Articol de Eduard Apostol, Cristi Preda (foto), Daniel Grigore - Publicat marti, 06 august 2024 22:57 / Actualizat marti, 06 august 2024 23:27
FCSB a remizat cu Sparta Praga, 1-1, în prima manșă din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. Campioana României a deschis scorul prin Joyskim Dawa, dar s-a văzut egalată în minutul 78. Echipa calificată în play-off-ul Champions League, ultima fază înainte de grupe, va fi decisă peste o săptămână, pe 13 august, la București.
Programul meciurilor din turul 3 al Ligii Campionilor
Cronică de Eduard Apostol (Praga): Au, au, au! Ce greșeală Târnovanu, dar VAR-ul să trăiască!
FCSB a condus cu 1-0, dar a reușit, cumva, să plece cu 1-1 de la Praga, cu Sparta. Târnovanu i-a băgat în meci pe cehi cu o eroare uluitoare, Olatunji a egalat, atenuând lovitura primită de cehi după golul lui Dawa. Sparta a dat și golul de 2-1, în prelungiri, anulat după intervenția, salvatoare, a VAR.
Sparta - FCSB a început cu tentativa lui Băluță de a căuta colțul lung, după o eroare a apărării praghezilor. Roș-albaștrii au început curajos. Visând, dar nu dormind, că pot ajunge în grupele Champions League.
Hai că Sparta e de eliminat!
Șut (10) a șutat ca un începător într-o fază cu care cine știe dacă se va mai întâlni... OK, nu e ofensiv, nu e atacant, dar nici să nu știi cum să rezolvi o astfel de fază, pe o greșeală imensă a adversarului. Poarta rămăsese goală!
Multe greșeli în defensiva gazdelor, neînțelegeri între apărători, plus portarul, deși sunt trei danezi și un ceh.
Daniel Popa (16) și-a făcut bine o minge pentru a porni pe contraatac, dar Rynes l-a prins și l-a atuncat cât colo. Sparta are forță, e altceva! Mai ales că a fost purtată pe umeri de spartanii gălăgioși din tribună. Însă nu e o echipă de speriat, în niciun caz. E de eliminat!
Miculescu (22), din întoarcere, ce gol ar fi dat! Mingea nu s-a dus prea mult peste transversală. Românul a speculat jocul defensiv prost al lui Preciado, care a fost forță doar pe faza ofensivă.
Concluzia primei jumătăți de oră a confruntării cu Sparta? FCSB poate! Doar că are nevoie și de țintă, și de noroc. Băluță a fost țâfnos, a jucat cu patimă, aducându-și aminte și de derby-urile Sparta - Slavia. Bun olteanul pe reacție. Olaru bătăios și el, cu toate că i-au ieșit puține la început.
FCSB a vrut să otrăvească fântânile
Haraslin (34) a făcut câteva tarantele în fața lui Ngezana și Crețu, până când sud-africanul l-a contrat tare. După un minut, Crețu a gafat copilărește, dar norocul lui și al roș-albaștrilor a fost că slovacul a reluat, tare, din prima, peste, din poziție centrală. Genul de fază care, dacă se materializa pe tabelă, ar fi turnat plumb în ghetele românilor.
Nici Laci, amicul lui Charalambous, n-a nimerit ținta. Sparta a încercat de multe ori poarta, șuturile au lăsat de dorit. Ngezana (38) s-a pierdut în spațiu, a intervenit salvator Târnovanu.
Fază cursivă, inteligentă, a roș-albaștrilor, cu Popa (40) la finalizare din lateral stânga. N-avea cu cine să mai paseze, așa că a tras. Vindahl nu e chiar de paie în poarta Spartei. Sorensen (42) a avut o ocazie mare, după un corner. Fazele fixe sunt specialitatea praghezilor cu noul antrenor, danezul Lars Friis. FCSB a avut noroc. Și n-a mai contat în ofensivă în partea secundă a primei reprize, având doar câteva incursiuni, aproape neobservate.
5 ocaziia avut FCSB pe durata primei reprize, cu una în minus față de Sparta. Praghezii n-au avut niciun șut cadrat
Fazele fixe, și la unii, și la alții
Daniel Popa a fost primul schimbat. Nu s-a mișcat nici bine, nici rău. De vară. Miculescu a trecut în centru, iar Baeten a venit în banda stângă. FCSB a atras Sparta în cursă, praghezii au urcat, însă au fost într-o seară proastă, fără pic de precizie.
Ce ocazie i s-a ivit lui Băluță (60)! Și cu mai multe semne ale exclamării. A primit un cadou din partea apărării cehilor, a tras fulgerător, doar că Ross a reușit cumva să atingă mingea, decisiv, balonul s-a dus în plasa laterală.
Dar a fost semnalul că FCSB poate face un pas mare către mai bine. Olaru a bătut cornerul la prima bară, iar Dawa (61) a reluat exact cu capul. Balonul s-a dus în poartă, ușor deviat. Micile detalii au făcut diferența.
Roș-albaștrii au fost avariați serios, efectul contactelor tari. După Baeten, pasager pe teren, au ieșit accidentați și Miculescu, și Olaru, ieșiți prematur, în huiduielile tribunei! Fanii au considerat că au tras de timp, epuizați...
Ce prostie în apărarea FCSB! Uriașă. Fix când nu trebuia. I-a băgat înapoi în cărțile calificării pe elevii lui Friis. Olatunji (78), de-abia intrat, a arătat de ce e golgeterul echipei. A avut noroc cu carul! Târnovanu a ieșit greșit la corner, oricât a încercat să dea vina pe coechipieri, indiferent de cât și-a reproșat cu Crețu.
Doar norocul a ținut cu FCSB!
Și uite așa, FCSB a aruncat cu apă vie pe Sparta. Presiunea s-a întețit la maximum, mai ales că atacurile s-au succedat rapid la poarta nefericitului Târnovanu, cu toată galeria furioasă a cehilor în spate.
Enervantă eroarea sistemului defensiv al roș-albaștrilor, iar cireașa de pe tort a fost ieșirea proastă a lui Târnovanu. Altfel, ar fi fost șanse foarte mari ca FCSB să plece în avantaj de la Praga.
Birmancevic (90+2) a lovit bara cu un șut tare. Ce final a putut fi! Kairinen (90+3) a reluat simplu și enervant de plasat din centrul careului. Târnovanu și ceilalți au dormit pe ei. A căzut stadionul pe FCSB... Stai! Să trăiască VAR-ul! Arbitrul norvegian a fost chemat să vadă analiza video și reușita decisivă a Spartei a fost eliminată, pe motiv de fault în atac. Așa noroc, mai rar! Fanii cehi au început să strige „UEFA, mafia!”, dar decizia era luată.
FINAL » Sparta Praga - FCSB 1-1
- Au marcat: Olatunji '78 / Dawa '61
- Click AICI pentru statistici despre Sparta Praga - FCSB
- 17.229 de oameni au asistat la meci - număr oficial. Dintre aceștia, aproximativ 100 de suporteri ai FCSB.
- Final de meci, 1-1, calificarea se joacă săptămâna viitoare!
- min. 90+8: galben pentru Edjouma pentru un fault dur, apoi și pentru Risto Radunovic, pentru proteste.
- Avertizat de arbitrul din camera VAR, „centralul” a revăzut faza și a anulat golul, considerând că Edjouma a fost faultat de Vitik, care l-a împins cu brațul de la spate.
- min. 90+3: Sparta înscrie, se bucură, apoi suferă, pentru că golul a fost ANULAT!
- min. 90+2: Birmancevic lovește BARA dintr-o lovitură liberă de la distanță, FCSB scapă.
- min. 88: mutare defensivă pentru ultimele minute ale jocului, Malcom Edjouma în locul lui Alexandru Băluță.
- min. 84: Krasniqi îl doboară pe Luis Phelipe și vede cartonașul galben.
- min. 78: GOL SPARTA! Birmancevic centrează din corner, iar Olatunji profită de ieșirea neinspirată a lui Târnovanu și înscrie cu capul. Portarul celor de la FCSB a ieșit în întâmpinarea balonului, dar nu l-a ajuns.
- min. 77: ambii jucători care au acuzat probleme medicale, Miculescu și Olaru, au fost schimbați. Au intrat Baba Alhassan și Luis Phelipe.
- Cu Olaru și Miculescu întinși pe gazon, Charalambous s-a certat cu Haraslin, care fusese schimbat la Sparta. Cei 2 și-au aruncat replici dure!
- min. 75: David Miculescu s-a așezat pe gazon, solicitând intervenția medicilor.
- min. 72: la Sparta Praga intră Ermal Krasniqi, fostul rival al roș-albaștrilor din Superligă, legitimat în trecut la Rapid și CFR Cluj.
- min. 70: Sparta urcă liniile în căutarea golului egalizator.
- min. 65: primul cartonaș galben pentru Sparta Praga: Vitik intră necioplit asupra lui Olaru și este avertizat.
- min. 61: GOOOOOOL FCSB! Corner FCSB, Dawa vine la prima bară, reia bine centrarea lui Olaru, iar balonul ușor deviat intră în poartă.
- min. 60: cea mai MARE ocazie a celor de la FCSB! Băluță recuperează după o gafă a portarului advers, dar șutează doar în plasa laterală.
- min. 55: cartonaș galben pentru Joyskim Dawa pentru un fault asupra lui Birmancevic. Camerunezul se complică și le comite! Și-a cerut scuze și față de colegi, față de Charalambous, cipriotul reproșându-i apărătorului că nu joacă simplu.
- min. 53: Olaru îl găsește bine pe Băluță, dar preluarea acestuia nu este inspirată, el se închide, apoi faza se stinge.
- min. 50: șansă pentru FCSB! Olaru centrează înalt, Miculescu încearcă să trimită în fața porții, dar goalkeeperul danez blochează.
- min. 49: centrarea lui Alexandru Băluță este respinsă în corner. Lovitură de la colț pentru FCSB.
- Ora 22:03 - Repriza secundă a început cu o înlocuire la FCSB, William Baeten în locul lui Daniel Popa. David Miculescu trece vârf, belgianul în bandă.
6-5,în favoarea Spartei, este raportul ocaziilor în prima parte
- 0-0 la pauză, după o repriză cu ocazii de ambele părți, în care 3 jucători ai FCSB au primit „galben”.
- Două minute de prelungire pentru prima parte.
- min. 44: Daniel Popa îl lovește pe Ross cu cotul în cadrul unui duel aerian și vede cartonașul galben.
- min. 43: de neînțeles, Târnovanu trage de timp încă din finalul primei părți și vede cartonașul galben, al doilea din tabăra campioanei României.
- min. 42: cea mai mare ocazie a cehilor în prima repriză: nemarcat, Laci centrează din interiorul careului advers, iar Sorensen trimite cu capul puțin peste poartă!
- min. 41: Crețu blochează mingea cu brațul drept și vede cartonașul galben!
- min. 40: primul șut cadrat din această repriză îi aparține lui Daniel Popa. Vârful FCSB-ului este blocat de Vindahl.
- min. 38: Ngezana îl „bagă în ședință” pe Târnovanu, dar portarul roș-albaștrilor simte pericolul și iese la timp din poartă pentru a respinge.
- min. 37: încă o ocazie a campioanei Cehiei, căpitanul Laci șutează la rândul lui peste poartă.
- min. 35: Crețu greșește, respinge anapoda balonul, pe care i-l așază ideal lui Haraslin pentru șut. Norocul lui este că slovacul a șutat mult peste poartă!
- min. 33: Darius Olaru este scandalizat de faptul că arbitrul le acordă un aut cehilor, el considerând că adversarul a atins ultimul mingea.
- min. 30: FCSB nu reușește să lege multe pase la nivelul ierbii și ajunge să recurgă la pase lungi. Un plus îl reprezintă faptul că Radunovic și Miculescu combină bine în banda stângă.
- min. 27: Darius Olaru este la pământ, acuzând durere la genunchiul drept după o ciocnire cu Preciado.
57-43este raportul posesiei în favoarea Spartei după 25 de minute de joc
- Fără gol în minutul 25 al meciului, 0-0. Jucătorii campioanei României combină în propria jumătate de teren.
- min. 22: Daniel Popa șutează în blocaj, mingea ajunge la David Miculescu, care încearcă o execuție în forță, dintr-o poziție dificilă. Trimite puțin peste poartă.
- min. 20: Laci șutează de la distanță, dar nu prinde poarta lui Târnovanu.
- min. 19: lovitură liberă periculoasă pentru cehi, după ce Valentin Crețu îl doboară pe Haraslin. Slovacul execută slab.
- min. 17: Alexandru Băluță este bătăios, luptă în banda dreaptă pentru a recupera mingea. El o cunoaște pe Sparta, evoluând în trecut pentru rivala locală, Slavia.
- min. 16: meciul este întrerupt, după ce Haraslin a fost lovit în zona intimă de balonul degajat puternic de Ngezana, din apropiere.
- min. 10: ocazie MARE a campioanei României! Șut recuperează la marginea careului advers, driblează portarul, dar își închide unghiul și nu reușește să trimită în plasă.
- FCSB s-a prezentat bine în primele 10 minute, a ținut adversarii departe de propria poartă, chiar a fost periculoasă în câteva rânduri.
- min. 8: Radunovic este lovit dur de Preciado, mijlocașul de bandă dreaptă al cehilor, și se resimte. Ecuadorianul a scăpat fără cartonaș.
- min. 5: prima ocazie! Băluță șutează în cross, mingea trece puțin pe lângă poartă.
- min. 3: Băluță și Crețu combină în banda dreaptă, apoi centrarea fundașului este respinsă.
- Fluierul de start s-a auzit la ora 21:00. Rămâneți pe GSP.ro pentru toate noutățile de la meci!
Reporterii GSP transmit de pe stadion:
- Au apărut, în ziua partidei, produsele de merchandising cu însemnele ambelor echipe, așa cum se obișnuiește la meciurile internaționale. Un fular împărțit pe jumătate, cu însemnele Spartei și FCSB, costa 100 de lei! Acesta în condițiile în care cel mai ieftin tichet pentru români a fost de 120 de lei. O cană costă 60 de lei, tot cu însemnele ambelor formații. Dar era o „coadă” generoasă la intrarea în fan shop-ul praghezilor, în afara celor dinăuntru, la un moment, fiind 20 de oameni în afara magazinului, așteptând.
- La meci asistă și mulți români sosiți din Germania și din Austria, veniți special pentru acest duel. „Ne calificăm”, a fost ideea simpatizanților FCSB înaintea confruntării, toți mizând pe pronosticuri optimiste în privința scorului final. „Domnule Lucescu, vă rugăm să ne calificați la Mondial!”, a fost mesajul suporterilor roș-albaștrilor la adresa noului selecționer, în momentul în care au fost intervievați de reporterul GSP. „Am fost și în Germania la Euro, vrem și la Mondial, avem încredere în dumneavoastră”, au mai transmis ei.
- Pe modelul promovat și la EURO 2024, un DJ local a întreținut atmosfera înaintea partidei, mixând muzică pentru spectatori.
- Niciun spectator dintre cei prezenți, și erau peste 14.000 în acel moment, nu a huiduit atunci când crainicul arenei Letna a rostit numele jucătorilor FCSB. Micuța galerie a românilor a fost contemplativă până spre finalul momentului, scandând apoi: „București, Steaua București”.
- Oricum, meciul se dispută într-o atmosferă electrizantă, cu steaguri tricolore! Ale cehilor, galben și roșu fiind culorile orașului regal Praga, albastrul simbolizând forța și viteza.
Sparta Praga - FCSB, echipe de start:
SPARTA PRAGA (3-4-3): Vindahl - Vitik, Ross, Sorensen - Preciado, Laci (cpt.), Kairinen, Rynes - Birmancevic, Kuchta, Haraslin
Rezerve: Vorel, Surovcik - Imanol, Solbakken, Olatunji, Pavelka, Tuci, Danek, Sadilek, Pesek, Wiesner, E. Krasniqi
Absent: Panak (accidentat)
Antrenor Lars Friis
- Ermal Krasniqi, jucătorul cumpărat de Sparta Praga de la Rapid, începe meciul ca rezervă.
FCSB (4-2-3-1): Târnovanu - V. Crețu, Dawa, Ngezana, Radunovic - Șut, Lixandru - Băluță, Olaru (cpt.), Miculescu - Daniel Popa
Rezerve: A. Vlad - Haruț, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Antwi, Chiricheș, Baeten, Alhassan, Luis Phelipe
Absent: Octavian Popescu, Alexandru Pantea (accidentați)
Antrenor Elias Charalambous
- Două schimbări față de echipa de la 1-0 cu Maccabi Tel Aviv, victoria care a făcut ca FCSB să avanseze în turul 3 preliminar: Daniel Popa este titular ca atacant central în locul lui Miculescu, David fiind mutat în bandă. Din schemă a ieșit Marius Ștefănescu, rezervă la start.
Stadion Letná - Praga
Arbitru Rohit Saggi. Asistenți Morten Jensen, Anders Dale (toți din Norvegia)
Arbitru VAR Juan Martinez Munuera. Asistent VAR Guillermo Cuadra (ambii din Spania)