Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 ianuarie 2021 21:11 / Actualizat miercuri, 27 ianuarie 2021 23:38
Marius Niculae (39 de ani), fostul atacant al lui Dinamo și al naționalei României, a povestit pentru Gazeta Sporturilor - în formatul video special „Prietenii lui Ovidiu” - cum decurgea vitaminizarea pe vremea când juca la Mainz, sub comanda lui Jurgen Klopp: „Băgam pe venă niște chesii roz. Era ceva normal în Germania".
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Marius, nu foarte multă își mai amintește că ai lucrat, la Mainz, cu Jurgen Klopp.
- Așa este.
- Cum era în comparație cu Boloni?
- Amândoi erau disciplinați când era vorba de antrenamente, dar Klopp mult mai glumeț în afara terenului. Boloni era mereu la fel de serios. Klopp era alt om după meci, după antrenamente. Când se termina meciul sau antrenamentul era glumeț, foarte prietenos, aproape de noi. Boloni era mult mai rece, menținea seriozitatea și după.
- S-a zvonit că Klopp vă mai dădea și niște întăritoare.
- Ce am observat la Mainz era că lăsa să alegi. Dacă vrei să faci sau dacă nu vrei să faci. Era o chestie de vitaminizare. Îți făcea pe fiecare lună un test...
- Vitaminizare sau îți băga în venă?
- Te examina o dată pe lună, apoi venea o fișă și-ți zicea doctorul. Ai lipsă de vitamina C, de magneziu, de calciu. Dacă vrei să te ajutăm să le completezi, uite, avem soluția...
- Adică?
- Erau niște chestii roz cu care stăteai 45 de minute... Le băgai pe venă! Dar asta era ceva normal în Germania, toate echipele făceau. Mai vorbeam cu Vlad Munteanu, cu Sergiu Radu. Ca jucători români, mai vorbeam între noi. Apoi cu Ciprian Marica... Peste tot în Germania se făceau aceste teste și apoi îți dădeau aceste vitamine, ziceau ei.
- Dar ce erau mai exact?
- Nu sunt doctor, nu pot să-mi dau cu părerea. Eu am făcut o singură dată ca să văd cum e. N-a fost prea mare diferență, așa că am renunțat la ele.
- Ai făcut și tu o singură dată, deci?
- Da. Am vrut să văd care e diferența. Se făcea în săptămâna meciului. O singură dată pe lună. Eu am făcut o singură dată. Te lăsa să alegi la Mainz. La alte echipe era obligatoriu. Eu n-am mai vrut pentru că n-am văzut nicio mare diferență. Ce rost mai avea să le fac?
URMĂREȘTE AICI TOATĂ EMISIUNEA CU MARIUS NICULAE
Cariera lui Marius Niculae
Crescut în curtea lui Dinamo, Marius Niculae a debutat la echipa mare când avea doar 15 ani! S-a impus rapid, a devenit golgeterul "câinilor" și în 2001, la doar 20 de ani, a prins un super-transfer la Sporting Lisabona, acolo unde a fost coleg cu Cristiano Ronaldo.
Măcinat de accidentări, a plecat după 4 ani la Standard Liege. A mai jucat apoi la Mainz (Germania), Invernes (Scoția), Kavala (Grecia), Shandong Luneng (China), Hoverla Uzhgorod (Ucraina), Șanliurfaspor (Turcia) și FC Vaslui. S-a retras de la Dinamo, în 2015, la nici 34 de ani.
Ce spun regulamentele anti-doping
Fotbalul românesc e zguduit chiar în aceste zile de o controversă majoră legată de terapii suspecte. Trei fotbaliști ai Astrei - Fatai, Seto si Ioniță - sunt în pragul unei suspendări pentru că și-au făcut în venă vitamine la o clinică privată, depășind cantitatea agreată în sport. Dacă ANAD îi va suspenda, așa cum susțin sursele Gazetei, regulamentul spune că și clubul Astra va trebui exclus din Liga 1.
Vitaminele și mineralele care nu sunt interzise de regulamentul WADA, chiar dacă sunt administrate intravenos. Totuși, un punct din articolele Agenției Mondiale Anti-Doping specifică în mod foarte clar că, indiferent de substanță, e interzisă introducerea în venă a unei cantități mai mari de 100 ml în decurs de 12 ore.