Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 28 august 2014 00:00 / Actualizat joi, 28 august 2014 01:54
Castraveţki verzi de la Ludogoreţ conduşi de un Moţi fantastic şi cu un destin favorabil au intrat în istoria neagră a Stelei după meciul dramatic de aseară, de la Sofia.
Cu bulgarii sîntem prieteni şi nu prea. Ne desconsiderăm unii pe ceilalţi, fiecare dintre cele două naţiuni considerîndu-se mai europeană decît cealaltă, deşi Occidentul vede ambele ţări undeva la periferia continentului. Concurenţa s-a văzut şi la fotbal. La nivel de "naţională", apostolii lui Stoicikov au ajuns mai sus decît Generaţia de Aur a lui Hagi. La nivel de echipe de club, performanţele Stelei, chiar şi ale lui Dinamo, din anii '80, sînt vise pentru bulgari.
VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!
Româneşte, bulgăreşte şi Sînmărtean
Mizele serii de Champions, nu doar potul de peste 20 de milioane de euro, ci şi orgoliul. Indiferent dacă simpatizezi sau nu Steaua, nu poţi să nu remarci să roş-albaştrii au alura unor lei cînd vine vorba de dueluri continentale, mai ales cu adversari de prin vecini sau low profile. Echipa nu se pierde cu firea pe un stadion ostil, cînd adversarul prinde momente în care împinge tot jocul în careul de 16 al românilor.
Keşeru ar fi putut rezolva meciul din minutul cu numărul lui Lăcătuş. Sau al lui Chipciu, marele absent, suspendat. După suita de driblinguri marca Sînmărtean, Claudiu a dovedit că poate fi şi acel număr 9 căutat febril, însă piciorul drept a ghidat incorect balonul, pe lîngă poartă.
Electroşoc înainte de pauză
Scăpaţi, verzii s-au pus pe muncă, pe ogorul lor. Alexandrov (15) doar l-a încălzit pe Arlauskis, atît de bine încît balticul a scos magistral lovitura liberă executată de Espinho (32). Cu zece minute mai devreme, Sînmărtean le-a mai făcut o demonstraţie de fotbal, gratuită, adversarilor, doar că a căutat vinclul şi-a găsit plasa laterală.
Dacă reluarea cu capul a lui Bezjak (36) a părut periculoasă, Misidjan (43) era să le bage mortul în casă steliştilor. A scăpat din marcaj, s-a întins după balon, însă nu l-a lovit, făcîndu-i pe bulgari să muşte din pumn.
Cum făcea nea Puiu
Armata lui Gâlcă n-a avut teamă, însă a îmblînzit cam greu mingea aia cu steluţe. Băieţii din defensivă s-au mai ajutat la greu, motivaţi de intrările gospodăreşti ale lui Varela şi Breeveld. În faţă, Popică şi Sînmărtean au împins jocul. Keşeru e un tip cumsecade, se zbate, aleargă de colo colo, însă nu e numărul 9. Şi asta s-a simţit.
Misidjan, stofă de fotbalist, a mai încercat el una, două, pînă cînd Costelinho şi-a adus aminte de ce juca mentorul său, generalul Iordănescu. Steaua a ştiut să mai taie din elanul proletar al bulgarilor, chiar dacă fanii lui Ludogoreţ aplaudau ca la şedinţele de partid de odinioară.
"Air" Szukala
Moţi (61), românul lor, a încercat să dea golul vieţii, de la 20 de metri, blocat fiind. Erau minutele cînd verzii trăgeau doar de la distanţă, cu telefon înainte pentru Arla, ideile de construcţie fiind lăsate undeva la vestiar. Hmm! Szukala (63) s-a înălţat ca "Air" Jordan peste apărătorii adverşi, numai că Stoianov, cu un ultim efort, a respins în bară.
Partidă de uzură, nu prea a încîntat ochiul, mulţi nervi şi provocări, dar scopul scuză mijloacele. Pîrvulescule, "bravo, tată!", cum ar zice patronul tău, Gigi Becali, pentru cum l-ai deposedat pe Marcelinho în minutul 76!
Superintervenţie, ce mai! Dar tot el era să facă o nefăcută, din prea mult zel, în loc să dea mingea birjăreşte afară, s-a apucat de pictat, a pierdut balonul şi doar delirul de şut al lui Hamza a liniştit apele.
Nerecomandat cardiacilor
Pervers noroc, s-a întors la spartul tîrgului. Cînd nici Ludogoreţ nu mai credea, Wanderson (90) a aruncat tribunele în aer. Ce nenorocire de gol a putut marca! Şut uluitor de la marginea careului. I-a trezit pe aplaudacii din tribune.
Prelungirile au pornit tare abrupt pentru stelişti, au atacat bulgarii de parcă atunci începuseră meciul. Moţi (92), cap, mingea s-a dus sub bară, Arla i-a refuzat rolul de erou. Parcă ieşea la suprafaţă toată neputinţa, după acel gol ca o lovitură de ciocan în genunchi. Keşeru (102), epuizat, a mai reuşit să trimită la colţul lung, oferind iluzia unui gol cu şansă. Şi mai epuizat, Claudiu (111) a mai avut o tentativă.
Unde e proverbiala şansă a Stelei?! Nici Breeveld (113) n-a simţit buturile lor. Spectrul penalty-urilor, atît de fatidice roş-albaştrilor în ultima vreme, dădea fiori reci. Au zburat mingile prin careul românilor ca gloanţele la Revoluţie.
Apărarea era eroică, Gâlcă era în transă.
Prepeliţă a scos din joben o pasă pentru Varela (119), fundaşul de fier şi cu picioare de oţel a avansat, gol, gol???, nu! "Roşu" pentru Stoianov. Şi românul Moţi între buturi. Incredibil! Stanciu e blocat de zid, apoi "cîinele roşu" din poarta verzilor a respins mingea din corner în exuberanţa generală. Era un episod din fotbal de povestit nepoţilor peste ani.
Moţi de poveste
Numele unui român era scandat de bulgarii ce voiau să-i doboare pe români. Tot Moţi a executat primul penalty de departajare. A dat ca din tun, gol! A simţit, apoi, şutul lui Keşeru, dar degeaba. Wanderson n-a mai fost atît de sigur ca-n minutul 90 şi Arla a apărat! Pîrvulescu l-a făcut mare pe Moţi, care a blocat mai ceva ca un goal-keeper! Hamza n-a greşit ţinta. Szukala, nici o emoţie.
Caicara a deranjat păianjenul. Uff, Popa, ce ne-ai speriat! Marcelinho, sigur la execuţie. Varela n-a mai ratat ca-n Cupă. Diakov a trimis ingenios. Prepeliţă, exemplar. Cedează inima? Espinho, ca de manual. Rîpă a trimis Steaua în rîpă şi pe Moţi în istorie.
"Miroase a Champions League!", spunea Gâlcă marţi seară, încercînd să fie senin. Miroase a castraveţi, a Moţi fără emoţii pentru Ludogoreţ, a dramă şi a grupele Europa League.
Ce a declarat Claudiu Keşeru după meci:- "Nu ştiu ce s-a întîmplat, este o decepţie foarte mare. Am avut această calificare timp de 89 de minute în mînă, dar maniera în care am pierdut îmi lasă un gust amar. E o zi dificilă, nici nu ştiu ce sentimente am în aceste momente. N-aş vrea să spun prea puternic, pentru că nu vreau să spun vreo prostie"
- "Sînt alte persoane care suferă mai mult decît noi, şi cu siguranţă din alte motive! Trebuie să ridicăm capul să ieşim din problema asta, dar ne este foarte, foarte greu. Vom demonstra că sîntem puternici, să arătăm că nu sîntem atît de atinşi de aceste probleme"
- "S-au schimbat foarte mult datele problemei atunci cînd Moţi a intrat în poartă. Un jucător de cîmp nu gîndeşte niciodată ca un portar. Eu aveam în cap altă execuţie, dar am fost obligat să-mi schimb lovitura".
"Întîi, Moţi a marcat primul penalty, apoi mişcările sale tip Bruce Grobbelaar l-au ajutat să salveze două lovituri de pedeapsă. Pentru asta, noi, de la Mirror Football, te salutăm, sir!" (The Mirror, cotidian englez)
"Tribuna în care stă galeria lui Ludogoreţ se va numi Cosmin Moţi. Sper să-l pot păstra la noi în continuare" (Kiril Domuşiev, patron Ludogoreţ)
ALTE ŞTIRI DESPRE STEAUA:
Lato, meciul 50 în Europa
Fundaşul stînga al Stelei a bifat aseară o cifră importantă în privinţa numărului de partide pe care le-a disputat în cupele europene. A fost meciul cu numărul 50, 48 dintre acestea jucîndu-le în tricoul roş-albastru, restul pentru Poli Timişoara. Latovlevici, 27 de ani, a venit la Steaua în vara lui 2010, cînd Gigi Becali a plătit în schimbul său 400.000 de euro.
Un spectator a intrat pe teren
La începutul reprizei secunde, meciul a fost întrerupt pentru scurt timp din cauza unui spectator care a pătruns pe teren. Înfăşurat într-un steag al Bulgariei, el a fost inofensiv la adresa jucătorilor, alergînd doar pe gazon, de la o poartă la cealaltă. Zece stewarzi au fugit cîteva secunde bune după el pentru a-l flanca, apoi l-au scos din stadion.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul