Articol de Maria Andrieş - Publicat vineri, 03 august 2012 00:00 / Actualizat vineri, 03 august 2012 02:02
Steaua a pierdut exasperant, ratînd din toate poziţiile, meciul cu un Spartak mediocru, dar organizat. Portarul a greşit din nou!
Pe cine fluieră? Echipele au terminat încălzirea, s-au retras la vestiare şi, totuşi, pe teren mai sînt nişte oameni. Oameni cu găleţi şi lopeţi care plombează cu nisip găurile din gazon. Pe stadionul ăsta aşa înalt şi frumos, cu lopata şi găleata! E ca şi cum ar vîna un şoarece într-un templu budist, ca şi cum ar da cu mopul în acceleratorul de particule.
Sub corul de fluierături, oamenii îşi văd de treabă. Gazonul a costat un milion de euro. Instrumentele de întreţinere a gazonului - 1,2 milioane de euro. Cît un buget de transferuri. E secetă. Iar omul cu găleata e nemuritor. Cînd vom trimite români pe Lună, îi vom trimite cu găleata şi lopata.
Împiedicatul Chipciu
Pe staţia spaţială Arena Naţională s-au strîns ca într-un burete sonor ultimii plămîni dintr-un Bucureşti stors de caniculă. Noroc de acustica formidabilă! Slovacii simt rafala "huo"-urilor de la prima atingere de balon. Dar se repliază rapid şi se rostogolesc spre poarta Stelei. Mai siguri, mai organizaţi, jucătorii lui Hoftych nu trebuie să caute mult pînă găsesc punctul slab în apărarea roş-albastră. Gross pasează din 20 de metri, Mikonici năvăleşte în faţa porţii, iar Tătăruşanu se bîlbîie (min.6). Gol Spartak!
Trepidează şi patrulaterul galeriei slovace, montat undeva la ultimul inel. "Luptă, Steaua!", îndeamnă 20.000 de baloane cu oxigen. Chipciu încearcă să repare gafa lui Tătăruşanu, dar se împiedică în faţa porţii (min.8). Slovacii se retrag prudenţi, trimit din cînd în cînd mingi lungi, după care aleargă buimac goalkeeper-ul stelist. Căldură mare! Jocul Stelei se mută pe orizontal, întrerupt de un fault la 25 metri de poartă. Bourceanu trimite cu sete puţin pe lîngă poarta lui Filipko (min.18). Stadionul oftează cum se oftează pe o staţie spaţială: "Of!".
La finalizare - omul cu găleata!
Terenul se dilată iar, liniile Stelei se lăbărţează, iar elevii lui Reghecampf nu-şi sincronizează voinţele. Stau împrăştiaţi ca nişte soldaţi de plumb pe o pînză de sac. Încă o lovitură liberă (min.23), încă un vuiet, încă oftat. Spartak se lasă dominată copios în propriul careu, invită parcă adversarul să-şi încerce şutul pe poartă. Ce diavol nu oferă turtă dulce? Apoi blochează fără efort asalturile roş-albaştrilor. Unde eşti tu, omule providenţial cu găleata, să duci mingea în poarta slovacă? Tătăruşanu, ajuns şomer la centrul terenului, se oferă el. Dacă Nikolici nu poate, dacă Bourceanu nu ajunge la balon decît prin fault, atunci... O lopată, o greblă, ceva?
Poarta slovacă - un miraj!
O minge ştearsă de fruntea lui Janecka îl readuce urgent pe Tătăruşanu între buturi. Apoi Janecka se repliază în apărare. Au şi ei polivalenţii lor! Culmea neputinţei roş-albastre avea să vină în minutul 35, cînd Chipciu a ratat de la un metru de poartă. Doi adversari au apărut ca din senin în faţa lui şi au respins şutul. De fapt, nu era un metru, era un kilometru distanţă de poartă. Iar aceea nu era poartă, ci miraj! Afurisită căldură care dilată lucrurile! Pe final de repriză, Nikolici îl pune cu burta pe treabă pe portarul slovac (min.43). Dar Steaua nu produce pericol decît pentru ea însăşi şi pentru corzile vocale ale spectatorilor.
Atac masiv cu încetinitorul
Pintilii deschide repriza a doua cu o minge oprită de portarul slovac lîngă linia porţii (min.46). S-a mai răcorit? Steaua atacă. E un fel de-a spune. Se opinteşte spre careul lui Spartak, iar tribunele trepidează, ca un motor gata să decoleze. Acum e rîndul apărării roş-albastre să se topească, pe ici, pe colo. În schimb, s-a trezit Tătăruşanu. Adversarii îşi economisesc energiile, nu forţează. Dar ce folos dacă Rusescu trage la poartă cu un picior de cîrpă (min.50)?
Jocul se cantonează în mediocru. Deşi are doar doi fundaşi pe teren, deşi mizează pe ofensiva în bloc, Steaua construieşte lent şi previzibil, Filipko prinde tot, fără să plonjeze. Lipseşte ideea. Sau omul. Sau găleata. La doi metri (sau doi kilometri) de poartă, Rusescu trimite peste, cu avînt spre galeria slovacă (min.67). Statistica e de partea Stelei: din toate unghiurile posibile şi imposibile, elevii lui Reghecampf, mai puţin Tătăruşanu, trag la poartă. Ca într-un biliard jucat pe o masă proastă, mingea ricoşează şi golul nu vine. Exasperat, Tănase faultează de "roşu" (81). Tribunele nu mai oftează. Nici nu huiduie. E cald, e tîrziu, nu e spectacol.
ALTE ŞTIRI DE LA MECI:
Tănase ratează returul
În minutul 81, Cristi Tănase şi-a pierdut cumpătul sau n-a gîndit şi l-a lovit peste picioare, undeva la centrul terenului, pe Mikovici, cel care şi marcase golul slovacilor. Arbitrul olandez i-a acordat direct cartonaşul roşu, nefiind impresionat de gesturile steliştilor. "Decarul" roş-albaştrilor va pierde meciul retur, de la Trnava, de joia viitoare.
Fani speciali pentru Reghe
Reghe a avut suporteri deosebiţi aseară, pe Naţional Arena. În premieră de cînd este antrenor la Steaua, la un meci oficial, a fost urmărit din tribună de către soţia sa, Anamaria Prodan, şi de fiul lor, Laurenţiu junior, ultimul îmbrăcat într-un tricou roş-albastru. Reghe îşi va întîlni nevasta nu doar acasă, ci şi pe teren, duminică, atunci cînd e prevăzut meciul de campionat cu U Cluj, unde Anamaria este manager.
Teren cu nisip
Steliştii au fugit de pe Ghencea pentru a avea un gazon bun, dar au dat peste o iarbă cu probleme şi pe Arena Naţională. Suprafaţa de joc a fost una cu mari deficienţe, mai multe zone fiind chele, iar organizatorii au încercat să le acopere înaintea jocului cu nisip şi pămînt! Firma care întreţine gazonul la Naţional Arena a fost angajată pentru a repara suprafaţa de joc şi în Ghencea. Lucrările la stadionul-mamă al roş-albaştrilor vor fi finalizate în circa trei săptămîni.
Un fost clujean titular la oaspeţi
Printre titularii lui Spartak Trnava s-a regăsit şi un jucător care a evoluat în trecut în Romania. Este vorba despre fundaşul central Peter Cvirik. Jucătorul de 33 de ani a evoluat pentru Universitatea Cluj în 2010, unde a bifat 11 prezenţe, reuşind 2 goluri.
Reîntîlnire cu istoria
Observator de arbitri la partida de aseară a fost francezul Michel Vautrot. Acesta este nimeni altul decît "centralul" care a arbitrat finala de la Sevilla, din 1986, dintre Steaua şi Barcelona, cîştigată de roş-albaştri după loviturile de la 11 metri.