Articol de Aurelian Botezatu - Publicat vineri, 02 mai 2014 00:00 / Actualizat joi, 01 mai 2014 22:11
Pep Guardiola şi-a condamnat echipa încă din martie. Declarînd campionatul încheiat şi intensificînd rotaţia jucătorilor a scos-o pur şi simplu din priză
0-5! Da, zero la cinci! În semifinalele Ligii Campionilor! Maniera de care Bayern, campioana en titre a Europei, a pierdut semifinala cu Real Madrid a şocat lumea fotbalului. Cum e posibil un asemenea blackout la cel mai înalt nivel de performanţă? Într-o înfruntare a doi giganţi ai fotbalului mondial?
Ultima sevenţă
Pep Guardiola, antrenorul bavarezilor, a luat vina asupra sa. Şi le-a declarat ziariştilor că a greşit tactica. Ceea ce este perfect adevărat. Numai că strategia nepotrivită a fost ultima dintre secvenţele care au generat dezastrul. Deciziile catastrofale ale tehnicianului catalan au început încă din martie. 29 martie.
Bayern şi-a adjudecat atunci titlul în Germania după numai 27 de etape. Record în Bundesliga. Iar Pep n-a avut altceva mai bun de făcut decît să declare campionatul încheiat. Pentru jucători, pentru psihicul lor, o asemenea afirmaţie, venită tocmai din partea unui antrenor atît de exigent altfel, a avut un efect catastrofal.
Relaxare, automulţumire
În subconştient şi-a făcut loc, aproape instantaneu, relaxarea. Şi acea automulţumire inevitabilă după un sezon de excepţie (de ce oare nimeni n-a reuşit pînă acum să ia Liga de două ori consecutiv?), dar amînată la Munchen de euforia instalării lui Guardiola. La început, Pep i-a convins pe Robben, Ribery şi ceilalţi că pot repeta "tripla" campionat - Cupă - Ligă din stagiunea precedentă. Echipa a continuat să aducă trofee: Supercupa Europei, Mondialul cluburilor, titlul în Bundesliga. Pînă ce tot el, printr-o singură comandă, le-a virusat "computerele".
Ce-a vrut şi ce-a ieşit
Tot în martie, Guardiola a comis o altă greşeală capitală. A început să rotească jucătorii masiv. A vrut să-i ferească de accidentări, să-i menajeze fizic, dar pentru psihicul lor a fost o altă lovitură. Pe unii i-a bulversat, pe alţii i-a enervat, dar pe majoritatea i-a scos din ritm.
Aşa se şi explică cum Real, deşi mai are şi campionatul pe cap, a intrat mai conectată şi mai motivată în ambele meciuri decît un Bayern care, la prima vedere, putuse pregăti în linişte marea înfruntare.
Tiki taka demodată? Succesele anterioare nu confirmă teoria. Tactică prost aleasă? Şi cu cea mai bună strategie posibilă, Guardiola n-ar mai fi salvat mare lucru. Poate o ieşire onorabilă din scenă. Echipa lui era deja condamnată la ora "dublei" cu Real. Demult.
0-4, scorul din returul cu Real, e cea mai categorică înfrîngere suferită de Bayern acasă în cupele europene
10 sînt meciurile, toate disputate după 29 martie, în care Bayern a fost condusă cu 1-0. O dovadă a lipsei de concentrare
4 meciuri a pierdut Bayern, la zero, după adjudecarea titlului în etapa 27. Două în campionat, printre care un 0-3 cu Dortmund, două în Ligă, cu Real
"Munchenul trebuia să fie un infern pentru Real. Dar noi n-am arătat acea dăruire şi acea ambiţie necesare pentru a realiza lucruri mari"
Karl-Heinz Rummenigge, director general Bayern
"Poate că a fost o greşeală că după cucerirea titlului n-am menţinut acelaşi ritm mai departe"
Pep Guardiola, antrenor Bayern, după 0-3 cu Dortmund
"A picat Honess, a căzut şi echipa"
Printre posibilele motive ale căderii lui Bayern, cotidianul Bild a enumerat şi retragerea preşedintelui Honess, după condamnarea pe 3 ani şi jumătate pentru evaziune. "A dispărut mîna forte, brusc a început şi echipa să sufere", au punctat jurnaliştii celui mai bine vîndut ziar german.