OPINII  »  OPINIE

„Dragon” interzis la Inter și Napoli. Dar cu viză de Juve!

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 22 octombrie 2024, 16:15 / Actualizat marti, 22 octombrie 2024 16:27

Radu Drăgușin (22 de ani), fundașul central care nu poate accesa nicicum un loc de titular la Tottenham în Premier League cu managerul Ange Postecoglou, ar face bine dacă ar pleca în mercato din ianuarie și s-ar întoarce în Serie A.

Dar nu la cele două echipe despre care s-a scris că l-ar vrea, Napoli și, mai nou, Inter. Ci, mai degrabă, cea mai bună variantă ar fi o revenire la clubul care l-a crescut și l-a vândut (poate pripit) la Genoa în iulie 2023.

După doar un an la Tottenham, din cei sașe și jumătate ai perioadei pentru care a semnat contractul după ce s-a transferat de la Genoa, în schimbul unei sume ce poate sări de 30 de milioane de euro cu bonusuri de (care?) performanță, internaționalului român i se deschide poarta unui spectaculos come-back în Serie A.

Voi analiza în continuare ce i s-ar potrivi cel mai bine stoperului „tricolor” și cum ar putea redeveni „Dragonul” cu pinteni, care impresiona la Genoa și atrăgea și atenția marelui Bayern și despre care am scris recent că a ajuns doar un țânțar.

Incapabil să sugă sângele atacanților adverși, din cauza sistemului și, mai ales, a managerului celor de la Spurs.

„Dragon” interzis la Inter și Napoli. Dar cu viză de Juve!
Radu Drăgușin în duel cu un adversar de la Qarabag din Europa League, în puținele minute jucate până la eliminare directă / Foto: Imago

Practic, acum e resemnat cu perspectiva că Ange Postecoglou, australianul care în față susține că are încredere că Radu Matei va ajunge în viitor (până în 2030 mai are tot timpul?!) om de bază al ariergardei londoneze, dar pe la spate îl șuntează constant și nu-i oferă loc ca titular decât în Europa League (după ispășirea suspendării în urma „roșului” cu Qarabag, este anunțat în formația de start joi, cu Alkmaar).

25de selecții a strâns Radu Drăgușin în tricoul naționalei României, inclusiv patru la EURO 2024, reușind primul gol împotriva Ciprului (3-0), la Larnaca, în Nations League

Este aproape imposibil ca argentinianul Cristian Romero, campion mondial, sau olandezul Micky van de Ven să treacă, într-un viitor oarecum apropiat, pe banca de rezerve, astfel încât Drăgușin are nevoie să schimbe aerul.

Genoa și rău-sfătuitorul lui Drăgușin l-au deturnat la Spurs

Și nu mă refer aici să-și găsească sau să i se ofere un împrumut la o altă echipă din Premier League. Pentru că nimeni și nimic nu îi va putea garanta că nu pățește la fel acolo. Indiferent de cum s-ar numi destinația sa din ianarie 2025. Decât să ajungă ca Andrei Ionuț Radu la Bournemouth, mai bine ar alege o variantă din Italia.

Prima soluție pentru „salvarea soldatului Drăgușin” de pe frontul londonez a fost sau ar putea fi Napoli. Fosta campioană a Italiei l-a curtat pe fundașul central român, mai ceva ca Romeo pe Julieta, și când nu venise încă Antonio Conte.

În ultimul mercato invernal, proprietarul Aurelio De Laurentiis făcuse, așa cum singur s-a lăudat, cea mai bună ofertă financiară pentru apărătorul celor de la Genoa.

Numai că mult prea guralivul anturat și fără nicio legătură cu calitatea de agent al acestuia a avut mare grijă să-l „deturneze” spre Anglia. Deși chiar și Bayern era o alternativă foarte bună, unde poate ar fi evoluat și titular!

„Dragon” interzis la Inter și Napoli. Dar cu viză de Juve!
Radu Drăgușin s-a fotografiat fericit cu Florin Manea și frații Gabriele și Valerio Giuffrida după semnarea contractului cu Tottenham

Numai că, făcând aluzie la un hit AC/DC, money talks. „Grifonul” (altfel ajuns iar în pragul falimentului!) și-a frecat palmele pentru că a obținut 25 de milioane de euro (fără bonusuri) de la milionarii de la Spurs. Pentru un „asset” supraevaluat și ajuns la o cotă neverosimil de ridicată. Cu 70% mai mare decât a unuia dintre cei mai în formă dintre „tricolorii” lui Lucescu senior, Dennis Man (Parma).

Antonio Conte nu schimbă sistemul pentru Drăgușin!

„Greșeala” poate fi îndreptată peste două luni, dacă bineînțeles Antonio Conte are nevoie de Drăgușin. Ceea ce, susțin voci apropiate clubului azzurro, pare puțin probabil. Și vă explic de ce!

Chiar dacă fostul selecționer al Italiei e adeptul sistemului cu trei stoperi, folosit cu mare succes și la Juventus, și la Inter (mă refer aici strict în Serie A), acesta și-a dat seama rapid (după dezastrul din Verona, 0-3 cu Hellas) că n-are în lot cu cine să implementeze modulul preferat la Napoli.

Pentru că Giovanni Di Lorenzo este tare vulnerabil ca stoper dreapta, chiar dacă Luciano Spalletti pe acel post îl joacă în Squadra Azzurra (pentru care a semnat „doppietta” contra Israelului, în Nations League).

Iar în actualul efectiv nu există un stoper de picior drept de calitate (în vară au fost cedați Natan și Ostigard, iar Juan Jesus nu poate fi utilizat, la nevoie, decât în stânga). Teoretic, Drăgușin ar avea astfel un „culoar” bun spre o titularizare...

„Dragon” interzis la Inter și Napoli. Dar cu viză de Juve!
Radu Drăgușin a avut la Genoa 62 de apariții, 6 goluri și un assist / Foto: Imago

La o mai atentă analiză, constatăm că nu-i deloc așa. De ce? Simplu, dublul cuceritor de scudetto ca antrenor s-a lămurit definitiv că alegerea cea mai bună e modulul cu 4 fundași, Amir Rrahmani și Alessandro Buongiorno fiind fix stoperii care l-ar lăsa pe Radu pe margine.

Repetându-i „drama” de la Spurs, de care tocmai ce ar vrea să uite. Adică, pista Napoli ar însemna „caz închis”, mai ales că squadra lui Conte e lider și are șanse mari la titlu, fiind singura dintre candidatele din Serie A scutită de grijile europene.

La Inter echipa s-a sudat, flancul drept pare inaccesibil

Aceeași situație l-ar aștepta la Inter. Blazonul de campioană en-titre a Italiei atrage pe oricine. Iar știrea care a apărut chiar azi că nerazzurrii ar agrea schimbul între Yann Bisseck (23 de ani), cumpărat pentru o sumă de 3,5 ori mai mică decât prețul plătit de Spurs penrtu român, și Drăgușin nu ar reprezinta decât un „zvon de taifas”.

Neamțul, evaluat exact la cotat de piață a „Dragonului”, a prins cu 70% mai multe minute decât rezerva eternă a lui Spurs. Dar a jucat (atenție!) titular în Champions League (nu Premier, nu Europa), fiind scos cu un sfert de ceas înaintea finalului de pe „Etihad” contra lui Manchester City, în nulul cu campioana Angliei.

Considerând ipotetic că respectiva tranzacție s-ar realiza, Radu Drăgușin nu ar face decât să-i țină companie pe banca de rezerve a lombarzilor altui Radu, portarul Andrei Ionuț!

Pentru că nu ar avea altă perspectivă la Inter decât să fie redus la postura de back-up a lui Benjamin Pavard sau a lui Stefan De Vrij ori Alessandro Bastoni.

Pentru că apărătorul francez, adus de la Bayern, a acceptat să joace pe „Giuseppe Meazza” tocmai întrucât nu mai suporta să fie folosit la Bayern (70% din meciuri) fundaș dreapta! Iar Simone Inzaghi i-a făcut pe plac și l-a distribuit stoper pe aceeași extremă.

Și dacă germanul de 28 de ani ar reveni în linia mediană (ca în echipa bavareză) pentru a-i face loc lui Drăgușin, atunci antrenorul nerazzurrilor ar fi obligat să renunțe la Matteo Darmian, titular fix, și la Denzel Dumfries!

Șansele ca vreunul sau mai mulți stoperi ai campioanei din Serie A să se accidenteze grav sau să fie suspendați sunt la fel mici ca speranțele românului de a câștiga titlul în Premier cu Tottenham.

„Dragon” interzis la Inter și Napoli. Dar cu viză de Juve!
Pe 2 decembrie 2020, Andrea Pirlo i-a oferit lui Radu Drăgușin debutul în tricoul lui Juventus, în ultimele 21 de minute ale partidei de Ligă cu Dinamo Kiev-ul lui Mircea Lucescu / Foto: Imago

„Lozul” Juve și atuurile revenirii lui Drăgușin în bianconero

Paradoxal, pentru că a fost alungat, fără regrete, la Genoa, după ce plecase împrumut la Sampdoria și apoi la Salernitana, „tricolorul”, care tocmai a marcat primul gol în meciul contra Ciprului, ar putea primi o nesperată șansă de a fi mai bine tratat decât în gestiunea Massimiliano Allegri.

4meciuri a prins Radu Drăgușin în tricoul primei trupe a lui Juventus. Tot atâtea câte are la Tottenham în acest sezon (cu 36 de minute însă mai puține la Spurs!) și în același partide ca titular (două)

Cum se explică și de ce ar fi o bună oportunitate? Fundașul central, care a primit „botezul” în toate competițiile în tricoul „Bătrânei Doamne” doar grație lui Andrea Pirlo în sezonul 2020-'21, poate beneficia din nou de faptul că Juventus are pe bancă un tehnician tânăr.

Thiago Motta a mizat în primele etape pe echipa cu cea mai mică medie de vârstă din campionat, debutând mai mulți adolescenți (Mbangula, Savona, Rouhi și Anghelè) și dovedind deschidere totală față de promovarea produselor academiei clubului.

Arma de a putea avea profesor un antrenor tânăr ca Motta

O speță favorabilă lui Radu, în condițiile în care el a aterizat la torinezi în 2019 și a crescut sub îndrumarea lui Cristiano Ronaldo și a altor mari campioni, inclusiv Giorgio Chiellini și Leonardo Bonucci.

Și ultimul argument pro, dar nu cel din urmă, squadra piemonteză chiar are o nevoie urgentă de un stoper cu calitățile fizice ale lui Drăgușin.

Din cauza accidentării grave a lui Bremer, brazilianul de 27 de ani adus pentru 47 de milioane de euro în 2022 suferind ruptura ligamentului încrucișat anterior al genunchiului drept în jocul cu RB Lepizig din Ligă, „Bătrâna Doamnă” s-a trezit oarecum descoperită.

Antrenorul venit de la Bologna mizează acum pe Pierre Kalulu (împrumutat de la Milan), iar ca unică soluție de avarie îl are pe fostul căpitan, brazilianul Danilo. Cel care a evoluat însă mai puține minute decât a făcut-o Radu Drăgușin la Spurs în acest sezon (o singură dată ca titular).

Doar un jucător împrumutat de la Milan e back-up de stoper

Surse autorizate din anturajul bianconerilor contactate de GSP.ro susțin că, peste două luni, n-ar fi deloc exclus ca Tottenham să primească propunerea de a-l ceda împrumut pe „Dragonul” născut în București.

Care ar primi șansa de a nu mai fi „Țânțarul” de la Londra, care nu are parte acolo de încrederea onestă a lui Postecoglou, nici de laude și de încurajări.

„Dragon” interzis la Inter și Napoli. Dar cu viză de Juve!
Radu Drăgușin a fost la locul și la momentul potrivit în fața porții cipriote acum o săptmână / Foto: GSP.ro

Așa cum se întâmplă aproape la fiecare prestație a sa la echipa națională. Mai ales după ultimul meci din Liga Națiunilor. Numărătoarea inversă până la o eventuală reînscriere a carierei lui Drăgușin pe un trend ascendent a început deja!

So let's go, Drăgușin! In bocca al lupo, Radu!

Citește și:
OUT de la FCU Craiova » Adrian Mititelu l-a dat afară! » Reacție exclusivă a patronului: „Nu o spun din complezență”
Liga 2
OUT de la FCU Craiova » Adrian Mititelu l-a dat afară! » Reacție exclusivă a patronului: „Nu o spun din complezență”
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!
Campionate
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!
Gigi Becali a anunțat echipa de start pentru derby-ul cu Rapid și a avut un derapaj la adresa lui Șumudică: „S-o ia la căpățână! Mi-o fi frică de marele specialist”
Superliga
Gigi Becali a anunțat echipa de start pentru derby-ul cu Rapid și a avut un derapaj la adresa lui Șumudică: „S-o ia la căpățână! Mi-o fi frică de marele specialist”

Comentarii (3)
username_2
username_2  •  22 Octombrie 2024, 18:06

ce-i ala asset, nea Scorpie?...ca in rest intelesei, Drago nu poate "accesa" un post de titular si ar fi bine sa fie bine ca sa nu fie rau, cam atita am accesat io din articolul asta

Vardy.Party
Vardy.Party  •  22 Octombrie 2024, 16:32

Articol foarte bun. Felicitări! Sper să nu pleci de la Gazetă! Felicitări!

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  22 Octombrie 2024, 16:26

...multa sanatate maestre !!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează