INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  REPORTAJ

CORESPONDENȚĂ GSP DIN GERMANIA Reporterii GSP, în vizită la o cramă de peste 700 de ani din Würzburg » Cum arată cea mai veche sticlă de vin din lume, care datează de pe vremea lui Shakespeare

Robert MacGregor, director de exporturi și cel a prezentat crama special pentru cititorii GSP +48   FOTO
Robert MacGregor, director de exporturi și cel a prezentat crama special pentru cititorii GSP

Articol de , - Publicat miercuri, 19 iunie 2024 18:01 / Actualizat joi, 11 iulie 2024 11:35

În toate ghidurile turistice despre Würzburg, orașul în care este cazată naționala României, se pomenește faptul că zona este renumită pentru vinul care se produce aici ♦ Gazeta Sporturilor a vizitat una dintre cele mai faimoase crame și vă invită să descoperiți o lume fascinantă ♦ Sute de butoaie, culoare secrete și-o pivniță plină cu zeci de sortimente de licoare.

Orașul cu 140.000 de locuitori din Bavaria care a devenit casa echipei naționale pentru EURO 2024 are o istorie bogată în ceea ce privește producția de vinuri. Trei din cele mai mari 15 proprietăți viticole din Germania sunt în Wurzburg, iar principalele vinuri produse aici sunt Riesling și Silvaner.

Cea mai veche proprietate viticolă din Germania este proprietatea de stat Hofkeller Würzburg. În 2003, a sărbătorit cea de-a 875-a aniversare. Primul act de proprietate datează din anul 779 și oferă prima dovadă a viticulturii în Würzburg, deși, cel mai probabil, a fost răspândită aici cu mult înainte.

GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
+43 FOTO

Gazeta Sporturilor a vizitat una dintre cele mai importante crame din Würzburg, orașul României la EURO 2024

Reporterii GSP au mers în vizită la crama Bürgerspital Würzburg. Este una dintre cele mai vechi din Germania, datând de la 1316.

Crama a luat naștere când Johannes și Mergradis von Steren au fondat „Burgerspital zum Heiligen Geist”, un spital pentru localnici, care ulterior a primit drept cadou mai multe culturi cu viță-de-vie.

Totul s-a transformat într-o cramă care deține aproape 290 de acri de viță-de-vie și produce anual o cantitate incredibilă de vin: aproape un milion de sticle.

Crama are sediul chiar în centrul orașului, iar în împrejurimi deține zeci de hectare de viță-de-vie. „Dacă urcați la cetate, toate terenurile cu viță-de-vie pe care le vedeți sunt ale noastre!”.

„Avem 120 de hectare cu viță-de-vie”, explică Robert MacGregor, director de exporturi și cel care a prezentat crama special pentru cititorii GSP. Turul începe la parter, acolo unde se primesc strugurii și se pun la presat.

Dar beciul secret este piesa principală din cramă. Sunt zeci de butoaie din lemn, fiecare având în jur de 500 de litri. Totul la o temperatură de 15-16 grade.

GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
+43 FOTO

„Aici începe procesul de fermentare. În fiecare butoi putem ajusta temperatura. Nu o lăsăm să treacă de 18 grade. Dacă se întâmplă asta, avem un sistem pe bază de apă, care răcorește vinul”, spune Robert. Procesul durează 2-3 zile.

După fermentare, vinul este mutat în butoaie din lemn de stejar pentru îmbătrânire. Apoi, e împărțit în trei categorii. Cel mai bun merge în butoaie de lemn, restul în butoaie de metal. Și apoi sunt îmbuteliate în sticle diferite ca aspect.

Această cramă este cea care a inventat sticla de tip „bocksbeutel”, o sticlă turtită, folosită în special în Germania, dar și la anumite tipuri de vinuri portugheze.

„Datează din anul 1726. Atunci am creat prima dată acest tip de sticlă”, spune reprezentantul cramei.

Aici se găsește cea mai veche sticlă de vin din lume

Punctul culminant al turului, care trece și prin două camere speciale pentru degustări de vin, e reprezentat de o sticlă de vin din 1540, vin care provine chiar din Würzburg.

A aparținut regelui Ludwig al Bavariei, iar potrivit informațiilor este unica sticlă nedesfăcută din acea epocă. Sticla este pusă la loc de cinste în cramă și securizată. Sticla nu aparține cramei, ci a fost împrumutată de o familie din Londra.

GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
GSP.RO a vizitat una dintre cele mai vechi crame din Germania,  Bürgerspital Würzburg FOTO Andrei Crăițoiu (GSP.RO)
+43 FOTO

Aproape un milion de sticle vândute

Într-un an, crama produce un număr impresionant de sticle. În jur de un milion. „Cam 90% din ce producem e vin alb. Restul e vin roșu”, spune gazda noastră de astăzi.

Dintre sticlele produse, cele mai multe sunt vândute pe plan local: „Aproximativ 8-10% din ce producem exportăm. Restul, în Germania”. Cea mai scumpă sticlă disponibilă pentru achiziție costă 120 de euro, o sticlă de 0,5 l de Riesling.

Locuitorii sunt pasionați de vin

Tradițional, berea este cea mai consumată băutură alcoolică în Germania, iar vinul este pe locul 2. În Würzburg, în centrul orașului și pe celebrul „Old Main Bridge”, vinul este preferat și consumat din belșug.

Seară de seară, lumea iese pentru măcar un pahar de vin. Pe pod, sunt puncte de vânzare speciale unde localnicii și turiștii cumpără vin, cu 6 euro per pahar, pe care-l apoi îl savurează admirând de pe pod priveliștea și bucurându-se de cea mai plăcută companie.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  19 Iunie 2024, 20:10

Reporterii GSP, in loc sa ne inunde cu articole despre fotbal, s-au dus la *** in centru. Asta spune totul despre interesul pentru fotbal, in special, si sport, in general. Hai noroc si la mai mare.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează