Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 ianuarie 2021 09:00 / Actualizat miercuri, 27 ianuarie 2021 12:32
Cosmin Olăroiu, antrenorul anului 2020 în tradiționala Anchetă a Gazetei Sporturilor, a participat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Emisiunea în care a fost invitat Cosmin Olăroiu a fost difuzată prima dată pe 2 ianuarie 2021.
Olăroiu a făcut o comparație între fotbalul din România, cel din China și cel din Arabia Saudită șia explicat problemele cu care ne confruntăm în acest moment.
- Cam de 20 de ani tot faci performanțe incredibile peste tot prin lumea asta. Lumea zice că după ce-ai plecat la cămile, acum ai ajuns la cultivatorii de orez.
- De multe ori, neavând acces la informații despre unele campionate, avem tentația să judecăm greșit. Și d-asta percepția oamenilor este alta. Oricum este mai puțin interesantă pentru mine, pentru că nu mă ghidez după asta.
- Bine, discuția despre România și China e așa...
- Nea Ovidiu, din păcate, am avut posibilitatea să văd condițiile de pregătire, infrastructura unor echipe din România. Nici măcar nu ne putem gândi că ne putem compara la nivelul ăsta cu alt fotbal, din altă parte a lumii. Nu avem cum! Și de aici pleacă multe lucruri. Suntem mult în urmă! Acolo fotbalul evoluează pentru că se investesc bani, se aduc jucători de valoare, iar cei locali cresc. Sunt în permanență preocupați să crească nivelul fotbalului. Creează diferite strategii pentru lucrul ăsta.
- Așa este, la noi nimic!
- De exemplu, în Arabia Saudită joacă 7 jucători străini și toți sunt de top. Nu putem compara campionatul lor cu cel din România. Mă uitam la echipa lui Răzvan Lucescu și avea un atac incredibil! Giovinco, Carrillo, Gomis... Pe ei nu putem să-i regăsim în campionatul românesc! Noi n-avem cum să le oferim nimic. Și-atunci nu avem cum să ne comparăm. În Emirate s-a dat posibilitatea unor jucători tineri străini, sub 21 de ani, să poată evolua ca jucători locali, li s-au dat pașapoarte. Ca după să-i folosească în echipa națională. La Qatar nici nu mai are rost să discutăm, că-s înaintea oricărui fotbal din lume! Ce condiții au acolo!
- Și merg mult pe tineri.
- În China sunt mulți jucători tineri, sub 23 de ani, jucători cu pașoport. Numai Guangzhou are acum cinci, șase jucători naturalizați, majoritatea din ei brazilieni. Au această preocupare de a se dezvolta și de a crește. Pe mine m-a chemat președintele Federației Chineze și-am avut o discuție cu el cum văd eu lucrurile și cum ar putea crește fotbalul chinez.
- Serios?
- Da. Am fost invitat eu, cu Rafa Benitez, Giovanni van Bronckhorst, Fabio Capello, Jordi Cruyff. Ne-au cerut părerea, au potențial. Ei cresc pentru că au bani! Acum 20 de ani dacă ne uitam era o diferență între noi și țările arabe sau China. Acum această diferență nu mai există. Mi-aș dori să mai existe, dar nu cred...