INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  EUROPA LEAGUE

EXCLUSIV Suma reală pe care o va câștiga FCSB din Europa League » Departe de estimările bombastice ale finanțatorului Gigi Becali

Golul lui Darius Olaru din prelungirile returului cu LASK (1-0) a adus calificarea lui FCSB în grupa UEL / Foto: Imago
Golul lui Darius Olaru din prelungirile returului cu LASK (1-0) a adus calificarea lui FCSB în grupa UEL / Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 11 septembrie 2024 01:55 / Actualizat miercuri, 11 septembrie 2024 09:06

După ce, înaintea tragerii la sorți a celor opt adversari din grupa de 36 de echipe, am publicat o estimare a câștigurilor pe care FCSB le-ar putea obține la capătul aventurii în Europa League, acum putem face o rectificare necesară, după ce au fost stabilite adversarele și unde se vor juca partidele ♦ Concluzia clară este că în conturile patronului „roș-albaștrilor” ar putea intra, în total, maximum 20 de milioane €. Nicidecum 35, cum fără temei s-a lăudat acesta!

Imediat după ce Darius Olaru a semnat, în prelungirile manșei secunde cu LASK (1-0, 0-0 în Austria), golul calificării în seria extinsă de la 32 la 36 de echipe din Europa League, Gigi Becali s-a lăudat că FCSB se va îmbogăți cu 35 de milioane de euro!

Cu ce sumă se lăuda Gigi Becali

Bani în care finanțatorului campioanei României inclusese și suma așteptată din Qatar pentru vânzarea lui Florinel Coman, dar și mult visatul (dar zadarnic) transfer al căpitanului echipei, estimat la 5-6 milioane.

Betano 2,5 milioane, drepturile TV – numai din România vreo 6 milioane. Bilete, banii de la UEFA, fac vreo 30 cu tot cu Coman. 35 de milioane dacă pleacă și Olaru. Eu nu cheltui atât, maxim 12-14 milioane. Pe Arena Națională încasez dublu, că sunt de două ori mai mulți oameni, o să fie plin!
Gigi Becali, finanțator FCSB, la Digisport, pe 30 august

Calculele patronului FCSB se dovedesc însă mult exagerate, și nu numai întrucât Darius Olaru nu a mai plecat nicăieri, iar „roș-albaștrii” nu au nimerit chiar cei mai abordabili adversari la urna de la Monte Carlo, punctele accesibile fiind destul de puține.

Refăcând toate calculele și având informații din culisele financiare ale noului sistem prin care se împart banii UEFA, mai mulți considerabil față de ediția trecută (+100), în care potul distribuit era de 465 de milioane de euro, am ajuns la concluzia că veniturile echipei lui Elias Charalambous n-ar trebui să depășească 20 de milioane de euro, circa 43% în minus comparativ cu „jackpotul” iluzoriu al lui Becali!

5,73 milioane de euro e baza de pornire la startul grupei

Potrivit Football Meets Data, pentru cele două tururi preliminare trecute în Liga Campionilor plus celelalte două din Europa League (inclusiv bonusul aferent intrării în grupa XXL din C2, de 4,13 milioane de euro), FCSB a intrat deja în posesia a 5,731 de milioane de euro.

În aceste venituri mai intră 530.000, pentru partidele susținute în calificările UCL/UEL, 430.000 provenite din drepturi TV în zona UE plus 640.000 din „felia non-UE”. Total: 5,731 milioane.

Suma reală pe care o va câștiga FCSB din Europa League » Departe de estimările bombastice ale finanțatorului Gigi Becali
Veljko Birmancevic (în duel cu Risto Radunovic) a reușit o „dublă” în Ghencea în victoria Spartei Praga (3-2), care a aruncat-o afară pe FCSB din Ligă / Foto: Imago

Cifre care o plasează pe gruparea care se antrenează în Berceni pe antepenultima poziție (34 din 36) în grupa de Europa League, doar înaintea celor de la Elfsborg (5,684 milioane) și FC RFS (campioana Letoniei și primul adversar al echipei românești, 4,952 milioane).

Ca o comparație elocventă, liderul la capitolul câștigurilor premergătoare debutului noului format XXL al competiției este Slavia Praga, cu 15,2 milioane. Cu 265% mai mult decât FCSB!

Suma reală pe care o va câștiga FCSB din Europa League » Departe de estimările bombastice ale finanțatorului Gigi Becali

Alte sume pe care viitorii adversari din UEL ai „roș-albaștrilor” le au asigurate sunt (toate) superioare veniturilor acestora: Manchester United (14,672 milioane, locul 2), Midtjylland (12,124 milioane, #13), Olympiacos (11,964 milioane, #14), Qarabag (11,441 milioane , #18), Glasgow Rangers (10,968 milioane, #21), PAOK (10,346 milioane, #22) și Hoffenheim (9,901 milioane, #23). Numai letonii de la Rigas sunt sub FCSB (4,952 milioane de euro, #36, ultimul).

FCSB este pe antepenultimul loc (34 din 36 de echipe, fix conform poziției generate de coeficientul UEFA), numai deasupra lui Elfsborg (5,684 milioane) și Rigas (4,952).

3,76milioane de euro a pierdut dintr-un foc FCSB ratând calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor în „dubla" cu Sparta Praga

13,6 de milioane peste suma de debut în grupa UEL!

Updatând parametrii și ipoteza de lucru, am realizat corecția substanțială de rigoare a banilor pe care Gigi Becali ar putea să pună mâna la sfârșitul lui ianuarie 2025.

Am păstrat „proiecția” de 8 puncte (două victorii și două egaluri, 900.000 plus 300.000 de euro) accesibile FCSB-ului, adică 30% din maximum. De la această predicție optimistă, am refăcut toate calculele, și cu ajutorul informațiilor oferite de FMD.

Bani care, potrivit noilor bonusuri mărite de UEFA și pentru UEL, ar alimenta conturile campioanei României cu 7,7 milioane de euro, considerând (realistic) că finalul parcursului continental (fără acces în play-off-ul de „optimi”) va fi echivalent cu locul al 26-lea. Și de-aici începe să se mai umfle potul!

21 de „felii” pentru market pool și coeficienții pe 5 și 10 ani

Conform celor publicate la finalul lunii trecute de GSP.ro, FCSB își va tăia 8 „felii” de market-pool, 3 de la coeficientul UEFA pe ultimele cinci sezone și alte 8 pentru coeficientul pe zece ani. Plus alte două „felii” cuvenite din drepturile TV „non-EU”.

Suma reală pe care o va câștiga FCSB din Europa League » Departe de estimările bombastice ale finanțatorului Gigi Becali
Spre a vedea difeența colosală față de veniturile oferite de Europa League, iată cum arată câștigurile estimate de FMD pentru grupa Champions League / Foto: X Football Meets Data

Porții financiare mult mai firave decât cele plătite în Champions League (de 4,3 ori în medie ai mici!). Cu mențiunea că market pool-ul se negociază separat pentru UCL, și împreună pentru Europa League și Conference League.

Calculul acestei secțiuni ar însemna: 10 „felii” market-pool x 75.000 de euro (750.000), 3 „felii” de coeficient UEFA pe cinci sezoane x 200.000 (0,6 milioane) plus alte 8 „felii” de coeficient UEFA pe ultimul deceniu x 225.000 (1,8 milioane). Total: 3,15 milioane de euro.

Astfel că, dacă adăugăm veniturile din traseul din tururile preliminare plus „proiecția” zestrei acumulate de pe urma celor opt întâlniri din seria XXL a UEL, am ajunge la cifra de 10,85 milioane!

Maximum 6 milioane € din încasările pe biletele de meci!

Chiar dacă încă nu s-au scos la vânzare tichetele la prețuri accesibile cu care Gigi Becali vrea să-i atragă pe suporterii „roș-albaștrilor” să umple Arena Națională (FCSB e una dintre puținele dintre cele 36 din serie ce n-a făcut asta!), este de așteptat să se cumpere măcar 35.000 de pachete la preț mediu de 600 RON (120 de euro).

O altă sursă importantă de venituri din participarea în grupa Europa League o oferă banii din biletele la cele patru meciuri de pe teren propriu, cu Rigas FC (26.10), Midtjylland (07.11), Olympiacos (28.11) și Man. United (30.01).

Suma reală pe care o va câștiga FCSB din Europa League » Departe de estimările bombastice ale finanțatorului Gigi Becali
Sparta Praga, care a scos-o pe FCSB din Ligă, ia pentru accesul în grupa UCL de 4 ori mai mulți bani decât FCSB în UEL. Liderul financiar din seria Ligii, PSG, are deja 63,35 milioane. De peste 11 ori cât „roș-albaștrii” / Foto: X Footbal Meets Data

Asta în condițiile în care la meciurile mai tari nu se va putea plăti pentru un tichet la peluză sub 20 de euro și cu aproape 55.000 de locuri ocupate la capacitate maximă.

Avem, așadar 4,2 milioane, la care s-ar putea plusa cu încasările din biletele vândute la fiecare meci în parte, pentru locurile nezervate prin pachetele de patru jocuri.

565de milioane de euro este totalul sumei alocate de UEFA în ediția 2024-2025 a Europa League pentru a premia rezultatele. Cu 100 de milioane în plus față de sezonul anterior, ultimul cu 8 grupex4 echipe. De peste 4 ori sub banii din Ligă

Un sold-out cu Manchester United poate aduce singur 3 milioane

Estimând că la cele trei înfruntări (extra MU) vor rezulta venituri de câte minimum 250.000 de euro (10.000 tichete la un preț mediu de 25€), mai obținem 0,75 milioane. Adică, minimum 5 milioane de euro.

Iar dacă la duelul final, la care „The Red Devils” ar putea fi deja calificați direct în „optimi” și cu un punctaj mulțumitor, dar și ca poziție (bonus mare), este de așteptat ca stadionul din Capitală să fie sold-out (încă 20.000 de tichete la o medie de 50 de euro) și meciul de cinci stele să genereze alt milion. În total, FCSB ar mai face rost de 6 milioane de euro!

Capitolul biletelor la pachete la prețul mediu de 120 de euro, cu o estimare de 35.000 de pachete (4,2 milioane de euro). Plus încasări individuale la cele 3 partide (extra Manchester Utd) x 250.000 de euro (10.000 tichete x medie de 25€)=0,75 milioane.

Total minimum 5 milioane (United casă închisă 20.000 la bucată a o medie de 50 de euro egal un milion). Total 6 milioane. Bani ce se însumează câștigurile mai sus „poiectate”, ducând miza la 16,85 milioane de euro.

2,5milioane de euro este bonusul de calificare în „sferturile" Europa League. 4,2 milioane pentru semifinale, 7 milioane pentru prezența în finală plus alte 6 milioane la câștigarea trofeului. Totalul maxim suplimentar: 19,7 milioane de euro

În fine, ultima sursă de câștig pentru Gigi Becali, datorată performanței de a fi unica echipă din Superiligă care mai reprezintă România în Europa și în grupă e prima obținută de la sponsorul principal Betano, despre care, chiar înaintea tragerii la sorți de la Monte Carlo, latifundiarul din Pipera a dezvăluit că ar fi de 2,5 milioane de euro.

BUGETUL PENTRU EUROPA LEAGUE

Sumă de premiere 2023-2024 2024-2025

Bonusuri preliminarii+grupe: 465 565*
Premii de participare: 116,25 155
Premii pentru rezultate: 139,5 212
Premii pentru coeficient: 69,75 0
Market pool: 139,50 0
Premii piloni valorici: 0 198
Bonus calificare grupă: 3,63 4,13
Bonus de victorie grupă: 0,63 0,45
Bonus pentru egal grupă: 0,21 0,15
Bonus loc ocupat grupă: 0 0,075-2,700
Bonus pentru locurile 1-8: 1,100 0,600
Bonus pentru locurile 9-16: 0,550 0,300
Bonus pentru play-off 9-24: 0,500 0,300
Bonus calificare „optimi": 1,2 1,75
Bonus calificare „sferturi”: 1,8 2,5
Bonus calficare semifinale: 2,8 4,2
Bonus finală: 4,6 7
bonus trofeu: 4 6
* Sumele sunt exprimate în milioane de euro.

Trăgând acum linie, fără a mai pune la socoteală banii așteptați (fără penalizări) de la Al-Gharafa pentru Florinel Coman (5,25 milioane; celor 5-6 milioane visate în cazul transferului lui Darius Olaru le-a pus cruce!), FCSB are ocazia să pună mâna în mai puțin de cinci luni pe cel mult 20 de milioane de euro (estimarea punctuală fiind de 19,35 de milioane. De circa 3,37 ori mai mare decât suma deja acontată de campioana României.

Suma reală pe care o va câștiga FCSB din Europa League » Departe de estimările bombastice ale finanțatorului Gigi Becali
Acestea sunt sumele orientative între care se putea situa încasările din Conference League pentru CFR Cluj, Corvinul sau Universitatea Craiova dacă atingeau grupa / Foto: X Football Meets Data
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ultima oară pe „Dinamo”: tur de onoare cu sicriul lui Gigi Mulțescu » Imagini tulburătoare: fostul lider din anii '80, venit în baston, a izbucnit în lacrimi
Superliga
Ultima oară pe „Dinamo”: tur de onoare cu sicriul lui Gigi Mulțescu » Imagini tulburătoare: fostul lider din anii '80, venit în baston, a izbucnit în lacrimi
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
Superliga
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
ȘOCANT: Aici vrea UEFA să se joace la Euro 2028! Mesaj sumbru la porțile arenei: „Moartea nu este neagră, ci doar bleumarin mai închis”
Campionate
ȘOCANT: Aici vrea UEFA să se joace la Euro 2028! Mesaj sumbru la porțile arenei: „Moartea nu este neagră, ci doar bleumarin mai închis”

Real Madrid - Stuttgart, prima etapă din Liga Campionilor » Cum arată echipele probabile și cotele

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (42)
atthur
atthur  •  13 Septembrie 2024, 13:19
Postat de Moshu_Shukaru.1948 pe 12 Septembrie 2024, 15:33

Apăi, înstela-mi-ar / bana-mi-ar ăștia comentariul la adresa ta! Crede-mă, e horror! Scos direct din străfundurile sacului.

Horror,scos din străfundurile iadului,nu sacului,ești tu bă nimeni-ule...!!!...

Moshu_Shukaru.1948
Moshu_Shukaru.1948  •  12 Septembrie 2024, 15:33
Postat de atthur pe 12 Septembrie 2024, 07:46

Pot înțelege criza de pastă de dinți,dar nu pot înțelege tampenia-ti profundă,instelatule...!!!...

Apăi, înstela-mi-ar / bana-mi-ar ăștia comentariul la adresa ta! Crede-mă, e horror! Scos direct din străfundurile sacului.

atthur
atthur  •  12 Septembrie 2024, 07:46
Postat de Moshu_Shukaru.1948 pe 11 Septembrie 2024, 21:42

***

Pot înțelege criza de pastă de dinți,dar nu pot înțelege tampenia-ti profundă,instelatule...!!!...

Vezi toate comentariile (42)
Comentează