INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  SYDNEY FC

Interviu » Gazeta a stat de vorbă cu Hagi, puştiul româno-filipinez de 17 ani care învaţă fotbal de la Del Piero

În duel cu Del Piero +3   FOTO
În duel cu Del Piero

Articol de - Publicat joi, 14 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 14 februarie 2013 12:46

Tatăl său, Tiberiu, a jucat fotbal la Reşiţa şi a fugit spre Ţara Cangurilor în 1983, unde s-a născut puştiul botezat în numele "Regelui"

Gligor a debutat în acest sezon în prima ligă australiană şi creşte sub aripa fostului decar al lui Juventus

Trecut de 38 de ani, Alessandro Del Piero face spectacol la Antipozi. Patru goluri într-un singur meci de campionat pentru Sydney FC! La primul antrenament după partidă, ziariştii se îngrămădesc pentru un interviu. Îndeasă microfoanele prin garduri şi îl cheamă pe italian. Acesta îi roagă, zîmbind, să aştepte cîteva secunde: discută cîteva minute cu un băiat firav, după care îl bate bărbăteşte pe spate. Cine-i puştiul misterios?

Dialog la 15.500 de kilometri

"Norocosul" e Hagi Gligor, jucător cu prenume predestinat unei cariere în iarbă, fiul unui român emigrat în Australia! Aproape anonim în România, noul Hagi are multe de spus. Puştiul răspunde la un apel cu prefix neobişnuit: îşi petrece puţinul timp liber acasă, alături de tatăl român şi mama filipineză. Şi nu ştie româneşte :)

- Salut, Hagi, din România te căutăm...
- Hello! Romania? Wow! Nu mă aşteptam. Staţi, să îi zic şi tatălui meu. (momente de pauză, revine la telefon cu un "Yeah" puternic)

- Felicitări, sezonul acesta ai debutat în echipa mare la Sydney!
- Mulţumesc! Sincer, debutul a fost groaznic. Am pierdut cu 2-7, eram ultimii! Dar am mai crescut în clasament, ne apropiem de locul 6, care duce în play-off.

Adoptat de starul italian

- Cum e să joci alături de Del Piero?
- Fantastic! La primul antrenament după venirea italianului, am rămas cu gura căscată vreo două minute. Nu ştiam dacă să îi cer autograf sau să îmi continui alergările! Nici n-ai zice că e star internaţional. Sincer, vorbăreţ, modest! Îmi dă multe sfaturi înainte de antrenamente şi de meciuri. Îmi place cum îmi vorbeşte, îmi explică diferite scheme. Îl înţeleg bine, doar jucăm cam pe acelaşi post!

- În România, ştim doar că eşti botezat după Gică şi că tatăl tău a fost fotbalist aici. Cum ai ajuns la fotbal?
- Tata m-a "obligat", practic. Cum era să aleg fotbalul australian sau rugby-ul? Aveam 5 ani cînd m-a înscris la o echipă de juniori. Înainte de a ajunge la tineretul lui Sydney, am practicat futsalul, la Western Raiders. Apoi, m-au văzut scouterii lor. Acum doi ani şi jumătate, am ajuns la juniorii lui FC, iar vara trecută m-au promovat la prima echipă.

"Dacă mă sună Gică, vin în secunda doi!"

- Ai cochetat cu naţionalele de juniori ale Australiei. E opţiunea ta şi pentru seniori?
- Nu! Tata e român, mama e filipineză. Mai greu de crezut că voi juca pentru Filipine, însă nu exclud nici o variantă. Aş juca pentru România, chiar dacă nu m-a contactat încă nimeni de acolo.

- Gică Hagi are o echipă de club în ţară. Se bazează mult pe tineri.
- Nu ştiam! Dacă mă sună, vin imediat, mi-ar plăcea să stau cu el de vorbă! Ştii ce mă atrăgea la el? Avea foarte multă încredere în forţele proprii! Execuţiile, talentul, tehnica, un jucător complet. Am urmărit înregistrări cu el de la Real Madrid, Barcelona, Galata. Şi, bineînţeles, meciurile de la World Cup '94!

- Unde ţi-ar plăcea să evoluezi în Europa?
- La Barcelona! Stilul lor mi se potriveşte ca o mănuşă. Mai întîi să ajung în Europa, apoi mai vorbim!

Povestea numelui

Tatăl lui Hagi, Tiberiu, explică povestea numelui: "Eram nebun după fotbal. De aici, de la mare depărtare, nu am ratat nimic. Hagi, Popescu, Petrescu. Aşa mi-a venit ideea. Apoi, după ce s-a născut băiatul, l-am crescut la fel: nu se uita la "Cartoon Network", ci la meciurile "Generaţiei de Aur"! I-am zis Hagi fără ezitare. Legătura cu ţara am păstrat-o doar prin fotbal, am suferit mult la penaltyurile ratate de Belo cu Suedia, în '94, şi Timofte cu Irlanda, în '90!".

De la Chivu la Hagi

Cum a ajuns Gligor senior în Australia? "Long story! Eram fotbalist la Reşiţa. Coleg cu Ciurea, am înţeles că a ajuns apoi la Craiova. Mă ştiam bine şi cu Mircea Chivu, tatăl lui Cristi. M-am bucurat cînd am văzut la ce nivel a ajuns fiul lui!". Dar începuseră anii grei cu Ceauşescu. "Un ban nu aveam! M-am hotărît să plec departe! Iar Australia suna atît de bine! M-au ajutat prietenii de la vamă. Fără bani şi bagaje, în cîteva săptămîni am ajuns la Sydney! La scurtă vreme, m-am căsătorit cu o filipineză", povesteşte bărbatul.

Fotbalul "cangurilor", în creştere

Cum e fotbalul în Australia? "Sport în creştere. Mai ales după ultimele rezultate şi calificări ale echipei naţionale. Îţi dai seama şi după modul în care sînt văzuţi jucătorii. Colegul meu, Emerton, venit după 12 ani petrecuţi în Europa, e extrem de popular. La fel e şi Heskey. În Anglia, lumea face încă glume pe seama lui. Aici e văzut ca un star!".

"Joacă în stilul Barcelona"

"Îmi place jocul combinativ, în viteză. Nu ţin mult de minge, one or two touches", se descrie Hagi Gligor. Fiind mic de statură (doar 1,68 m), e "tehnic şi iute, stilul jucătorilor de la Barcelona", spune un oficial al echipei australiene. Însuşi Hagi îi admiră pe jucătorii blau-grana, în special pe Messi, Xavi şi Iniesta, "cei de aceeaşi statură cu mine".

Cel mai bun junior în 2012!

În mai anul trecut, Ian Crook, fostul său antrenor şi legenda lui Norwich City, i-a acordat distincţia de "tînărul anului" la Sydney FC. "Am fost votat în unanimitate de antrenori şi jucători", se amuză adolescentul. Peste trei luni, era prezentat oficial la prima echipă. Şi-a ales numărul 24. "10 era luat", rîde Hagi. "Tocmai venise Del Piero!".

Ce înseamnă Sidney FC în fotbal

Fondată în 2004, echipa are în palmares două titluri de campioană a Australiei şi îşi dispută meciurile de acasă pe Allianz Stadium (45.500 de locuri). Antrenor este Frank Farina, fostul internaţional australian şi fotbalist la Bruges, Bari, Strasbourg sau Lille. După 17 etape, Sidney FC e pe locul 7 din 10 echipe în prima ligă australiană. Clubul e patronat de David Traktovenko, cu o avere de peste jumătate de miliard de euro, fost preşedinte la Zenit (2003-2005).

"Cu cine ţin între România şi Australia? Orice aş zice, tot s-ar supăra cineva"
Hagi Gligor, mijlocaş Sydney FC

"Prefer, în timpul liber, să stau cu familia. Oricum sînt ocupat mai mereu cu antrenamentele, am doar cîteva ore de voie pe zi"
Hagi Gligor, mijlocaş Sydney FC

"Abia aştept să vin în România. Nici tatăl meu n-a mai fost, din 1983. La prima lui vizită, îl voi însoţi!"
Hagi Gligor, mijlocaş Sydney FC

114 minuteîn 4 partide a jucat în acest sezon de A-League mijlocaşul Hagi Gligor, jucător cotat la 50.000 euro de transfermarkt.de 

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
Superliga
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (4)
zarqa
zarqa  •  15 Februarie 2013, 00:52

Poate mai este o sansa pt noi. Vine de acolo cu o alta "crestere". Oricum, felicitari pustiului si tatalui sau.

gicarijakone
gicarijakone  •  14 Februarie 2013, 14:35

Acu o sa-l cheme Nasu la Nationala.

behaitoarea_woody_reloaded
behaitoarea_woody_reloaded  •  14 Februarie 2013, 12:27

Frumos articol :)

Vezi toate comentariile (4)
Comentează