Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  SPANIA - GEORGIA 4-1

CRONICĂ DE CEZAR TITOR Avem Germania - Spania, meciul-meciurilor, în „sferturile” Euro! » Revelația Georgia s-a prăbușit după pauză în fața „Furiei Roja”

Spaniolii s-au dezlănțuit în repriza secundă cu Georgia +17   FOTO
Spaniolii s-au dezlănțuit în repriza secundă cu Georgia

Articol de - Publicat duminica, 30 iunie 2024 00:00 / Actualizat luni, 01 iulie 2024 11:58

Spania s-a impus în fața Georgiei, scor 4-1, reușind să se califice în sferturile de finală ale Campionatului European, unde va întâlni Germania, țara gazdă.

Georgia a deschis surprinzător scorul în urma autogolului lui Le Normand, însă Rodri, Fabian Ruiz, Nico Williams și Dani Olmo au adus triumful categoric al „Furiei Roja”. Germania va fi adversara ibericilor în faza următoare a turneului final (5 iulie, ora 19:00, Stuttgart Arena).

Cronică de Cezar Titor » Toreadori în pași de flamenco

Franța, Anglia, Germania erau cele mai populare răspunsuri la întrebarea „Cine va câștiga Campionatul European?”. Între timp, Spania a început să impresioneze.

După ce a dominat categoric grupa cu Italia, Croația și Albania (9 puncte, fără gol primit), ibericii și-au respectat blazonul și în optimile de finală cu Georgia. Deși au fost conduși, spaniolii au trecut linia de finiș cu aceeași prospețime din startul partidei, așezându-și monopostul roșu în prima linie pentru câștigarea Campionatului European.

Rețeta perfectă pentru o seară istorică

Înaintea disputei de pe bijuteria din Koln, unul dintre cele mai frumoase orașe din Germania și al patrulea cel mai populat din țara ce găzduiește turneul final din această vară, Spania părea o veritabilă „bestia nera” pentru gruzini.

Cu toate acestea, o primă victorie la un Campionat European, acesta fiind de altfel debutul Georgiei la un turneu final continental, obținută chiar împotriva Portugaliei, scor 2-0, dădea curaj selecționatei lui Willy Sagnol.

Totodată, la mai puțin de 100 km de Koln, pe „AufSchalke” din Gelsenkirchen, cu doar câteva zeci de minute înaintea primului fluier al lui Francois Letexier, Slovacia, adversara României din Grupa E, a fost aproape de surpriza competiției, fiind în avantaj până în minutul 95. Foarfeca lui Jude Bellingham, „Salvatore della Patria” și omul ce îi protejează contractul lui Southgate, nu a permis minunii să devină realitate.

Nu exista un adversar mai potrivit decât Spania, triplă campioană europeană, pentru ca Kvaratshkelia & Co. să demonstreze că formația georgiană înseamnă mai mult decât un coșmar al redactării numelor celor 11 titulari + rezerve.

Dacă nu a înscris nimeni împotriva lor, au făcut-o tot ei. Rodri oprește sărbătoarea de la Tbilisi

Meciul a început cum bănuiam. Georgia pe două linii, fapt anunțat de 5-3-2-ul anunțat de Willy Sagnol, Spania în ofensivă. Pedri a fost autorul primului șut pe poartă din timpul asediului iberic, în minutul 5, însă Mamardashvili a fost pe fază.

Primul sfert de oră al duelului de la Gelsenkirchen a servit drept omagiu erei „tiki-taka”, perioadă în care „Furia Roja” părea de neatins, martore fiind cele trei trofee consecutive din vitrina iberică: Euro 2008 - Mondial 2010 - Euro 2012. 85% era posesia urmașilor lui Iniesta și Xavi, însă gruzinii se apărau eroic.

Deși mingea devenise doar un soi de legendă în rândurile georgienilor, aceștia nu au irosit una dintre puținele acțiuni ale primului mitan.

„Golgheterul” turneului, autogolul, și-a trecut în cont a opta reușită, ca să fim în trend cu glumele momentului. Kakabadze a centrat din flancul drept, iar Le Normand, stoperul celor de la Real Sociedad, a reușit o performanță pe care nu a reușit-o vreun alt fotbalist de la acest turneu final: să înscrie în poarta lui Unai Simon.

Tăvălugul spaniol nu s-a lăsat intimidat de deschiderea de scor, continuându-și marșul, ingredientele fiind deja bine cunoscute: posesie și presiune în ultima treime gruzină. Mamardashvili a avut intervenții excelente la ocaziile lui Cucurella din minutul 35 sau Nico Williams din minutul 38, însă nu s-a mai putut opune „rachetei” lui Rodri din minutul 39, mijlocașul completându-și un repertoriu al golurilor cruciale, care include și reușita din finala de Champions League din stagiunea 2022-2023.

A șutat imparabil din afara careului cu piciorul stâng, dreptul fiind cel de bază al său. Spania a dominat categoric prima parte, însă dârzenia georgienilor la fiecare moment în posesie dădea speranțe celor aproximativ 4 milioane de cetățeni.

Spectacol iberic în partea secundă

După ce Kvaratshkelia a fost aproape să marcheze de la jumătatea terenului, orgoliul spaniolilor a intrat în joc. Lamine Yamal a avut o șansă importantă din lovitură liberă, faza a continuat, mingea a ajuns din nou la puștiul-minune al Barcelonei, iar acesta l-a asistat perfect pe Fabian Ruiz, care a dus Spania în avantaj, 2-1, în minutul 51.

A fost a doua pasă decisivă a lui Yamal de la acest turneu final. Peste două săptămâni, va împlini 17 ani.

După golul de 2-1 al selecționatei lui Luis de la Fuente, georgienii s-au văzut forțați să iasă la joc, însă nereușind să creeze mari probleme la poarta lui Unai Simon. Spania a continuat să picteze la firul ierbii, combinând cu o lejeritate ieșită din comun.

Cu un sfert de oră rămas de jucat, Nico Williams a finalizat elegant un contraatac-fulger, nemailăsând loc de interpretări în privința prezenței în „sferturile de finală”, unde așteaptă Germania, gazda competiției. Dani Olmo a dus scorul la 4-1 în minutul 83. Spania merge în „sferturi”, Georgia poate fi mândră de parcursul la primul ei Campionat European.

FINAL. Spania - Georgia 4-1

  • Marcatori: Rodri '39, Fabian Ruiz '51, Nico Williams '75, Dani Olmo '83 / Robin Le Normand (autogol) '18

Galerie foto. Cele mai tari imagini din Spania - Georgia

+13 FOTO

Spania - Georgia, echipele de start:

Spania: Unai Simón - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Fabián Ruiz - Yamal, Morata, Williams
Rezerve: Remiro, Raya, Grimaldo, Vivian, Navas, Nacho, Baena, Olmo, Lopez, Zubimendi, Merino, Perez, Torres, Joselu, Oyarzabal
Selecționer: Luis de la Fuente

Georgia (5-3-2): Mamardashvili - Kakabadze, Gvelesiani, Kashia, Dvali, Lochosvili - Kochorashvili, Kiteishvili, Chakvetadze - Kvaratskhelia, Mikautadze
Rezerve: Loria, Gugershashvili, Gocholeisvhili, Tabidze, Kverkveliya, Kvekveskiri, Altunashvili, Zivzivadze, Sigua, Kvilitaia, Tstaishvili, Shengelia, Lobzhanidze, Davitashvili
Selecționer: Willy Sagnol

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (19)
Pepiciordeplai
Pepiciordeplai  •  01 Iulie 2024, 09:42

Spania a jucat cel mai frunos fotbal si merita sa ajunga in finala, dar... Germania joaca acasa, un tuneu european acasa. Am vazut niste gauri in apararea Spaniei, extremele lor joaca foarte sus. Si scorul cu Croatia a fost putin mincinos, croatii au ratat mult, chiar si penalty. Am vazut situatii cand Kovacic a trecut prin 3 spanioli la mijloc, nu au forta fizica pentru dueluri tari, dure. Va fi un meci interesant, cu multe faulturi, sper nu accidentari, dar in cazul in care le ascunde cineva mingea nemtilor, trec la strategia ruperilor de picioare, mai ales cand joaca acasa. Sper sa bata Spania, dar va fi un meci dur pentru ei...

doar..titi
doar..titi  •  01 Iulie 2024, 09:02

nu stiu de unde ati scos-o pe asta cu revelatia.... ca ei saracii au batut portugalia doar pentru ca aia au brut da evite olanda!!!

muzzi1
muzzi1  •  01 Iulie 2024, 07:31
Postat de boerbist pe 30 Iunie 2024, 22:59

Oricum, e mare diferenta intre ce joaca Spania si chinuial englezoilor. Ceva asa urat la nivelul asta nu am mai vazut. Oribil. Pase inapoi si la portar cat n-a vazut Anglia in toata istoria. Spaniolii au trasee, verticalizeaza, mai vezi si dribling, altceva.

asta incercam si eu sa ii explic la un prost pe celalalt thread, cu Anglia, unu Daniel1986 sau asa ceva! imi zicea ca suntem noi de raht ca nu vrem Anglia mai departe ci Slovacia! englezoii, cu portarul lor trotilist, de parea ca e baut inclusiv la meci, sunt o rusine de echipa aproape la fel de mare ca Italia! cica vrem sa vedem fotbal cu Anglia mai departe! ala e fotbal?

Vezi toate comentariile (19)
Comentează