mașină. Stadionul e complet schimbat în bine. Știu și că acum câteva săptămâni, când FCSB a sărbătorit titlul, Arena Națională s-a umplut”.
Ludogoreț domină de 12 ani fotbalul bulgar și pentru că nivelul campionatului este mai scăzut, nu are adversare pe măsură și mereu câștigă titlul la diferență mare de puncte. În România am văzut că echipele campioane alternează de la un sezon la altul și asta face competiția mai interesantă
Filip Drumchev, editor Sportal.bg
Programul României la Euro 2024 » Când și cu cine jucăm în grupe
- 17 iunie, ora 16:00: ROMÂNIA – Ucraina (Allianz Arena, Munchen)
- 22 iunie, ora 22:00: Belgia – ROMÂNIA (Rhein Energie, Koln)
- 26 iunie, ora 19:00: Slovacia – ROMÂNIA (Waldstadion, Frankfurt)
Cum arată grupele de la Euro 2024
- Grupa A: Germania, Scoția, Ungaria, Elveția
- Grupa B: Spania, Croația, Italia, Albania
- Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia
- Grupa D: Olanda, Austria, Franța, Polonia
- Grupa E: Belgia, Slovacia, România, Ucraina
- Grupa F: Turcia, Portugalia, Cehia, Georgia