INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  XAMAX

Un tehnician român vorbeşte despre ofensiva rublelor de la Groznîi în fotbalul elveţian » Un Xamax cecen

Articol de - Publicat luni, 20 iunie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 19 iunie 2011 21:33

Fostul petrolist e şeful Centrului de juniori de la Neuchatel: bugetul clubului ajunge din această vară la 25 milioane de euro, dublu faţă de sezonul trecut, iar ambiţiile duc spre Champions League.


Ofensiva finanţelor ruse în fotbalul european a ajuns şi în pretenţioasa Elveţie, unde Neuchatel Xamax a fost preluată de un controversat om de afaceri cecen, Bulat Ceagaev, care a numit în fruntea executivului un ex-internaţional sovietic, Andrei Rudakov. Iar din proiectul care a agitat fotbalul din Ţara Cantoanelor face parte şi un român: Adrian Ursea, fost jucător la Petrolul şi Rapid.

Atacă supremaţia lui Basel
Stabilit de două decenii în Elveţia, Adrian Ursea, 43 ani, e coordonatorul Centrului de juniori de la Neuchatel şi admite că schimbările produse în această vară în club sînt atipice pentru liniştitul fotbal helvet. Punctează însă că, o dată cu noii patroni, ambiţiile lui Xamax cresc imediat: "Planurile se leagă în primul rînd de intrarea în Champions League. Plus dorinţa de a face repede din Neuchatel un rival serios pentru Basel, care e numărul unu la ora asta în Elveţia, ca organizare, performanţe şi finanţe".

Cină cu boss-ul
Iar cecenii nu se joacă atunci cînd vine vorba despre bani. "Campionatul trecut, bugetul a fost în jur de 13 milioane de euro. Acum, se discută de o dublare a sumei", explică Ursea, care a încheiat sezonul precedent în stafful primei echipe, cu o finală de Cupă pierdută în faţa lui Sion, 0-2. Atunci a avut şi unica ocazie de a-l cunoaşte personal, la o cină, pe marele boss, Bulat Ceagaev.

Ursea: "Mi s-a propus să rămîn şi mai departe ca antrenor secund, dar am preferat să revin la sectorul de juniori. Am ajuns la un anumit nivel, am lucrat deja pe un post similar timp de trei ani şi jumătate la Servette Geneva, am muncit la toate treptele, de la copii de 9 ani pînă la formaţii de tineret, iar acum mă tentează să devin principal. Am acumulat suficientă experienţă pentru a-mi asuma o responsabilitate de acest gen".

Sonny Anderson în staff
Şi înapoi la planurile cecenilor: "Fostul star al Barcelonei şi al lui Lyon, Sonny Anderson, e numit team manager şi se lucrează intens la transferuri, fiindcă sezonul începe deja pe 16 iulie". Vine şi Gullit, plecat de la Groznîi? "Sînt ceva zvonuri, numai că tocmai a fost numit un nou antrenor, francezul Francois Ciccolini, adus de la Monaco. Dar nu se ştie niciodată!".


Ceagaev: omul preşedintelui Ceceniei
Bulat Ceagaev (foto stînga, alături de directorul lui Xamax, Andrei Rudakov) e mîna dreaptă a lui Ramzan Kadirov, preşedintele Ceceniei şi al lui Terek Groznîi. El l-a adus pe Gullit pe bancă, în ianuarie. E stabilit la Geneva din 1987, iar despre afacerile sale nu vorbeşte niciodată: deţine două companii în domeniul petrolului şi o firmă de construcţii. Întrebat despre originea averii sale, miliarde de euro, Ceagaev a spus: "Nu ştiu ce înseamnă bani curaţi sau murdari. Sînt doar bani".


"N-aş zice nu unui contract de antrenor principal în România, numai că, din păcate, în ţară e şocant că se vorbeşte prea mult şi se polemizează în loc să se facă loc fotbalului"
Adrian Ursea, antrenor Neuchatel

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Atunci am turbat!” » Marius Șumudică, SHOW inconfundabil la interviu: „Au ieșit ghioceii, vin cu stropitoarea!”
Superliga
„Atunci am turbat!” » Marius Șumudică, SHOW inconfundabil la interviu: „Au ieșit ghioceii, vin cu stropitoarea!”
Nicușor Dan, anunț de ultim moment despre Arena Națională
Superliga
Nicușor Dan, anunț de ultim moment despre Arena Națională
Dune 3 se poate filma în Anglia! Imagini catastrofale surprinse la arena Plough Lane » Meciul cu Newcastle, amânat
Campionate
Dune 3 se poate filma în Anglia! Imagini catastrofale surprinse la arena Plough Lane » Meciul cu Newcastle, amânat

Gigi Becali a dezvăluit meciul la care va reveni pe stadion » Câți bani a strâns pe biletele din Europa League până acum

Bănel Nicoliță a dezvăluit ce salariu are în Liga 4 din România. Primă uriașă primită la semnătură


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează