Articol de Eduard Apostol - Publicat miercuri, 10 iulie 2024 16:00 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2024 18:27
Jorg Althoff, liderul departamentului sport al BILD-Sud, a oferit un interviu Gazetei Sporturilor în care a explicat de ce Toni Kroos este și rămâne un erou pentru conaționali și a relatat ce impact au avut declarațiile sale recente despre viața socială și politică din această țară. Althoff a explicat și ce au lăsat românii în urmă după Euro 2024
Jorg Althoff este liderul reputatei echipe jurnalistice de sport de la BILD-Süd. Scriitor sportiv pasionat, cu accent pe fotbal (inclusiv cinci CM și patru Europene), Bayern, VfB Stuttgart, așa cum este notat în descrierea personală pe pagina publicației.
De asemenea, are o mare pasiune pentru tenis, sporturi cu motor, hochei pe gheață, sporturi ecvestre și, mai ales, pentru sportivii cu povești extraordinare în spatele rezultatelor lor.
L-am chestionat pe Jorg Althoff despre impactul pe care îl are retragerea legendarului Toni Kroos din fotbalul german și internațional și, mai ales, despre impactul pe care l-au avut declarațiile recente ale sportivului vizavi de diferențele sesizate între Spania, acolo unde locuiește de un deceniu, și patria sa. A dorit un dialog direct, fără adresări de politețe.
Dacă aș compara Germania acum cu Spania... am o fată de 7 ani. Când va crește și m-ar întreba cineva dacă aș lăsa-o după ora 23 să iasă în oraș, i-aș spune că aș prefera să o las în Spania decât în Germania. Germania primește oamenii cu brațele deschise. Mi se pare senzațional, dar nu mai e țara care era acum 10 ani. Există un sentiment de nesiguranță în Germania care e la un nivel mult mai scăzut în Spania. Țara e suprapopulată
- Toni Kroos
„Este opinia lui, nicio problemă, locuiește la Madrid de zece ani"
- Jorg, voiam să te chestionez în legătură cu declarațiile lui Toni Kroos legate de comparațiile dintre Spania și Germania, despre imigranți, despre sentimentul de nesiguranță de care el a vorbit că ar exista în Germania. Ce părere ai?
- Te referi la faptul că vrea să rămână în Spania? Pentru mine, este ceva normal decizia lui. Trebuie să iei în considerare că locuiește în Spania de zece ani. Acolo, la Real Madrid, la cel mai înalt nivel internațional, a devenit un jucător de clasă mondială, este foarte apreciat, chiar adorat acolo, practic trăiește foarte confortabil în Spania. Există un mediu bun, Madrid este un oraș frumos, copiii lui au crescut acolo, ei merg la școală acolo. Dacă aș fi în aceeași situație, cu această istorie personală, probabil aș lua aceeași decizie. Dacă te referi la situația adusă în discuție despre siguranța unui copil în Spania sau în Germania, nu pot judeca asta. Nu cunosc situația din Spania, nu știu ce este la Madrid. Ce a spus e părerea lui. Nicio problemă.
- Dar ce ne poți spune despre cum a primit publicul, cetățeanul german, declarațiile sale?
- Nu au schimbat cu nimic percepția asupra lui. Este un erou în Germania, unul dintre fotbaliștii cel mai de succes din istoria fotbalului nostru. Și am avut câțiva, precum Netzer, Beckenbauer, Matthaus... Toni Kroos este în această situație. A cucerit Champions League de atâtea ori, este un erou pentru noi. Și pentru Spania, de asemenea. Campion mondial în 2014, a creat triumf pentru Germania. Este un erou sportiv german. Și pentru Spania, și pentru Real. Dacă a luat o astfel de decizie, să trăiască în Spania, în general, nu are niciun impact asupra părerii despre el în Germania. Crede-mă!
Impactul pe care l-au avut declarațiile lui Toni Kroos: „Nu a spus că vrea să-și arunce pașaportul, el rămâne german!"
- Germanii respectă părerea și decizia lui și atât? Fără analize, show-uri TV, fără a critica...
- Locuiește în Spania de zece ani deja. Ce vârstă are? 34. Aceasta înseamnă că aproape o treime din viață și-a petrecut-o cu familia în Madrid. Este de înțeles. Și nu a spus, ține cont, că vrea să arunce sau să renunțe la pașaportul german! El rămâne german, cu pașaport, cu tot. Și, de asemenea, în viitor va fi în Germania frecvent. Despre ce să mai vorbim? Boris Becker, erou din tenisul german, obișnuia să locuiască la Monaco. De asemenea, Alexander Zverev o face. Franz Beckenbauer a trăit în Austria și așa mai departe. Deci, care este problema alegerii stabilirii unei locuințe private în altă țară?
- Dacă ar fi locuit în Munchen, Berlin sau oriunde altundeva în Germania, ar fi creat comentarii, ar fi fost judecat pentru opiniile sale?
- După părerea mea, nu. El trebuie să decidă singur pentru familia lui! Și crede-mă, nu văd multe comentarii negative despre asta.
Jorg Althoff despre Germania în care trăiește el: „Este singurul lucru pe care-l judec"
- Este Germania în care să trăiești o țară sigură? Mulți oameni au venit din toate colțurile lumii în ultimii ani, în ultimele decenii.
- Locuiesc în Germania, la Munchen. Trăiesc cu familia mea. Și mă simt în siguranță! Este singurul lucru pe care îl pot judeca. Nu am avut niciodată o experiență negativă personal.
- Nemții sunt triști din cauza retragerii premature a lui Kroos?
- Clar. Este trist. Va fi o mare pierdere pentru națională. Nu va fi ușor de înlocuit dintr-odată. Selecționerul Jagelsmann va trebui să găsească soluții. Au fost menționați Pavlovic, de la Bayern, Stiller, de la Stuttgart, Lothar Matthaus l-a menționat chiar pe Kimmich pentru acest rol în viitor, dar este imposibil să-l înlocuiești așa, imediat, pe Toni Kroos ca lider, ca persoană, ca fotbalist. Este unic. Este a doua oară când decide să se retragă, de această dată definitiv, din păcate. Dar și această decizie trebuie respectată, chiar dacă a avut performanțe extraordinare în ultima vreme. Dacă mă întrebați despre opinia mea, aș fi preferat să joace și la Mondialul din 2026.
34de trofee a cucerit Kroos în cariera sa, inclusiv Mondialul cu Germania (2014) și 6 Champions League (5 cu Real, una cu Bayern)
Șeful departamentului sport de la BILD-Sud despre România și români: „Am făcut interviu cu Hagi atunci. Am fost impresionat acum de suporterii români"
- Ce știi despre România sau fotbalul românesc?
- Ar trebui să știți că acum mulți ani am fost în România. Se întâmpla înainte de Euro 2000, am fost la București (n.r. pronunță exact numele capitalei României), am venit să fac un interviu cu Gică Hagi (râde). Era acum mulți ani... Îmi place să văd că fiul său îi calcă pe urme și joacă pentru naționala României, inclusiv la Euro 2024. Ce pot spune despre naționala României? Joacă un fotbal bun, cu siguranță, iar suporterii au fost impresionanți.
- Ce impresie au lăsat românii?
- Când au jucat contra Olandei la Munchen, au fost mulți români. S-au întâlnit cu olandezii și au celebrat atât de pașnic, de frumos, a fost o petrecere comună, practic. Am fost impresionat de suporterii români. Și cred că s-au simțit confortabil să fie oaspeți în Germania, ca și toate celelalte națiuni.