INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  REPORTAJ GSP

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA GSP a vizitat Sala 600, în care a avut loc celebrul proces de la Nürnberg! » Tehnologia modernă care zguduie privitorii: „hologramele” lui Goering sau Ribbentrop, mulate pe scaunele goale

Tribunalul de la Nürnberg a tras la răspundere nazişti de prim rang în 1945 +49   FOTO
Tribunalul de la Nürnberg a tras la răspundere nazişti de prim rang în 1945

Articol de , , - Publicat sambata, 06 iulie 2024 10:16 / Actualizat duminica, 07 iulie 2024 13:06

Reporterii Gazetei Sporturilor acreditați la Euro 2024 au vizitat Sala 600, unde s-a desfășurat în urmă cu opt decenii celebrul Proces de la Nurnberg (20 noiembrie 1945 - 1 octombrie 1946), în care liderii regimului nazist au fost judecați pentru crime de război și cele împotriva umanității. În sală, tehnologia modernă oferă o adevărată lecție de istorie.

O clădire uriașă, care inspiră severitate, chiar și dacă nu ai avea idee ce s-a întâmplat acolo. Astăzi, poartă denumirea de „Memorium Nürnberg Trials”, adică locul unde s-a ținut celebrul proces al liderilor naziști, ce-a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Palatul de Justiție din Nürnberg și celebra sa cameră 600, acolo unde au stat criminali precum Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop sau Wilhelm Keitel îi transportă pe vizitatori în cea mai lugubră perioadă din secolul 20, Al Doilea Război Mondial. Procesul de la Nurnbeg a început pe 20 noiembrie 1945, iar verdictele au fost citite pe 1 octombrie 1946. Două săptămâni mai târziu, au fost executate condamnările la moarte.

În condițiile în care principalii artizani politici și militari ai regimului nazist - Adolf Hitler, Heinrich Himmler și Joseph Goebbels - s-au sinucis înainte de sfârșitul războiului, în fața instanței ce cuprindea 9 judecători - din SUA, Uniunea Sovietică, Franța și Marea Britanie - au compărut 21 de inculpați de pe lista marilor criminali de război, acuzați de crime împotriva umanității și păcii.

240 de martori au fost audiați în cele 218 zile de proces și au fost analizate peste 300.000 de declarații prestate sub jurământ. 16 mii de pagini a cuprins procesul-verbal de ședință.

+44 FOTO

4 capete de acuzareau fost formulate împotriva criminalilor de război nazişti şi au fost introduse acuzaţii împotriva guvernului german, a conducerii NSDAP, SS, SD, SA şi Gestapo, precum şi a Statului Major General şi a Înaltului Comandament al Wehrmacht ca fiind organizaţii criminale

Sala 600, astăzi: turiștii vin și iau parte la o lecție teribilă de istorie

În camera 600, e o liniște apăsătoare. Patru candelabre mari, o cruce pe mijloc, două cupole de marmură de un verde princiar, patru scaune la prezidiu. Arată ca o sală normală de tribunal, dar nu e chiar una normală.

Prin ferestrele mari se văd copaci, acoperișul unor case și cerul cețos, după atâta ploaie. Cineva vine și trage draperiile, iar toată sala intră în semiîntuneric. Cu ajutorul tehnologiei moderne, se reface atmosfera din timpul procesului liderilor naziști, oameni care au orchestrat regimul de teroare și exterminare în fruntea căruia a stat Adolf Hitler.

În fața celor peste 50 de persoane, majoritatea grupuri de turiști aduși de ghizi specializați, coboară un ecran cinematografic, care se pliază pe sala din prezent! Este incredibil, un fel de joc al hologramelor, în care nume celebre din 1945 reapar în timp ce depun mărturie sau sunt interogate, printre căștile albe ale soldaților care mențin ordinea. Se face o punte între epoci, care-l transpune pe turistul de rând în atmosfera irespirabilă din urmă cu aproape 80 de ani.

Deodată, se face tăcere. Privitorii de lângă noi cad pe gânduri și o avalanșă de imagini și explicații tulburătoare vorbesc despre ascensiunea și decăderea celui De-al Treilea Reich și crimele în serie înfăptuite. Cu toții ne amintim despre milioane de morți, cum s-a derulat procesul și rănile care nu s-au închis.

12 inculpațiau fost condamnați la moarte, trei la închisoare pe viață și patru la închisoare pe termen lung. Alți trei inculpați au fost găsiți nevinovați de către IMT

Imagini înfiorătoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Un etaj mai sus, la 3, sunt panouri cu lecții de istorie și LCD-uri cu momente de timpul procesului. Și cu alte imagini înfiorătoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv cadrele terifiante cugropile comune și evreii schilodiți și torturați de regim.

E o experiență extrem de educativă, dar care te lasă cu un nod în gât. În sărbătoarea pe care o presupune Euro 2024, amintirile dintr-o epocă oribilă sunt într-un contrast vizibil. Rămâi cu un nod în gât și te rogi lui Dumnezeu să nu se mai repete.

+44 FOTO

7,5 eurocostă un tichet de acces pentru adulți la "Memorium Nürnberg Trials"

GSP a vizitat Sala 600, în care a avut loc celebrul proces de la Nürnberg! » Tehnologia modernă care zguduie privitorii: „hologramele” lui Goering sau Ribbentrop, mulate pe scaunele goale
Bombardele aliatelor din 1943 până în 1945 au distrus mai mult de 90% din centrul orașului și au ucis peste 6.000 de locuitori FOTO: Imago

Sala 600, o premieră în istoria omenirii: marii criminali de război judecați, nu obiect al răzbunării

În 1945, Nurnberg, al doilea oraş ca mărime din Bavaria, zăcea, în mare parte, în ruine. După cei şase ani din Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă a capitulat necondiţionat pe 8 mai.

Nurnberg nu a fost ales deloc întâmplător ca loc al procesului, fiind locul preferat de naziştii pentru congresele cu mare fast ale partidului. Puterile învingătoare SUA, Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Franţa au înfiinţat în acest scop un Tribunal Militar Internaţional (IMT), în august 1945.

Potrivit documentelor britanice, Winston Churchill ar fi preferat varianta unor execuții sumare pentru aceste crime abominabile în locul organizării unor procese, dar în cele din urmă s-a luat decizia, la nivelul Alianței învingătoare, de a organiza un tribunal militar internațional.

Au fost puși sub acuzare 24 de principali criminali de război,un proces ce i-a vizat în principal pe cei mai apropiaţi colaboratori ai dictatorului Adolf Hitler, fără cei care s-au sinucis sau care au scăpat cu fuga. Gustav Krupp, de exemplu, marele industriaș, atunci bătrân și bolnav, nu a mai fost judecat, iar Martin Bormann a fost judecat și condamnat în absență.

În schimb, vedetele procesului au fost mareşalul Hermann Göring, comandantul aviaţiei, Rudolf Hess, vremelnicul locţiitor al lui Hitler, şi Joachim von Ribbentrop, ministrul de externe al Reichului.

A fost pentru prima dată în istoria omenirii când state cu forme de guvernare şi constituţii diferite au tras la comun la răspundere reprezentanţi de vârf ai unui inamic învins, pentru încălcări ale dreptului internaţional. A fost o premieră pentru dreptul penal, chiar o excursie în necunoscut.

Faptul că patru naţiuni mari, însufleţite de victoria lor şi chinuite dureros de nedreptatea care s-a întâmplat, nu se răzbună, ci îi predau de bunăvoie pe duşmanii pe care i-au capturat spre a fi judecaţi în temeiul legii este una din concesiile cele mai importante pe care puterea le-a făcut vreodată în faţa raţiunii

Robert H. Jackson, acuzatorul-șef al SUA

+44 FOTO

Exista deja conceptul de crimă de război în Convenţia de la Geneva, încheiată în 1864. Conceptul de crimă împotriva umanităţii sau crima de război de agresiune - deci crime împotriva păcii, cum s-a numit aceasta în procesul de la Nürnberg -, aşa ceva nu a existat anterior. Acestea sunt crime care s-au născut la Nürnberg

Christoph Safferling, profesor de drept penal internaţional şi drept internaţional la Universitatea Erlangen-Nürnberg, pentru Deutsche Welle

Spânzurați, incinerați la Dachau, iar rămășițele lor aruncate în râul Isar

Probabil cel mai important lider nazist dintre cei prezenți la Nürnberg, Hermann Goring s-a sinucis cu câteva ore înaintea aplicării pedepsei.

GSP a vizitat Sala 600, în care a avut loc celebrul proces de la Nürnberg! » Tehnologia modernă care zguduie privitorii: „hologramele” lui Goering sau Ribbentrop, mulate pe scaunele goale
Hermann Goering (1893-1946), Rudolf Hess (1894-1987), Joachim von Ribentrop (1893-1946) și Wilhelm Keitel (1882-1946) la Procesele de la Nürnberg FOTO: Imago

Printre cei executați au fost Joachim von Ribbentrop, Hans Frank, Alfred Rosenberg și Julius Streicher. Aceștia au fost spânzurați, după care au fost incinerați la Dachau, iar rămășițele lor aruncate în râul Isar.

Cei condamnaţi la închisoare au rămas, pentru o perioadă, la Nürnberg şi apoi au fost transportaţi, la 18 iulie 1947, la închisoarea aliaţilor pentru criminali de război din Berlin-Spandau, unde au rămas până la împlinirea termenelor.

Dovezile prezentate la Nürnberg au scos la iveală pentru prima dată ceea ce cunoaștem astăzi despre Holocaust. Inclusiv detalii despre ce se întâmplase la Auschwitz și în alte lagăre de concentrare, distrugerea ghetoului varșovian și estimarea că nazismul ar fi făcut șase milioane de victime în rândul evreilor.

Conform aprecierilor ulterioare ale observatorilor, Procesul de la Nürnberg a reprezentat un pas înainte pentru stabilirea dreptului penal internațional.

Verdictele de la Nürnberg au condus la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind genocidul (1948), a Declaraţiei universale a drepturilor omului (1948), precum şi a Convenţiei de la Geneva privind legile şi obiceiurile de război (1949).

GSP a vizitat Sala 600, în care a avut loc celebrul proces de la Nürnberg! » Tehnologia modernă care zguduie privitorii: „hologramele” lui Goering sau Ribbentrop, mulate pe scaunele goale
Noiembrie 1945: O imagine din sala de judecată în timpul ședinței de a treia zi a Procesului de la Nürnberg FOTO: Imago

În plus, Tribunalul Militar Internaţional a oferit un precedent necesar pentru procesele criminalilor de război japonezi de la Tokyo (1946-1948), procesul din 1961 al liderului nazist Adolf Eichmann (1906-1962), înfiinţarea de tribunale pentru crimele de război comise în fosta Iugoslavie (1993) şi în Rwanda (1994), detaliu ce apare în filmul de prezentare din sala 600 de la Nürnberg.

12 proceseau urmat după cel de la Nürnberg, în care au fost inculpați 183 de înalți oficiali naziști, membri SS și Gestapo și industriași germani

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Episod de pomină în cantonamentul echipei de Liga 1: „Săream pe balcon și luam prăjituri. Să vă spun cum păcălea cântarul”
Superliga
Episod de pomină în cantonamentul echipei de Liga 1: „Săream pe balcon și luam prăjituri. Să vă spun cum păcălea cântarul”
Atacantul ce-ar putea fi marea surpriză a lui Il Luce la națională: născut în Austria, joacă în cupele europene, este pe lista granzilor României
Nationala
Atacantul ce-ar putea fi marea surpriză a lui Il Luce la națională: născut în Austria, joacă în cupele europene, este pe lista granzilor României
Răsturnare de situație cu transferul anunțat de FCSB! Gigi Becali oferă doar jumătate din suma cerută
Superliga
Răsturnare de situație cu transferul anunțat de FCSB! Gigi Becali oferă doar jumătate din suma cerută

Presa din Grecia a rezumat într-un SINGUR cuvânt eșecul lui PAOK cu FCSB din Europa League și a numit omul meciului

Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP


Comentarii (7)
dobrin
dobrin  •  07 Iulie 2024, 05:33
Postat de Cicica pe 06 Iulie 2024, 10:26

Extraordinar, șocant. Da ce fotbaliști sau măcar sportivi erau Goering și Ribbentrop de tot pomenește GSP de ei? Sau GSP a devenit magazin istoric? Sau mai bine nu intrați voi în concediu până la începerea Ligei 1, că și așa nu aveți treabă cu comentariile la Euro...

Pai si cine se mai ocupa de transferurile imaginare ale lui Coman si I. Hagi?

catalin.palcu
catalin.palcu  •  07 Iulie 2024, 01:05
Postat de demostene1 pe 06 Iulie 2024, 13:54

Comuniștii ii judecau pe naziști, ce gluma buna m comunismul a ucis mai mulți oameni

Care comunisti in afara de un judecator din URSS ? Ca pe aia din USA, UK si Franta nu ii putem banui de comunism. Si nazistii au platit prea putin la cate au facut! Ca si comunistii au facut o groaza de abuzuri si crime, nu-i absolva pe nazisti de vina !

demostene1
demostene1  •  06 Iulie 2024, 14:32
Postat de woody pe 06 Iulie 2024, 11:22

Și ce treabă are asta cu sportul? Sunteți nostalgici după perioada când întâi trebuia să faci ode tovarășului ? Iar daca procesul a fost la fel ca cel al lui Nea Nicu…

Vezi de ce Lucescu ii ducea pe aia de la Hunedoara la muzee sau teatru? Sa nu ajungă niste limitați ca tine

Vezi toate comentariile (7)
Comentează