INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  POVESTE

Dezvăluiri după 36 de ani de la Dinamo - Liverpool » Clipe de coșmar pentru englezi la București: „Soldaţii şi poliţiştii români ne făceau semne că ne taie gâtul!”

Articol de - Publicat duminica, 12 aprilie 2020 16:30

Dezvăluiri senzaționale la 36 de ani distanță de la „dubla” Dinamo -  Liverpool (1-3 la general) din semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Graeme Souness, jucător al „cormoranilor” la acea vreme, și-a reamintit cum i-a rupt maxilarul lui Lică Movilă, iar colegii de-ai lui povestesc momente tensionate din deplasarea în România

Ce situație! Acum trei decenii, Dinamo era prima echipă românească ce ajungea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Acum, formația lui Negoiță e cu un picior în faliment și retrogradarea în Liga 4.

Ne întoarcem în timp. La meciul cu Liverpool. În prima manşă a semifinalei de pe Anfield, Dinamo a pierdut la limită, în urma unui gol marcat cu capul de Samuel Lee, cel mai scund jucător de pe teren. Deznodământul putea fi altul dacă arbitrul partidei, Andre Daina din Elveţia, ar fi observat pumnul în figură aplicat de Graeme Souness lui Lică Movilă, în urma căruia românul s-a ales cu maxilarul rupt și-a trebuit să fie schimbat.

„Movilă avea fața împachetată în gheață"

"A fost cel mai bun pumn aplicat vreodată. Movilă era cel mai rău dintre toţi. Lovea tot ce mişca, pe mine mă lovise de trei ori în picior! Cum de arbitrul n-a văzut nu o să știu niciodată"
Graeme Souness pentru The Independent

Alan Kennedy, coechipier cu Souness, și-a amintit și el de incident: "Movilă a fost avertizat! Nu spun că n-a fost un pic obraznic, dar a fost un pic... bine! Hai să spunem doar că Movilă nu a fost fericit!". După fluierul de final, Lică Movilă îşi aştepta agresorul la capătul tunelului de la vestiare. 

"Stătea la gura tunelului cu un prosop în jurul capului și cu fața împachetată în gheață. Era alături de doi semeni foarte mari. Păreau poliţişti. Mă înfiorau", şi-a mai amintit Souness. 

"În statul autoritar al lui Nicolae Ceaușescu, poliția însoțea echipele în timpul deplasărilor europene"
notează jurnaliștii britanici

„Bucureştiul un oraș cenuşiu şi plin de oameni gri"

+4 FOTO

Și-a urmat meciul retur de la București. 70.000 de oameni au fost prezenţi pe stadionul "23 August" în 24 aprilie 1984. "Bucureştiul şi împrejurimile erau foarte cenuşii şi pline de oameni gri. Erau mulţi militari care stăteau în picioare, oameni în uniformă. Nu te simţeai binevenit", îşi aminteşte Alan Kennedy.

Chiar și primirea la aeroport a fost una tensionată! "Oamenii strigau la noi. Ne-a luat ceva să ne dăm seama că se refereau doar la Souness. Ne-am urcat în autocar și ne-am îndreptat spre locul pe care stătea el. Toți râdeam de el și le arătam celor de afară că acolo e locul lui, doar ca mulțimea să-i bată în geam", dezvăluie Steve Nicol.

"Stăteam acolo și deodată m-am trezit la fereastră cu un cap egal cu al meu. Trebuia să aibă vreo șapte metri înălțime, era un gigant!"
Souness, jucător Liverpool

„Souness era prea bun pentru ei"

"Erau 70.000 de oameni pe stadion și ura pentru Souness era clară. Căpitanul lor jucase şi pe Anfield. Avea o statură şi un păr creţ, ca mine. A fost foarte agresiv în momentul aruncării monedei, semn că este ceva între noi doi. I-am confirmat pe teren", a adăugat Souness.

"Se pricepeau să facă bucăţi şi mingea dacă era nevoie. Erau foarte aprigi. Când Souness avea mingea, toată echipa lor era pe el. Dar era prea bun pentru ei. Nu l-au putut închide. A înţeles presiunea tuturor şi a făcut faţă. Avea totuşi nevoie de coechipierii săi. Ne-am asigurat că are întotdeauna o opţiune de a pasa, pentru a nu fi prins de adversari şi lovit", a adăugat Alan Kennedy.

„Un dinamovist m-a scos 10 metri în afara terenului"

Liverpool avea să deschidă scorul în minutul 11, prin Ian Rush, după o pasă foarte bună a lui Souness, iar scorul la general devenea 2-0 pentru englezi. Costel Orac a adus egalitatea pe tabelă, în minutul 39, însă galezul Ian Rush a mai înscris o dată, în minutul 85, stabilind scorul final.

"După golul lui Rush, au renunţat. Au vrut doar să ne lovească. Unul dintre ei m-a scos 10 metri în afara terenului. M-a zburat pur şi simplu. La final, soldaţii şi poliţiştii români ne-au făcut semne că ne taie gâtul. Pe Souness nu l-au prins să-l rupă. Eram prea inteligenți pentru români", și-a mai amintit Kennedy.

În acel sezon european al competiției, 1983-1984, Dinamo le-a eliminat rând pe rând pe Kuusysi Lahti (1-0, 3-0), SV Hamburg, deţinătoarea trofeului (3-0, 2-3) şi Dinamo Minsk (1-1, 1-0).

LIVERPOOL – DINAMO 1-0

A marcat: Sammy Lee (26)
11 aprilie 1984
Cupa Campionilor Europeni, semifinale, prima manșă
Stadion: "Anfield". Spectatori: 36.941
DINAMO: Moraru – Rednic, I. Marin, Al. Nicolae, N. Stănescu – Movilă (72 Mulțescu), Andone, Dragnea – Țălnar – Augustin, Orac (84 Iamandi)

DINAMO – LIVERPOOL 1-2

Au marcat: Costel Orac (39) / Ian Rush (11, 85)
25 aprilie 1984
Cupa Campionilor Europeni, semifinale, manșa a doua 
Stadion "23 August". Spectatori: 70.000 
DINAMO: Moraru – Rednic, I. Marin, Al. Nicolae, N. Stănescu – Augustin, I. Mărginean (78 Iamandi), Dragnea – Țălnar, V. Turcu, Orac (67 Al. Custov)

MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!

CITEȘTE ȘI:

ANALIZĂ. Fotbalul poate fi un business de succes şi în România: Viitorul și Craiova, exemple de management și profit

Willy Sagnol, dezvăluiri după 14 ani: „Am fumat 250 de țigări în 10 minute. N-am vorbit cu Zidane doi ani”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (18)
Teosor
Teosor  •  06 Februarie 2024, 14:49
Postat de prostiidelafc5b pe 12 Aprilie 2020, 22:08

Un articol absolut mincinos! Nu redactarea ci declarațiile englezului! Pana in min. 85 au tremurat in chiloti! Stadionul era un vulcan!! doar arbitrajele i-au ținut in viață! Profunde in favoarea lui liverpool! .... E păcat ca după aproape 40 de ani asistăm la ascunderea, chiar deformarea adevărului! In 84 Dinamo avea o echipa mare! Liverpool avea UEFa de partea ei! Istoria se repeta si acum desi a existat tragedia de pe Heysell....

E păcat ca după aproape 40 de ani asistăm la ascunderea, chiar deformarea adevărului! ......asistam de 66 de ani, de când v-au adus tancurile sovietice!

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  25 Aprilie 2020, 21:14
Postat de adi_stelistul pe 12 Aprilie 2020, 19:16

Cat cinism la civilizatii britanici. Auzi la Souness si la Kennedy ce tupeu au. Apropo de fair-play-ul insular nu pot sa nu imi amintesc de Anglia-Irlanda de Nord 0-0 din 1985. Nu pot! Si cat de grijulii au fost cativa ani mai tarziu britanicii cu posibilul aranjament pe care romanii si bulgarii l-ar face in ultimul meci pentru Euro 1992. Cand s-a jucat si la tineret si la seniori si in ambele situatii Scotia era pe primul loc in grupa. Putea fi depasita de Bulgaria la tineret si de noi la seniori. Iar presa din insula, foarte atenta la fair-play (cum altfel?), insinua inaintea dublei intalniri ca "balcanicii" pot sa se inteleaga intre ei. Sigur, 0-0 din 1985 era un rezultat normal. Dar daca i-am fi batut pe bulgari (of, Hagi!) cum s-ar fi discutat de "intelegeri". Ipocrizie maxima.

asta este o boala comuna in Europa capitalista si nu de ieri, de azi! Englezii o faceau pe lorzii si le era frica de altii ca vor face ce au facut ei, mai deunezi suedezii ne faceau albie de porci ca cica romanii il injurau pe baiatul ala al lor de culoare in timp ce in Goteborg statuia lui Ibrahimovic era vandalizata si scris cu vopsea ceva despre "***",francezii ne fac "***" desi la ei in nationala nu gasesti unul alb, de italieni nu mai vorbesc care considera pe toti hoti, tocmai ei, care au istorie de infractionalitate si in sport si in afara lui cat 20 de natiuni la un loc! astia sunt europenii aia la care visam cu totii cand eram cufundati in bezna comunismului! ce credeam atunci, ca-s mai breji ca noi?! asta inseamna capitalismul in esenta lui, sa iei de la ala sarac si sa dai aluia bogat!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vlad.dracul
vlad.dracul  •  25 Aprilie 2020, 18:45

Trei chestii aş vrea să comentez: unu, am o puternică bănuială că Souness a spus de fapt 7 feet, nu 7 metri, adică omu' ăla avea vreo 2,15 m. Doi, care căpitan cu păru' creţ...?! Nu era Ţeţe căpitanul, inclusiv la Liverpool? Că-i iau pe toţi creţii de la Dinamo şi nu-mi iese ăla de-i zicea căpitan... Mulţescu, Rednic, Limoniu', Augustin... Cel mai probabil se refrea la Oneaţă. Şi trei, "Bucureştiul şi împrejurimile erau foarte cenuşii şi pline de oameni gri". N-am să uit niciodată griul ăla profund care se abătuse peste toată ţara în perioada aia... o să mă bântuie tot restul zilelor mele.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează