Articol de Theodor Jumătate - Publicat sambata, 13 octombrie 2018 09:48
UEFA e în plină anchetă. La fel, Parchetul Național Financiar francez. L'Équipe a aflat tot ce s-a întâmplat în jurul meciului suspectat de blat: PSG - Steaua Roșie (6-1), din 3 octombrie, în etapa a doua a Ligii Campionilor.
A luat banii câștigați din acest pariu chiar la Paris, după meci?
Cu câteva zile înainte, "o sursă de mare încredere" a anunțat forul european că unul dintre principalii conducători ai clubului sârb se pregătea să plaseze, împreună cu mai mulți complici, aproape 5 milioane de euro în pariuri online pe înfrângerea propriei echipe la cinci goluri diferență.
Și ar fi luat zeci de milioane. "Pentru a se asigura că partida se derulează așa cum voia, ar fi inclus în combinație mai mulți titulari de la Steaua Roșie", dezvăluie cotidianul francez.
Același informator susținea că acel lider al grupării belgrădene urma să-l întâlnească pe Nasser al-Khelaïfi, președintele lui PSG, într-un hotel parizian de cinci stele. Pe 2 octombrie. Ceea ce nu s-a întâmplat. Iar la sfârșitul jocului, când scorul și evoluția sârbilor păreau să confirme alarma, sursa UEFA a pus iar poliția pe jar:
"Oficialul Stelei Roșii, care ar fi mizat trei milioane din propriul buzunar prin intermediul unor pariori misterioși, vrea să-și ridice banii câștigați înainte de a părăsi capitala Franței, dintr-un loc aglomerat din centrul Parisului. Dar anchetatorii au ratat această întâlnire, dacă ea a avut loc".
"Pasivitatea anumitor jucători"
Potrivit L'Équipe, un expert al autorităților franceze, a urmărit live meciul din Parc des Princes și, în raportul său, a scris de "puternice suspiciuni legate de pasivitatea anumitor jucători de la Steaua Roșie". Apărătorii oaspeților i-au lăsat dubios de liberi pe adversari în careu și, altă observație, belgrădenii au alergat doar 104,3 kilometri în fața lui PSG. În prima etapă, la 0-0 cu Napoli acasă, adunaseră 112,9 kilometri. 8,6 kilometri mai puțin!
"Mizează în Asia, pentru că acolo nu există limite"
Totuși, nicio mare rețea europeană sau mondială de supraveghere a pariurilor nu a remarcat "mize atipice, sume anormal de mari". Și nu a blocat această partidă la casele de pariuri. Dar Declan Hill, fost jurnalist de investigație, care a scris cărțile "Cum să truchezi un meci de fotbal" și "Blatul: crima organizată și fotbalul", a atras atenția în L'Équipe:N-ar trebui să fim uimiți că o echipă din Balcani e suspectă de aranjament. În fotbalul din Balcani, e o cultură a blaturilor. Iar pariorii nu pun banii pe siteuri urmărite de organisme care supraveghează pariurile. Mizează în Asia, pentru că acolo nu există limite, comisioanele operatorilor sunt mai mici și poți plasa sume mari mult mai ușor. În Asia sunt cele mai mari piețe de pariuri ilegale din lume. De mai multe sute de ori mai importante în volum decât piețele europene și nord-americane la un loc".
"Ar putea avea legături cu lumea crimei"
Contactați, liderii Stelei Roșii au negat vehement, vorbind de "furie și dezgust în fața acestor bănuieli care planează asupra clubului nostru. Așteptăm ca adevărul să fie stabilit cât mai repede pentru a înlătura orice suspiciune. Acuzațiile ne aduc un imens prejudiciu. E imposibil ca un asemenea caz să nu poată fi elucidat".
Sârbii vor să afle cine e "informatorul". "Avem mulți dușmani", a mărturisit în L'Équipe o sursă apropiată de Crvena Zvezda: "E posibil ca anumiți oameni să ne vrea răul. Ar putea fi oricine. Și ar putea avea legături cu lumea crimei".
"Într-un caz ideal, la un blat e nevoie de întreaga echipă. Sunt și meciuri în care ambele formații, arbitrii, antrenorii și conducătorii sunt toți incluși în combinație. Când corupția vine de la un conducător de club, numeroși jucători ar putea fi implicați. Poți truca o partidă chiar și cu unul sau doi jucători, dacă sunt portarul și starul echipei. Sau doar cu arbitrul"
"În toată fosta Iugoslavie, sunt conexiuni profunde între crima organizată și cluburile de fotbal. Acestea au fost implicate în scandaluri de meciuri trucate, spălare de bani și tâlhărie"
"La ora actuală, sunt peste 36 de anchete conduse de polițiile naționale în întreaga Europă. Polițiștii englezi, olandezi, belgieni și nemți au reușit să obțină condamnări" Declan Hill, profesor de anchetă la Universitatea din New Heaven, în L'Équipe
"Nu e posibil, nu e adevărat! Sunteți primul care-mi vorbește despre acest subiect. N-am auzit absolut nimic înainte" Dragan Džajici, președinte de onoare la Steaua Roșie, pentru L'Équipe
"Aflăm cu stupoare și indignare aceste informații. Niciun membru al clubului nostru, indiferent care, nu a fost nicio clipă solicitat să vorbească despre alt subiect în afara celor strict legate de organizarea meciului. Ne rezervăm dreptul de a acționa în justiție pe oricine face aluzii defăimătoare la adresa clubului sau conducătorilor săi" Comunicat PSG
3a fost media notelor din L'Équipe pentru jucătorii Stelei Roșii la 1-6 cu PSG, pe Parc des Princes
7-1a fost scorul cu care PSG a învins-o pe Celtic Glasgow în grupele Champions League, la Paris, pe 22 noiembrie 2017
5 anide închisoare a primit croatul Ante Sapina, în urma procesului din 2014 la tribunalul din Bochum, fiind unul dintre capii rețelei bănuite de a fi trucat peste 200 de meciuri în 9 țări europene
8 ania fost suspendat clubul FK Pobeda (Macedonia) din cupele europene în 2009, iar președintele său a fost exclus pe viață din fotbal; alte suspendări: Fenerbahce (2 ani), Beșiktaș (un an), Metalist Harkov (un an)
Skënderbeu, suspendat 10 ani din Europa!
În acest an, UEFA a tăiat în carne vie în cazul clubului albanez Skënderbeu Korçë. L-a suspendat un deceniu din cupele europene, amendându-l cu un milion de euro. Hotărâre menținută și la TAS. Forul continental a demonstrat că, în perioada 2010-2018, Skënderbeu a trucat 53 de meciuri: în campionatul intern și cupele europene (cu Dinamo Kiev, Sporting Lisabona, Lokomotiv Moscova și Crusaders), dar și amicale. Albanezii mizau sume mari la pariuri pe piața asiatică.
Precedentul în Ligă: 1-7, Dinamo Zagreb!
În Champions League, a mai fost un meci anchetat în faza grupelor. Pe 7 decembrie 2012, în ultima etapă, Dinamo Zagreb a condus-o acasă pe Lyon cu 1-0 (gol Kovačici, jucător împrumutat acum de Real la Chelsea), a fost 1-1 la pauză, dar s-a terminat 1-7. Croații primind 6 goluri în repriza a doua. La unul dintre cele patru goluri marcate de Gomis, Vida, stoperul gazdelor, i-a făcut cu ochiul francezului. La sfârșitul investigației, nu s-a descoperit nimic, iar Michel Platini, președintele UEFA la acea vreme, a declarat: "Nu pun sub semnul întrebării integritatea meciului sau a competiției ca întreg. Cred în această întrecere și cred în integritatea jucătorilor".