INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  EURO 2024

INTERVIU EXCLUSIV „Nu mi-aș lăsa fata afară după ora 23 în Germania” » Șeful departamentului sport BILD-Sud, despre impactul declarațiilor tranșante ale lui Toni Kroos: „Așa e considerat el de către nemți”

Jorg Althoff, sportchef BILD Sud
Jorg Althoff, sportchef BILD Sud

Articol de - Publicat miercuri, 10 iulie 2024 16:00 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2024 18:27

Jorg Althoff, liderul departamentului sport al BILD-Sud, a oferit un interviu Gazetei Sporturilor în care a explicat de ce Toni Kroos este și rămâne un erou pentru conaționali și a relatat ce impact au avut declarațiile sale recente despre viața socială și politică din această țară. Althoff a explicat și ce au lăsat românii în urmă după Euro 2024

Jorg Althoff este liderul reputatei echipe jurnalistice de sport de la BILD-Süd. Scriitor sportiv pasionat, cu accent pe fotbal (inclusiv cinci CM și patru Europene), Bayern, VfB Stuttgart, așa cum este notat în descrierea personală pe pagina publicației.

De asemenea, are o mare pasiune pentru tenis, sporturi cu motor, hochei pe gheață, sporturi ecvestre și, mai ales, pentru sportivii cu povești extraordinare în spatele rezultatelor lor.

L-am chestionat pe Jorg Althoff despre impactul pe care îl are retragerea legendarului Toni Kroos din fotbalul german și internațional și, mai ales, despre impactul pe care l-au avut declarațiile recente ale sportivului vizavi de diferențele sesizate între Spania, acolo unde locuiește de un deceniu, și patria sa. A dorit un dialog direct, fără adresări de politețe.

Dacă aș compara Germania acum cu Spania... am o fată de 7 ani. Când va crește și m-ar întreba cineva dacă aș lăsa-o după ora 23 să iasă în oraș, i-aș spune că aș prefera să o las în Spania decât în Germania. Germania primește oamenii cu brațele deschise. Mi se pare senzațional, dar nu mai e țara care era acum 10 ani. Există un sentiment de nesiguranță în Germania care e la un nivel mult mai scăzut în Spania. Țara e suprapopulată
- Toni Kroos

„Este opinia lui, nicio problemă, locuiește la Madrid de zece ani"

- Jorg, voiam să te chestionez în legătură cu declarațiile lui Toni Kroos legate de comparațiile dintre Spania și Germania, despre imigranți, despre sentimentul de nesiguranță de care el a vorbit că ar exista în Germania. Ce părere ai?
- Te referi la faptul că vrea să rămână în Spania? Pentru mine, este ceva normal decizia lui. Trebuie să iei în considerare că locuiește în Spania de zece ani. Acolo, la Real Madrid, la cel mai înalt nivel internațional, a devenit un jucător de clasă mondială, este foarte apreciat, chiar adorat acolo, practic trăiește foarte confortabil în Spania. Există un mediu bun, Madrid este un oraș frumos, copiii lui au crescut acolo, ei merg la școală acolo. Dacă aș fi în aceeași situație, cu această istorie personală, probabil aș lua aceeași decizie. Dacă te referi la situația adusă în discuție despre siguranța unui copil în Spania sau în Germania, nu pot judeca asta. Nu cunosc situația din Spania, nu știu ce este la Madrid. Ce a spus e părerea lui. Nicio problemă.

- Dar ce ne poți spune despre cum a primit publicul, cetățeanul german, declarațiile sale?
- Nu au schimbat cu nimic percepția asupra lui. Este un erou în Germania, unul dintre fotbaliștii cel mai de succes din istoria fotbalului nostru. Și am avut câțiva, precum Netzer, Beckenbauer, Matthaus... Toni Kroos este în această situație. A cucerit Champions League de atâtea ori, este un erou pentru noi. Și pentru Spania, de asemenea. Campion mondial în 2014, a creat triumf pentru Germania. Este un erou sportiv german. Și pentru Spania, și pentru Real. Dacă a luat o astfel de decizie, să trăiască în Spania, în general, nu are niciun impact asupra părerii despre el în Germania. Crede-mă!

„Nu mi-aș lăsa fata afară după ora 23 în Germania” » Șeful departamentului sport BILD-Sud, despre impactul declarațiilor tranșante ale lui Toni Kroos: „Așa e considerat el de către nemți”
Toni Kroos, liderul naționalei Germaniei, foto: Guliver/gettyimages

Impactul pe care l-au avut declarațiile lui Toni Kroos: „Nu a spus că vrea să-și arunce pașaportul, el rămâne german!"

- Germanii respectă părerea și decizia lui și atât? Fără analize, show-uri TV, fără a critica...
- Locuiește în Spania de zece ani deja. Ce vârstă are? 34. Aceasta înseamnă că aproape o treime din viață și-a petrecut-o cu familia în Madrid. Este de înțeles. Și nu a spus, ține cont, că vrea să arunce sau să renunțe la pașaportul german! El rămâne german, cu pașaport, cu tot. Și, de asemenea, în viitor va fi în Germania frecvent. Despre ce să mai vorbim? Boris Becker, erou din tenisul german, obișnuia să locuiască la Monaco. De asemenea, Alexander Zverev o face. Franz Beckenbauer a trăit în Austria și așa mai departe. Deci, care este problema alegerii stabilirii unei locuințe private în altă țară?

- Dacă ar fi locuit în Munchen, Berlin sau oriunde altundeva în Germania, ar fi creat comentarii, ar fi fost judecat pentru opiniile sale?
- După părerea mea, nu. El trebuie să decidă singur pentru familia lui! Și crede-mă, nu văd multe comentarii negative despre asta.

Jorg Althoff despre Germania în care trăiește el: „Este singurul lucru pe care-l judec"

- Este Germania în care să trăiești o țară sigură? Mulți oameni au venit din toate colțurile lumii în ultimii ani, în ultimele decenii.
- Locuiesc în Germania, la Munchen. Trăiesc cu familia mea. Și mă simt în siguranță! Este singurul lucru pe care îl pot judeca. Nu am avut niciodată o experiență negativă personal.

- Nemții sunt triști din cauza retragerii premature a lui Kroos?
- Clar. Este trist. Va fi o mare pierdere pentru națională. Nu va fi ușor de înlocuit dintr-odată. Selecționerul Jagelsmann va trebui să găsească soluții. Au fost menționați Pavlovic, de la Bayern, Stiller, de la Stuttgart, Lothar Matthaus l-a menționat chiar pe Kimmich pentru acest rol în viitor, dar este imposibil să-l înlocuiești așa, imediat, pe Toni Kroos ca lider, ca persoană, ca fotbalist. Este unic. Este a doua oară când decide să se retragă, de această dată definitiv, din păcate. Dar și această decizie trebuie respectată, chiar dacă a avut performanțe extraordinare în ultima vreme. Dacă mă întrebați despre opinia mea, aș fi preferat să joace și la Mondialul din 2026.

34de trofee a cucerit Kroos în cariera sa, inclusiv Mondialul cu Germania (2014) și 6 Champions League (5 cu Real, una cu Bayern)

Șeful departamentului sport de la BILD-Sud despre România și români: „Am făcut interviu cu Hagi atunci. Am fost impresionat acum de suporterii români"

- Ce știi despre România sau fotbalul românesc?
- Ar trebui să știți că acum mulți ani am fost în România. Se întâmpla înainte de Euro 2000, am fost la București (n.r. pronunță exact numele capitalei României), am venit să fac un interviu cu Gică Hagi (râde). Era acum mulți ani... Îmi place să văd că fiul său îi calcă pe urme și joacă pentru naționala României, inclusiv la Euro 2024. Ce pot spune despre naționala României? Joacă un fotbal bun, cu siguranță, iar suporterii au fost impresionanți.

- Ce impresie au lăsat românii?
- Când au jucat contra Olandei la Munchen, au fost mulți români. S-au întâlnit cu olandezii și au celebrat atât de pașnic, de frumos, a fost o petrecere comună, practic. Am fost impresionat de suporterii români. Și cred că s-au simțit confortabil să fie oaspeți în Germania, ca și toate celelalte națiuni.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răsturnare de situație! Vine la București să semneze cu Rapid! Dan Șucu l-a convins cu un bonus amețitor
Superliga
Răsturnare de situație! Vine la București să semneze cu Rapid! Dan Șucu l-a convins cu un bonus amețitor
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Superliga
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Șumudică nu se joacă: trei plecări dintr-un foc de la Rapid! Viorel Moldovan a făcut anunțul: „Au plecat deja, el va fi împrumutat”
Superliga
Șumudică nu se joacă: trei plecări dintr-un foc de la Rapid! Viorel Moldovan a făcut anunțul: „Au plecat deja, el va fi împrumutat”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (9)
therealreddog33
therealreddog33  •  11 Iulie 2024, 14:41
Postat de rocky3 pe 10 Iulie 2024, 21:19

Se teme de poporul german sau de muslims? De primitivii cu turbane ce au cotropit fosta sa patrie se teme! Pentru mulți germani a încetat să mai fie Heimat und Vaterland! Sa le mulțumească politicienilor ce au distrus o întreagă Europă!

Vorbești din auzite si ce citești prin ziare? Omul ăsta a explicat foarte clar că nu e nicio problemă. Kroos are opinia lui, o respectă dar nu o împărtășește. Subscriu, și nu din auzite. În marile orașe- indiferent că e Spania, Anglia, Franța, Germania- au fost și vor fi mereu probleme mai mari cu criminalitatea. Au însă și mai multe forțe de poliție decât un orășel. Statistic vorbind, chiar dacă criminalitatea a crescut în ultimii ani, e sub nivelul din 2006 de exemplu. Totul e politizat aiurea, e o platformă pentru extremiștii de dreapta să își susțină imbecilitățile. Atâta tot. Plus dorința gesepe de a căuta scandal cu orice preț. Care s-a lovit de declarațiile unui om civilizat.

demostene1
demostene1  •  11 Iulie 2024, 01:28
Postat de bogat pe 10 Iulie 2024, 21:50

Ete na, Spania e plina de emigranti dinaintea Germaniei. Numai romani sunt de vreo 3 ori mai mult la spanioli decat la germani. Nu mai spun despre atentatul terorist de la gara Atocha din Madrid de acum 10 ani. Kross batea campii iar ziaristul asta are dreptate. A stat 10 ani in Spania, se simte bine acolo, e ok. Altfel fac pariu ca nu ar lasa-o pe fi’sa pe strada noaptea in Madrid. Nici in alte orase mari europene nu e 100% sigur noaptea pe strada si peste tot sunt cartiere de evitat chiar si ziua. Sigur ca o parte a problemei sunt si anumiti emigranti dar sunt si localnici. Ca de ex cartierul Ferentari nu e populat de emigranti. Sau mai stii? :))

vezi ca atentatul e de acum 20 de ani si romanii sau in general europenii care merg in alte tari europene se adapteaza mai usor din moment ce au o religie si cultura foarte apropiata. si faci si tu confuzia intentionata intre imigrant ilegal care vine in europa si urla ca vrea azil si ajutor si romanii care mergeau si isi rupeau spatele muncind. din cate sute de mii sau chiar un milion de romani cati au fost prin spania in 20 de ani nu cred ca mai mult de 5% au cerut ajutor social din prima clipa si nu au facut nimic altceva. cum nu faceau treaba cum zburau acasa. diferenta uriasa, dar asa fac astia ca tine care confunda intentionat imigrant cu imigrantii ilegali

bogat
bogat  •  10 Iulie 2024, 21:50
Postat de demostene1 pe 10 Iulie 2024, 17:44

ce tare incearca acum presa de extrema stanga si woke sa schimbe ceea ce a zis kroos. toti stiu ca zicea de imigranti si toti se prefac ca nu vad

Ete na, Spania e plina de emigranti dinaintea Germaniei. Numai romani sunt de vreo 3 ori mai mult la spanioli decat la germani. Nu mai spun despre atentatul terorist de la gara Atocha din Madrid de acum 10 ani. Kross batea campii iar ziaristul asta are dreptate. A stat 10 ani in Spania, se simte bine acolo, e ok. Altfel fac pariu ca nu ar lasa-o pe fi’sa pe strada noaptea in Madrid. Nici in alte orase mari europene nu e 100% sigur noaptea pe strada si peste tot sunt cartiere de evitat chiar si ziua. Sigur ca o parte a problemei sunt si anumiti emigranti dar sunt si localnici. Ca de ex cartierul Ferentari nu e populat de emigranti. Sau mai stii? :))

Vezi toate comentariile (9)
Comentează