Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 octombrie 2018 12:06
Când te gândești la Lituania, la ceva legat de sport, în cap îți vine imediat baschetul. Are o națională de top, una de top 6 în lume, fostă câștigătoare de Campionat European (3), finalistă în alte rânduri, plus un loc 3 la CM din 2010.
Numai că în Lituania și fotbalul capătă tot mai multă importanță, mai mulți simpatizanți. Acolo joacă Liviu Antal (29 de ani), fost campion și golgeter al României. Ne-a povestit cum e viața la Vilnius și la ce să se aștepte băieții lui Contra în meciul de pe 11 octombrie.
- Salut, Liviu! Felicitări pentru Cupa Lituaniei, cum ești?
- Mulțumesc, e foarte important pentru noi acest succes. Ne dă mare încredere pentru campionat, unde avem lupta cu Suduva. E primul trofeu câștigat aici, sper să vină și titlul.
- Primul an n-a fost cel mai reușit, acum ai 25 de goluri în toate competițiile...
- A fost mai grea adaptarea, jucam pe sintetic, ne antrenam tot pe sintetic, ceea ce era nou pentru mine. M-am și accidentat în câteva rânduri. Acum m-am obișnuit și mă simt bine.
- Ce e diferit la sintetic față de iarba naturală?
- Multe lucruri. Circulația balonului e alta, trebuie să-ți calculezi diferit cam tot ceea ce faci pe teren. În plus, apar mult mai frecvent durerile de spate, de genunchi, de glezne. Suprafața e foarte tare și ai probleme din cauza asta.
- Cum e Lituania?
- O țară foarte curată, cu multe locuri verzi, aer curat. Peste tot sunt păduri, au grijă de ele. Vilnius e și el frumos, seamănă cu Clujul, doar că e mai mare și mai nou. Un oraș plin de clădiri noi.
- Cum e cu rivalitatea dintre fotbal și baschet?
- Nu e prea mare concurența, baschetul câștigă detașat (râde). Această țară trăiește pentru baschet, nu pentru fotbal, din păcate. Toată lumea joacă baschet, copiii sunt duși de mici să facă baschet. Drept dovadă că au și rezultate remarcabile.
- Te-ai întoarce în România?
- Acum nu! Ceea ce am găsit aici și corectitudinea oamenilor m-au surprins. Ești tratat impecabil! Sunt de un an și jumătate aici și nu știu ce înseamnă să-ți întârzie salariul o zi. Și mă mai țin departe de casă mulți alți factori care persistă.
"Černych, cel mai bun om al lor"
- Vine România acolo, mergi la meci?
- Cu siguranță! Voi fi alături de băieți și sunt sigur că vor câștiga. Sper din tot sufletul să obțină primul succes în Liga Națiunilor.
- Îi cunoști bine pe lituanieni, au vreun punct forte?
- Cred că terenul sintetic (râde)! Cunoscând nivelul naționalei noastre și faptul că în naționala Lituaniei joacă mulți fotbaliști din campionatul intern, cred că e greu să avem probleme. Îl au pe Fedor Černych, care joacă în Rusia, la Dinamo Moscova. Cred că el e cel mai periculos jucător al lor. E și căpitan, dacă nu mă înșel. Mi se pare un jucător bun, la care trebuie să fim atenți.
- Ce sfat le-ai da băieților?
- Să fie serioși, concentrați 100%, altfel n-au cum să aibă probleme. Este o diferență mare între cele două naționale, mai ales din punct de vedere tehnic. Lituania va munci mult, se va bate pentru orice minge, va căuta să se agațe de orice șansă.
- Un pronostic?
- Văd un 2-0 sau 3-0 pentru România!
"Îmi doresc să văd naționala pe primul loc și cred că acum are această șansă! Cred că venirea lui Cosmin Contra a ajutat naționala, jucătorii vin din plăcere la lot, iar asta se observă în rezultatele de până acum"
Liviu Antal, Zalgiris Vilnius
- Știai că ești pe locul 10 în topul pentru Gheata de Aur?
- Serios? Nu, nu mă gândesc la asta, plus că noi suntem pe final de campionat. Messi, Neymar, Ronaldo abia au început. Deci nu e foarte relevant. Eu vreau doar să înscriu cât mai multe goluri și să-mi ajut echipa. Mă bucur că sunt în top 10, e o realizare mare pentru mine, dar mă și obligă pentru viitor. Important este să fiu sănătos, pentru că doar așa pot da tot ce am mai bun.
Liviu Antal împreună cu iubita sa, Andreea Chirilă, într-o vacanță la Roma
450.000 €este cota lui Liviu Antal pe transfermarkt
În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la Euro 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor"