Articol de Andrei Crăiţoiu, Sergiu Alexandru - Publicat joi, 20 iunie 2024 22:21 / Actualizat vineri, 21 iunie 2024 12:56
Rezidența din Würzburg este o capodoperă a arhitecturii baroce din sudul Germaniei și, de asemenea, unul dintre cele mai importante palate din Europa. În 1981, UNESCO a adăugat-o pe lista Patrimoniului Mondial, fiind a treia clădire din Germania care se găsește în acest patrimoniu. Gazeta Sporturilor a vizitat Palatul, iar caracterizarea într-un singur cuvânt este: COLOSAL!
Würzburg a devenit casă pentru echipa națională pe durata turneului final european, iar localitatea de 140.000 de locuitori este una specială, cu tot felul de clădiri și locuri istorice gata de explorat și vizitat.
După ce-am vizitat Cetatea Marienberg și-am luat la pas străduțele și locurile speciale din orașul din Bavaria, echipa Gazetei Sporturilor a făcut o pauză între antrenamentele naționalei și meciurile de la Euro 2024 la Rezidența din Würzburg.
Clădirea-monument a orașului, o adevărată bijuterie arhitecturală
Rezidența a fost construită între 1720 și 1744, conform planurilor lui Balthasar Neumann.
Pe 22 mai 2020 s-au împlinit 300 de ani de la punerea pietrei de temelie a reședinței.
Clădirea este una impresionantă, iar intrarea principală se face pe-o ușă imensă chiar pe centrul Palatului.
O scară impresionantă deschide drumul către un labirint plin de necunoscut, dar care are încă de la început un aer baroc.
Un număr mare de artiști remarcabili au fost implicați în decorarea reședinței, inclusiv tencuitorul Antonio Bossi și cel mai important pictor de fresce al vremii.
De exemplu, venețianul Giovanni Battista Tiepolo, care a creat cea mai mare frescă continuă din lume în casa scării.
Neumann a fost ajutat de Lucas von Hildebrandt din Viena și Maximilian von Welsch din Mainz.
Picturile murale sunt o splendoare, îți ia minute bune să stai să le studiezi, să observi tot felul de detalii inedite.
Iar „Sala imperială”, cu candelabrele imense, este impunătoare, te lasă fără cuvinte.
Pe urmele lui Napoleon
Napoleon Bonaparte își lasă chiar și astăzi amprenta asupra Würzburg-ului. Pentru că „Sala Napoleon” este situată chiar aici.
Dormitorul se păstrează în cea mai mare parte în starea sa originală și a fost construit special pentru Napoleon și soția sa. Oricine se întreabă de ce patul este atât de scurt ar trebui să știe că Napoleon era un tip scund. Pentru că avea doar 1,60 m.
Camera Napoleon se găsește printre camerele imperiale, mai exact în camera 18. O vizită la reședință merită cu siguranță pentru a descoperi lucruri istorice impresionante.
Peste 5.000 de oameni și-au pierdut viața în 20 de minute
Când orașul a fost distrus pe 16 martie 1945, cu șapte săptămâni înainte de capitularea Germaniei, inclusiv această clădire a fost serios avariată.
Atunci, o mie de tone de explozibil au fost aruncate asupra orașului, în disperarea Aliaților de a scurta Al Doilea Război Mondial.
Peste 5.000 de oameni și-au pierdut viața în 20 de minute de bombardament, orașul fiind avariat în proporție de 90 la sută.
„Mai puternică decât moartea și distrugerea este dorința noastră de a trăi” este mesajul care tronează la loc de cinste pe clădirea primăriei din centrul orașului.
9 eurocostă biletul normal de acces în Rezidența din Würzburg. Copiii sub 18 ani au acces gratuit în clădire
Clădirea distrusă de bombardamente
În timpul bombardamentelor, mai multe zone ale Rezidenței din Würzburg au fost distruse aproape în totalitate! După declanșarea explozibilului clădirea a fost afectată de un incendiu extrem de grav. Reconstrucția a durat aproape 40 de ani! Din cele aproximativ 340 de camere ale reședinței, 42 sunt acum săli de expoziție.
Părți ale palatului sunt folosite de Universitatea Würzburg și de Muzeul Martin von Wagner.
Residenz, așa cum este cunoscută clădirea de către nemți, găzduiește, de asemenea, o galerie secundară a „Colecțiilor de pictură de stat bavareze”, dedicată marilor secole de pictură venețiană.
Grădina, punctul de liniște și odihnă
După ce ați vizitat clădirea superbă și-ați făcut slalom printre camerele fabuloase ajungeți într-un alt punct de atracție. Grădina e o adevărată oază de verdeață și de liniște.
Grădina a căpătat aspectul său actual sub conducerea prințului-episcop Adam Friedrich von Seinsheim (1755 - 1779).
Și este amenajată în cel mai bogat stil rococo, inclusiv bastioanele baroce, cu numeroase sculpturi de grădină și porți din fier forjat, fântâni arteziene și multă, foarte multă verdeață.
Pe lista Patrimoniului Mondial
Rezidența din Würzburg este o capodoperă a arhitecturii baroce din sudul Germaniei și, de asemenea, unul dintre cele mai importante palate din Europa.
În 1981, UNESCO a adăugat-o pe lista Patrimoniului Mondial, fiind a treia clădire din Germania care se găsește în acest patrimoniu. Până și Hollywood-ul a fost impresionat de splendoarea palatului, părți din blockbuster-ul de acțiune „The Three Musketeers” au fost filmate aici.
Mai mult, an de an aici are loc Festivalul Mozart! Fanii muzicii clasice din întreaga lume vin la Würzburg pentru orchestră și muzică de cameră, dar și pentru ansambluri de talie mondială și supervedete internaționale ale scenei muzicii clasice.