Articol de Teodor Biriş - Publicat marti, 24 iunie 2014 00:00 / Actualizat marti, 01 iulie 2014 16:58
Noul ”principal” al campioanei Norvegiei are 37 de ani şi o carieră de jucător plină de scandaluri: a fost dependent de jocuri de noroc, a recunoscut că a aranjat un meci şi a fost dat afară de la Aalborg fiindcă l-a luat la bătaie pe un coleg, enervat că acela vorbea în italiană
Stromsgodset îl are antrenor pe David Nielsen, un fost jucător a cărui carieră a semănat cu un show. Danez, Nielsen are 37 de ani şi a devenit "principal" în momentul în care Deila, tehnicianul care a cucerit titlul în Norvegia, a plecat la Celtic să-l înlocuiască pe Neil Lennon. David fusese secund în sezonul precedent şi a promovat ca A1, deşi nu deţinea un CV de antrenor care să ofere garanţii. Iar parcursul ca fotbalist a fost plin de scandaluri.
În 2004, cînd juca la Aalborg, conducerea clubului l-a trimis la tratament pentru dependenţă de jocuri de noroc. În acelaşi an, a încercat să aranjeze un meci cu FC Copenhaga. Scopul era ca adversarul să cîştige partida şi titlul în Danemarca, pentru ca Aalborg, învinsă de Copenhaga în finala Cupei, să preia locul acesteia din Cupa UEFA. Copenhaga ar fi mers în Champions League, în calitate de campioană. Meciul s-a terminat egal, 1-1, în ciuda eforturilor lui Nielsen, pe care el le-a povestit în autobiografia sa, pe care a intitulat-o "Sorte svin". Traducerea titlului: porc negru.
Aalborg l-a dat afară pe David în februarie 2005. La un antrenament, Nielsen l-a luat la bătaie pe Allan Gaarde, un coechipier. În autobiografie a detaliat şi despre acel eveniment: "Vorbea tare despre vinuri, în italiană. I-am zis:«Data viitoare cînd mai vorbeşti în italiană, te sparg! Nu eşti italian! Ai stat doar 8 luni în Italia!». A continuat, am sărit la el şi, bang!, jackpot! Atunci m-am simţit bine".
Înainte să fie secund şi apoi "principal" la Stromsgodset, Nielsen mai pregătise o singură formaţie, pe Nest-Sotra, din liga a doua norvegiană.
"Stromsgodset îmi sună a «game, set», altceva nu-mi spune acest nume. Mi se pare că depinde mai mult de Steaua soarta calificării, aştept să văd cum se mai prezintă echipa după ce s-a schimbat antrenorul şi au plecat cîţiva jucători"
Mihai Stoichiţă, antrenor
"Am dat peste cel mai puternic adversar. Ca să eliminăm Steaua trebuie să facem cele mai bune două meciuri ale noastre din acest an. Ştiu că Steaua a luat titlul în faţa Astrei, echipă pe care am bătut-o într-un amical în iarnă, 1-0"
David Nielsen, antrenor Stromsgodset
Lucruri interesante despre Stromsgodset
- clubul a fost înfiinţat în 1907
- echipa e din oraşul Drammen, unde sportul principal e handbalul
- stadionul pe care îşi joacă meciurile e mic, de doar 8.000 de locuri
- a cîştigat 7 trofee în istoria sa, dintre care numai două titluri: 1970 şi 2013
- a cîştigat campionatul în 2013 în mod dramatic: a trecut pe primul loc, peste Rosenborg, în penultima etapă
- în actualul sezon, e pe 2, după Molde, la 6 "lungimi"
- în ultima lună a cîştigat un singur meci, iar cea din urmă apariţie a însemnat un eşec dur, 1-5 cu IFK Goteborg, în amical
- are în lot 8 străini: 3 ghanezi, un maghiar, un kosovar, un belgian, un portughez şi un danez
- are în lot o mare speranţă a fotbalului norvegian, mijlocaşul Martin Odegaard, de doar 15 ani, care a jucat în 2014 nu mai puţin de 7 meciuri şi a marcat 2 goluri
15 milioane de euro e bugetul campioanei Norvegiei, în timp ce cheltuielile Stelei pe anul 2013 au fost de aproape 25 de milioane euro
Anul trecut, eliminată de Jablonec
Stromsgodset are 9 prezenţe în cupele europene în toată istoria. Nu numai că n-a reuşit niciodată vreun rezultat notabil, dar a eliminat numai două formaţii: Hapoel Tel Aviv şi Debrecen, pe ultima chiar în sezonul trecut, în turul 2 preliminar al Europa League: 3-0 şi 2-2. În turul 3, Stromsgodset a pierdut de două ori, 1-3 şi 1-2 cu FK Jablonec.
Ultimul coşmar a fost norvegian
În perioada 2004-2013, Steaua a pierdut un singur tur preliminar din cele 20 disputate. Dar acela a fost chiar cu o campioană a Norvegiei, Rosenborg, şi într-o fază unde exista o miză imensă: accesul în grupele Ligii. A fost 1-1 pe Ghencea şi 2-3 la Rosenborg, în august 2005. Imediat, Steaua a căzut în Cupa UEFA, unde a dat peste Valerenga, tot din Norvegia, cîştigînd de două ori.
Cine pierde, adio Europa!
Dincolo de rămînerea în cursă pentru accesul în grupele Ligii, confruntarea mai are o miză uriaşă. Trupa ce va fi eliminată va fi scoasă definitiv din cupele europene în 2014-215. Abia din turul 3, echipele au şi alternativă în cazul în care pierd, vor ajunge în play-off-ul Europa League. Cele care vor fi eliminate în barajul de Ligă vor pica direct în grupele Europa League.
16 tururi preliminare consecutive, terminate cu calificare, are Steaua din august 2005, după eşecul cu Rosenborg