Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 19 februarie 2010 00:00
Italienii îl fac praf pe arbitrul de 43 de ani, care, cu complicitatea asistentului Nebben, a validat golul marcat Fiorentinei de bavarezul Klose, dintr-un ofsaid de 1 metru şi jumătate
După "Bovina Nedumerită", italienii şi-au mai trecut în palmares un arbitru de coşmar. Ecuadorianul Byron Moreno, cel care i-a "ars" cu Coreea de Sud la CM 2002, a fost depăşit net de "Mastro Lindo", alias "Mister Muscolo". E porecla primită de Tom Henning Ovrebo în Gazzetta dello Sport, după reprezentaţia din Ligă de la Munchen, în Bayern - Fiorentina 2-1. Cu gol Klose dintr-un ofsaid de un metru şi jumătate, validat de cuplul Ovrebo - Nebben!
"INCOMPETENTUL PERFECT"
Furtul reclamat pe copertă de toate ziarele a provocat un val de revoltă la Florenţa. De la fani şi oficiali ai clubului pînă la primarul oraşului şi preşedintele Federcalcio. "Au nevoie urgentă de o vizită la oftalmolog, trebuie să se lase de meserie!", acuză Diego Della Valle, şeful Violei, pe arbitrii norvegieni. "Am asistat la un jaf şi domnul Platini ar trebui să-i ceară scuze Florenţei. În loc să se plimbe pe la meciuri, să se preocupe să avem arbitri decenţi în Europa. E un ofsaid din manualul incompetentului perfect", s-a plîns primarul Matteo Renzi.
MII DE MAILURI ŞI TELEFOANE
Tifosii au reacţionat vehement, fiind mobilizaţi de postul Radio Blu, ce i-a îndemnat să trimită pe adresa de email a UEFA mesaje de protest împotriva lui Angel Maria Villar, şeful Comisiei de Arbitri. Alt asalt a pornit telefonic la forul continental, pentru a încerca blocarea centralei! Scandalul a ajuns pînă la vîrf, Giancarlo Abete, preşedintele federaţiei, sunîndu-l pe Platini.
"Am făcut totul aproape perfect în teren. Singura noastră greşeală e că n-am reuşit să dublăm marcajul la asistent"
Cesare Prandelli, antrenor Fiorentina
"Am avut senzaţia că sînt în ofsaid. Dar dacă am văzut că nu a fluierat nimeni, eu mi-am făcut treaba şi am marcat"
Miroslav Klose, atacant Bayern
"A fost ofsaid, dar în mod lamentabil nu l-am fluierat. Nu am luat decizia înţeleaptă"
Tom Henning Ovrebo, arbitru norvegian
ANTECEDENTE
Alte 3 mari greşeli
Ovrebo nu se află la prima eroare majoră. De-a lungul carierei, dar în special în ultimii ani, "centralul" norvegian a fost protagonistul cîtorva dintre cele mai mediatizate scandaluri din arbitraj, în urma cărora, şi din cauza fizionomiei, a primit porecla de "Căpcăun". (Constantin Popescu)
13 iunie 2008
România - Italia 1-1 (grupe Euro 2008)
La meciul de la Zurich, Ovrebo i-a avantajat clar pe "tricolori". 1. La finalul primei reprize, cînd era 0-0, nu a validat golul înscris de Toni, arătînd eronat ofsaid. 2. În minutul 80, ne-a dat un penalty mai mult decît generos, la o dispută Daniel Niculae - Panucci, dar Mutu l-a ratat. Norvegianul şi-a recunoscut doar prima eroare, iar UEFA l-a trimis urgent acasă.
13 august 2008
Standard - Liverpool 0-0 (tur 3 preliminar Ligă)
În minutul 7, "directă" pentru gazde: Fellaini a trimis cu umărul, mingea a lovit bara şi a trecut de linia porţii înainte ca Reina să o respingă. Ovrebo nu a acordat gol pentru echipa antrenată atunci de Boloni, dar reluările TV au probat că s-a înşelat. Ulterior, a oferit uşor gazdelor un penalty, irosit de Dante. În manşa secundă, "cormoranii" s-au impus în prelungiri cu 1-0.
6 mai 2009
Chelsea - FC Barcelona 1-1 (retur semifinale Ligă)
Ovrebo a distrus meciul de pe "Stamford Bridge", defavorizînd clar pe englezi. Aceştia l-au acuzat că le-a refuzat patru penaltyuri, iar reluările TV au demonstrat că măcar două puteau fi date. Egalaţi de Iniesta în minutul 93 şi ratînd astfel finala (în tur fusese 0-0), londonezii au protestat violent prin Ballack, ba Drogba l-a înjurat pe norvegian şi era cît pe ce să-l lovească. Arbitrul a părăsit Anglia pe furiş, sub escortă.
Trimis în călugărie
Seria de greşeli, dar în special cea din Chelsea - FC Barcelona, au făcut din Ovrebo ţinta ironiilor. Cotidianul "As" chiar a glumit că norvegianul s-a călugărit pentru a-i fi iertate păcatele. El ar fi zis: "Doar retragerea în meditaţie, căutarea spirituală şi gîndul către ceilalţi mă pot ajuta să recuperez pacea personală pe care am pierdut-o în acea noapte fatidică de la Londra. Nu am găsit nici o explicaţie pentru prestaţia mea, aveam coşmaruri cu acele penaltyuri. Nu mai puteam trăi aşa. Devin călugăr să mă liniştesc. De acum înainte mă voi numi părintele Knut. O să fiu misionar".
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”