Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 26 august 2014 00:00 / Actualizat luni, 25 august 2014 21:08
Drumul de la Bucureşti la Sofia poate fi presărat cu surprize neplăcute sau poate fi o călătorie de antrenament înainte de marele meci
Bulgaria nu este o necunoscută pentru români. Fie că o tranzitează în drum spre insulele exotice din Grecia, fie pentru un drum la Istanbul, fie pentru o vacanţă la Balcik sau Nisipurile de Aur. Steliştii trebuie să aibă grijă fiindcă drumul poate deveni plin de peripeţii, dacă se abat de la reguli.
Sînt 386 de kilometri ce despart Bucureştiul de Sofia, dintre care doar 78 de kilometri pe autostradă, restul fiind "drum european". Nu e asfaltul din Germania, dar, pe alocuri, e mai bun decît în România.
Reguli de respectat
După ce treci podul Prieteniei de la Ruse - s-a ieftinit, de la 24 de lei la 13 lei, probabil şi fiindcă atunci cînd revii, dinspre bulgari, te costă doar 9 lei, iar partea lor este netedă, a noastră e cu gropi -, ai luat vignieta, obligatorie, pe 7 zile, 30 de lei, mare atenţie la regulile de circulaţie!
Viteza legală e 50 km/h în localităţi, 90 km/h în afara lor şi 140 km/h pe autostrăzi. Dar dacă vedeţi 40 km/h pe o porţiune întinsă, netedă şi între copaci, evitaţi excesul de zel şi de viteză, altfel riscaţi amenzi! Legal, de la 200 de lei în sus, dar se spune că mai merge cu 10-20 de euro în paşaport sau "lipiţi" de cardul de identitate. Dacă respectaţi legile de circulaţie, aveţi vignietă şi farurile aprinse, n-aţi avea de ce vă teme şi n-aţi mai pierde timpul cu "tocmeala".
Cu ochii-n patru
Deşi se mai fură maşini. Ăsta-i adevărul! Cu cît sînt mai scumpe şi mai arătoase, cu atît sînt mai atractive. Ministerul Afacerilor Externe a avertizat recent pe site-ul instituţiei că Bulgaria "e o ţară cu nivel mediu al criminalităţii". Unde "infracţiunile de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi)".
Nu vă speriaţi însă! Bulgaria nu mai este sperietoarea de la începutului anilor '90, s-a modernizat şi a rămas plină de verdeaţă şi de păduri, însă cere să i se respecte regulile.
Informaţii utile
- Ambasada României la Sofia este pe Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 4, pentru situaţii de urgenţă se poate apela numărul de telefon 00359.879.44.07.5800359.879.44.07.58
- Servicii de urgenţă - apelaţi 112
- Poliţie - 166
- Pompieri - 160
- Salvare - 150
Preţuri orientative
Produs Preţ în lei
Un litru de benzină 6,16 lei
Un litru de motorină 6,10 lei
Taxi / kilometru 2,4 lei
Baghetă pîine 3 lei
Apă plată 1,5 l 1,7 lei
Bere 2,5 lei
Băutură răcoritoare 3 lei
Croissant 3 lei
Sandwich 12 lei
Pizza 25 lei
Ciocolată 5 lei
Tips-uri pentru români
- Schimbaţi leva din Bucureşti, e un curs mai bun decît în Bulgaria.
- Accesul în Bulgaria se face cu cardul de identitate.
- Imediat cum intraţi în ţara vecină, achiziţionaţi vignieta. Dacă nu există vreun birou deschis în zona vămii, întrebaţi la prima benzinărie întîlnită în drum!
- Chiar dacă parcarea vi s-ar părea scumpă, de la 8 lei / oră în centrul Sofiei, nu riscaţi şi căutaţi locuri să parcaţi legal. Suprataxa porneşte de la 500 de lei!
- O masă decentă, în Sofia, costă ca la Bucureşti. Sau ca pe litoralul bulgăresc.
- Dacă aveţi de gînd să înnoptaţi la Sofia, e de recomandat să vă faceţi rezervare de la Bucureşti, de pe site-uri ultraconsacrate, gen booking.com., este mai ieftin cu pînă la 40 la sută. Preţuri, la un hotel decent, de la 100 de lei / noapte.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul