Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat sambata, 24 decembrie 2022 21:39 / Actualizat sambata, 24 decembrie 2022 21:40
Nicolae Stanciu, Fotbalistul Român al Anului 2022, a descris pentru Gazeta Sporturilor traiul în China. Mijlocașul în vârstă de 29 de ani locuiește în Wuhan, orașul din care a izbucnit pandemia de COVID-19.
În martie 2022, Stanciu a semnat cu Wuhan Three Towns, formație care conduce campionatul Chinei cu două etape înainte de finalul sezonului.
Într-un interviu acordat Gazetei Spoturilor, Stanciu relatează cum s-a acomodat traiului din China, după 3 ani petrecuți în Republica Cehă, și ce particularități are viața din țara asiatică.
Nicolae Stanciu, despre fotbalul din China: „Deloc ușor. Vă poate confirma și domnul Olăroiu”
- Ai lăsat Cehia pentru China. Lumea nu știe foarte multe lucruri de acolo. Dă-ne, te rugăm, niște detalii despre cum e viața la Wuhan Three Towns.
- La echipă este foarte, foarte bine! Avem un sezon extraordinar, acum, când vorbim, suntem pe primul loc în clasament. Mai avem puțin până când se termină campionatul și ne dorim să rămânem acolo până la sfârșit. M-am acomodat destul de bine, colegii m-au primit foarte OK. Suntem șase străini în echipă, staff-ul este format din oameni din Spania, așa că adaptarea mea a fost ușoară.
- Cum e fotbalul de acolo?
- Fotbalul este greu oriunde. Asta când vrei să câștigi. Ai nevoie să faci multe sacrificii, să te antrenezi foarte mult timp. Aici, având în vedere că toată lumea știe că cluburile au o situație financiară foarte, foarte bună, străinii sunt jucători de calitate, iar campionatul este foarte strâns. Nu este deloc un campionat ușor, iar acest lucru vi-l poate confirma și domnul Olăroiu, care a fost aici înainte. Sau alți jucători români care au evoluat aici.
- Unde locuiești, cum te-ai acomodat cu orașul, cu limba?
- Noi, jucătorii străini, locuim la hotel. E mai OK așa decât să ne închiriem apartamente sau casă. Orașul este unul foarte frumos, cu 13 milioane de locuitori. În limba chineză știu doar să salut, în rest nu mă descurc deloc, dar nici n-am încercat prea intens. E foarte greu să înveți. Oricum, fiecare dintre noi are un translator care ne ajută, n-ai nevoie să înveți limba.
- Translatorul este mereu la dispoziția ta, chiar și în afara programului legat de echipă?
- Da, da! Ne ajută peste tot, chiar și în afara terenului. La echipă avem trei, patru translatori care se ocupă de noi, străinii, și ne fac viața mai ușoară.
Nicolae Stanciu: „Supa de noodles e preferata mea”
- Trebuie să te întreb cum te descurci cu mâncarea de acolo. E adevărat că mâncarea din China nu se compară cu mâncarea chinezească din România?
- Am observat că e foarte diferită! Am fost la restaurante cu specific chinezesc în Europa și e clar că nu e deloc ca aceea de aici. Nu am încercat foarte multe preparate din bucătăria lor, dar supa de noodles îmi place cel mai mult aici. Noi, străinii, găsim, oricum, și mâncarea pe care o avem în Europa. Sunt foarte multe restaurante cu specific european în Wuhan și putem să mergem să mâncăm acolo.
- Care sunt lucrurile care ți-au plăcut cel mai mult în China după aceste luni?
- Pe plan fotbalistic și cu echipa este mai bine decât mă așteptam pentru că e primul sezon în prima ligă chineză a echipei. Faptul că reușim să fim pe primul loc și să avem aceste evoluții reprezintă ceva incredibil atât pentru cei din club, cât și pentru oamenii din Wuhan, pentru fani. Aș prefera să nu vorbesc despre alte lucruri, ci doar despre fotbal.
- Imediat după ce-ai ajuns acolo ai început să-ți pui amprenta pe jocul echipei și ești unul dintre jucătorii preferați ai fanilor. Crezi că ești la potențialul tău maxim din punct de vedere sportiv?
- Nu, nu, nu! Sunt sigur că pot mai mult! Eu am grijă de mine să fiu în cea mai bună formă sportivă. Fac antrenamente individuale. Iubesc fotbalul și îmi place ceea ce fac, așa că vreau să fiu la un nivel foarte bun cât mai mulți ani de acum înainte.
9 goluri și 12 pase decisiveîn 26 de meciuri a reușit Stanciu la Wuhan Three Towns