OPINII  »  OPINIE

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!

Daniel Scorpie +7   FOTO
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat vineri, 27 septembrie 2024 22:20 / Actualizat duminica, 29 septembrie 2024 02:41

Radu Drăgușin (22 de ani) a făcut joi seară la Londra, în 7 minute, proba că nu poate fi (încă și nici într-un viitor apropiat!) titular la vreun club important din Top 5 campionate ale Europei. Ca o comparație relevantă, fostul coleg de la Genoa, tot stoper, Koni De Winter, la fel, internațional, și doar cu 129 de zile mai tânăr decât așa-pompos-poreclitul „Drago”, mai mereu pe banca de rezerve la Tottenham, este om de bază în trupa Grifonului.

Dacă belgianul poate juca și fundaș sau mijlocaș dreapta, românul nu știe să iasă cu capul sus când se recuperează mingea și este rudimentar la capitolul tehnică, neputându-se nicicum compara cu alt ex-stoper Spurs, Vlad Chiricheș.

Părere care mi-a fost confirmată chiar de un fost fotbalist, acum analist la un canal sportiv: „De aceea nu-l văd să fie niciodată de nivelul lui Vlad Chiricheș, dacă tot e să vorbim despre încă un fost jucător al lui Spurs”.

Radu Drăgușin, eliminat în Tottenham - Qarabag/ foto Imago Images
Radu Drăgușin, eliminat în Tottenham - Qarabag/ foto Imago Images
Radu Drăgușin, eliminat în Tottenham - Qarabag/ foto Imago Images
Radu Drăgușin, eliminat în Tottenham - Qarabag/ foto Imago Images
Radu Drăgușin, eliminat în Tottenham - Qarabag
+2 FOTO

Winter primește un salariu brut de 10 ori mai mic decât românul. Ultimul transfer a costat de 4 ori mai puțin. Și belgianul are de 23 de ori mai puține selecții la națională! Koni e integralist în 6 din 7 meciuri ale acestui sezon, tot atâtea în care Radu are două de 90 minute și altul cu „roșu” subit!

Cartonașul roșu primit de Radu Drăgușin a fost atât de neglijent încât fanii lui Spurs ar fi putut bănui că românul a vrut să evite traficul aglomerat din Capitală
The Sun, tabloid britanic

Plus că stoperul, cel care se poza, nu chiar demult, în vestiar alături de inegalabilul Cristiano Ronaldo cu unul dintre cele două trofee cucerite în tricoul lui Juventus, are ZERO realizări la Spurs în acest sezon. Singurul său atu este forța fizică, în virtutea căreia este, în general, redutabil la mingile aeriene.

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
„Vine mai mult din străinătate de la Drăgușin, nu știu cum au făcut-o ei Drago și așa s-a menținut și până la urmă a ajuns așa și în România”, spune Radu despre porecla sa / Foto: X Tottenham

Rudimentar, Drăgușin nu poate porni acțiunile din spate

Numai că doar cu această calitate nativă, lucrată și la sala de forță în anii petrecuți în academia „Bătrânei Doamne”, nu văd cum „Drago” ar putea în viitorul apropiat să se impună într-un campionat cu adevărat valoros.

Se întâmplă, așa este în fotbal. Nu e primul, nici ultimul cartonaș roșu pe care îl ia. A fost o mică neatenție, însă se întâmplă. La fotbal, doar cine nu joacă nu greșește
Dorin Goian, fost stoper internațional român

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
Radu Drăgușin a suferit joi prima eliminare din cariera începută de la Juventus U17 în 157 de meciuri (12 goluri, 2 pase decisive, 12.464 de minute)

Asta în timp ce belgianul, ce n-a fost integralist decât la un meci, a marcat deja, în ultimele secunde ale remizei cu AS Roma (1-1), acum 12 zile, cu capul, acasă, în Serie A.

23de selecții, zero goluri are Radu Drăgușin la echipa națională a României, în tricoul căreia a debutat cu selecționerul Edward Iordănescu (a fost integralist și la EURO 2024), la 20 de ani, o lună și 22 de zile. Fix un an mai târziu după ce stoperul lui Tottenham bifa prima titularizare sub tricolor, Konu De Winter înregistra prima și singura sa selecție belgiană!

De Winter l-a avut coleg pe Radu și la Genoa

L-am scos în față pe fostul coleg din echipa de bază a Grifonului genovez din primele patru luni ale stagiunii trecute, pentru că pe amândoi îi leagă fire invizibile și cu trasee paralele, cu multe similitudini și deosebiri elocvente și foarte interesante. Începând chiar de la startul carierei lor de profesioniști, la sfârșitul deceniului trecut sub culorile lui Juventus!

Drăgușin nu a avut niciun fel de accidentare. Cum a ajuns aici? La Juventus, l-a avut coleg pe Cristiano Ronaldo. Într-o zi s-a dus la el și i-a spus «Cristiano, vreau și eu să mănânc exact ce mănânci tu»
Tuttosport, cotidian torinez

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
Radu Drăgușin a reușit ultimul gol în Serie A în urmă cu nouă luni, într-o remiză cu Inter (1-1) la Genova / Foto: Imago

Românul, cu patru ani în proprietatea grupării bianconera (2019-'23), în vreme ce belgianul a rămas șase sezoane (2018-'24), ambii transferându-se la Genoa, la diferență de fix un singur an!

În niciunul dintre jucătorii din axul defensiv n-a avut încredere să-i păstreze Juventus. Concurența din teren și ceea ce au arătat per total la pregătiri și sub alte aspecte i-a determinat pe șefii „Bătrânei Doamnă” să se debaraseze de amândoi.

Chiar dacă cea mai titrată (pe plan intern) formație din Italia se pregătea să-i pensioneze și pe Giorgio Chiellini și pe Leonardo Bonucci. Niciunul, la vremea sa, nu a oferit încrederea necesară pentru a fi păstrat și a încercat să devină un tânăr „stabilopod” din ariergarda piemonteză.

Când a promovat la seniorii lui Juventus, Radu îi avea rivali pe Chiellini, Bonucci și De Ligt!

Ce dovadă mai limpede vreți decât că Drăgușin a avut mereu cinci-șase rivali de clasă pentru locurile de titular în axul defensiv juventin? Promovat la seniorii torinezi în sezonul 2020-'21 (în plin Covid-19), Radu n-avea șanse să se lupte cu „monștrii sacri” conduși de Andrea Pirlo (copilul preferat al lui Il Luce și în scurta sa perioadă de pe banca tehnică a lui Inter).

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
Radu Drăgușin a debutat pentru „Bătrâna Doamnă” în Champions League, la 3-0 contra trupei lui Mircea Lucescu, Dinamo Kiev / Foto: Imagoi

Giorgio Chiellini (36 de ani), Leonardo Bonucci (34) plus tânărul pe-atunci Mattijs De Ligt (cea mai scumpă achiziție din istoria clubului după Cristiano Ronaldo, 85,5 de milioane de euro, cea mai mare „țeapă” de stoper și cel mai supraevaluat din fotbalul european al ultimului deceniu!), Danilo (29), Daniele Rugani (26) și Merih Demiral (22, aruncat și el la Atalanta, însă cu profit!). Chiar Koni De Winter (19 ani) bătea la porțile primei echipe.

18ani, 10 luni și 10 zile avea Radu Drăgușin când a debutat în Serie A. A jucat în ultimul minut al prelungirilor partidei (3-1) contra viitoarei sale echipe Genoa, care l-a cumpărat cu 9,7 milioane de euro în iulie 2023. Cu 21% mai mult decât banii obținuți tot de Juventus în schimbul lui Koni De Winter

Debutat de Pirlo în toate competițiile, apoi uitat de Allegri

Trist, dar adevărat, Drăgușin nu a știut să apuce cu amândouă mâinile șansele (3 la număr) oferite de Andrea Pirlo! Căci numai un fost mare fotbalist, fără experiență în cariera de tehnician, putea să procedeze la „experimentul Drago” la fix 18 ani și 8 luni, oferindu-i primele (și singurele de-atunci) 21 de minute în Liga Campionilor.

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
Primele minute în Champions League au fost bifate de Radu Drăgușin cu Andrea Pirlo antrenor în duelul fără fani din pandemie din grupă, la Torino, 3-0 cu Dinamo Kiev, condusă de Mircea Lucescu / Foto: Imago

Ca o coincidență - una din multele din această poveste pe care v-o dezvălui - tocmai tehnicianul care-i oferea „botezul focului” în Serie A la doar 16 ani și două zile într-un meci al Bresciei sale, 0-2 în deplasare contra Reggianei, pe care actualul selecționer al României urma s-o preia peste doar un sezon.

232de minute este zestrea de minute adunată de Radu Drăgușin din patru apariții în ticoul bianconero, dintre care jumătate ca integralist. Ambele în Coppa Italia, în ianuarie 2021, inclusiv 120 de minute în „sfertul” cu SPAL (4-0)

Cota lui Drăgușin a crescut de cinci ori în 18 luni!

Traseul celor doi internaționali s-a intersectat în doar 908 minute la Genoa (2023-2024) și 8 partide (în toate Radu a fost integralist). În ultimele cinci luni ale lui Drăgușin în Il Calcio, stoperul român n-a ratat niciun minut în 22 de înfruntări, cu zece mai multe decât a avut De Winter.

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
Aceasta este curba pe care a evoluat valoarea de piață a lui Radu Drăgușin. Cel mai valoros fotbalist român e abia al 16-lea cotat din lotul lui Spurs, al 159-lea jucător din Premier League și pe locul 64 în lume la stoperi / Foto: Trasfermarkt

Ambii au izbutit să dea un gol, „tricolorul”, integralist în toate cele patru partide de la EURO 2024, a mai oferit o pasă decisivă. Radu Drăgușin nu a putut să se afirme la Juventus, în ciuda faptului că „Bătrâna Doamnă” chiar avea mare nevoie de un tânăr apărător central cu potențial de titularizare.

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
Koni De Winter, care n-a prins decât 81 de minute la Juventus, a egalat pentru Genoa (1-1) în partida contra Romei, într-un meci pe care l-am comentat la Digi Sport / Foto: Imago

Savona, primul gol în Serie A la 84 de minute de la debut!

Ceva în genul lui Nicolò Savona, care a fost debutat de Thiago Motta și a și marcat în Serie A chiar la primul meci ca titular în bianconero, în succesul de la Verona, 3-0 cu Hellas.

N-a fost un start ideal de meci. N-am fost mulțumit pentru că am simțit că am început foarte neglijent. Am fost pasivi când am pasat, iar când se întâmplă asta cineva se deconectează, nu doar Drăgușin. Reacția de după aceea a fost bună, dar nu sunt mulțumit de început
Ange Postecoglou, manager Tottenham

Culmea coincidenței (încă una) e că adolescentul, cu doar un centimetru mai înalt decât Radu, nu joacă doar stoper, ci și fundaș dreapta (cum a evoluat preponderent Drăgușin la Sampdoria, în patru luni din stagiunea 2021-2022), postură rezervată de fostul „allenatore” al celor de la Bologna celui cu 302 de minute în Serie A la 21 de ani și jumătate la Juve.

6rivali pe post avea Drăgușin la Juve când a fost vândut la Genoa: Hujsen (24 de ani), Thiago Djalo (24), Gatti (26), Bremer (27), Rugani (29) și Danilo (32), penultimul plecând împrumut la Ajax, după ce jucase sub aceeași formulă la Empoli, Rennes și Cagliari. Și el, la fel ca Radu și De Winter, are în medie un sezon la alt club decât cel torinez

Neputând să intersectez traiectoriile paralele ale lui Drăgușin și De Winter, trag însă linie și aș opina că nu Radu a ajuns mai bine din punct de vedere strict sportiv. Dincolo de faptul că el câștigă 5,2 milioane de euro brut pe sezon (2,6 milioane net, al șaselea în ierarhia londonezilor) mult peste venitul stagional al lui De Winter la Genoa, 10.000 de euro săptămânal (400.000 net pe an, al 16-lea în topul contractelor Grifonului)!

Drăgușin, doar rezervă la Spurs. De Winter, titular la Genoa

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
Radu Drăgușin nu va face deplasarea în Ungaria, pentru meciul din Europa League cu Ferencváros, programat joia viitoare / Foto: Imago

Este de ajuns să privim raporturile celor mai importante capitole statistice din 2024-2025. Drăgușin are de TREI ori mai puține minute disputate la Tottenham decât a strâns De Winter la Genoa, tot de TREI ori mai puține apariții ca integralist față de belgian (Spurs și Grifonii au câte 7 partide în acest sezon).

UN GOL marcat avantaj pentru Koni la club, PATRU „galbene” De Winter și un „ROȘU” Drăgușin. Cotă de piață DUBLĂ în favoarea românului (25 de millioane €).

Desigur, se vor găsi susținători ai lui „Drago” care să mă contrazică și să pretindă că Premier League nu se va compara niciodată cu Serie A.

Că Tottenham are un buget cu mult mai mare decât al echipei din Genova (The Spurs valorează pe Transfermarkt de ȘASE ori mai mult decât elevii lui Alberto Gilardino).

Dragonul cu pinteni nu-i decât țânțar!
În cariera sa de un deceniu, Radu Drăgușin a rulat 36,8 milioane de euro din cele trei transferuri operate pe o sumă de bani / Foto: Transfermarkt

Că fosta echipă a lui Ilie Dumitrescu și Gică Popescu are 24 de trofee în vitrină, între care 2 Cupe ale Cupelor, o Cupă UEFA, în vreme ce formația pe la care au trecut, după Revoluție, fotbaliști pentru mai mult de un „unsprezece” (Dan Petrescu, Paul Codrea, Claudiu Niculescu, Valentin Năstase, Adrian Mihalcea, Adrian Stoian, Andrei Radu, Denis Drăguș, George Pușcaș, Marius Sava, Raul Opruț și Claudiu Micovschi) nu a mai câștigat o Cupă din 1937.

Koni De Winter a debutat acum șase luni la naționala Belgiei

Dar vin acum și mă întreb cine a ajuns în prezent mai bine? Radu Drăgușin, care e rezerva la Tottenham a unor foarte buni internaționali, argentinianul Cristian Romero (campion mondial) și batavul Micky van de Ven.

Ambii având capacitatea de a ieși bine din apărare cu mingea la picior și de a nu intra în panică în clipa în care trebuie să paseze mingea recuperată, dar este titular de drept la națională, unde a bifat 19 meciuri la rând (23 în total)?

Ori mai puțin mediatizatul Koni De Winter, absent de la EURO 2024, din cauza marii concurențe pe post la naționala Belgiei, unde cuplul e compus din Wout Faes (26 de ani, Leicester) și Arthur Theate (24, Frankfurt), la cluburi incomparabile cu firma ocupantei locului al 10-lea în Premier League și participantă în grupa Europa League?

Înainte de a putea primi răspunsuri despre ce se va întâmpla în viitorul apropiat cu Radu Drăgușin, pe care nici fanii londonezi, nici presa engleză și nici managerul lui Spurs nu-l (mai) au la inimă, cred că „Dragonul” visat de publicul fanatic de pe arena din Capitala Regatului Unit nu este decât un țânțar. Care nu (mai) are deloc sete de a le împuțina din vene sângele adversarilor agresivi și (mult) mai bine văzuți din Premier League.

Supergol și assist cu Ajax. Gol și cu campioana Europei!

P.S. (puțin mai lung): Pentru cei care se se întreabă ce făcea Chiricheș la o vârstă doar cu șapte luni mai mare decât cea a lui Radu Drăgușin din meciul în care a plecat (neașteptat de devreme!) pe culoarea în Londra (într-un joc cu Qarabah), Vlad făcea meciul vieții (la Steaua Ligii 1) pe „Arena Națională”, reușind un assist și un gol antologic, cu un voleu din afara careului!

Adversară îi era campioana Olandei, Ajax (2-0 după 120 de minute și calificare la lovituri de departajare), care venea din Ligă (de pe al treilea loc din grupă, după ce o bătuse cu 3-1 pe Man. City, cu Aguero, Dzeko, Nasri, Kompany, Hart și Tevez în teren la „cetățeni”).

„Lăncierii” au cedat acolo contra campioanei Spaniei (Real Madrid) și celei din Bundesliga (Dortmund), care la finele acelui sezon 2012-2013 avea să dispute finala Champions (1-2 cu Bayern).

Același Chiricheș marca, nu mai departe decât în „optimile” aceleiași Europa League (în grupă, contribuise la cele 11 puncte acumulate de roș-albaștri) în poarta lui Cech, la Londra.

24de ani și 2 luni avea Vlad Chiricheș, când făcea cuplu de stoperi cu Dawson la Spurs și o învingea pe Manchester United (2-1), chiar pe Old Trafford. Apoi, la o lună distanță, semna primul gol (șut imparabil), tot în Premier League, contra lui Fulham

Integralist la națională cu 7 luni mai mic decât Chiricheș!

Asta după ce el fusese integralist în tur în București la 1-0 cu Chelsea. Deținătoarea titlului continental și trupă la care evoluau Lampard, Terry, David Luiz, Obi Mikel, Hazard și Fernando Torres. Cu Rafa Benitez manager!

Același fundaș, cu 76 de selecții adunate până la despărțirea de tricoul „tricolor”, debuta la națională cu Victor Pițurcă și bifa primul meci ca integralist la vârsta de 21 de ani și 9 luni (în amicalul cu San Marino, 1-0).

Cel mai valoros fotbalist actual al României (umflat la cota de 25 de milioane de risipa lui Spurs) juca în premieră 90 de minute la reprezentativa de seniori (tot) cu doar șapte luni mai devreme decât anteriorul stoper român la Tottenham (2-0 cu Andorra, în preliminariile EURO 2024, la al cărei turneu final a ajuns și România, cu Drăgușin integralist în toate partidele, la fel ca Vlad cu opt ani mai devreme)

Citește și:
Scene REVOLTĂTOARE! Haosul a continuat și la conferință » Kosovarii au sărit la bătaie, cu Mircea Lucescu la 3 metri distanță: „Să vă fie rușine!”
Nationala
Scene REVOLTĂTOARE! Haosul a continuat și la conferință » Kosovarii au sărit la bătaie, cu Mircea Lucescu la 3 metri distanță: „Să vă fie rușine!”
De ce a fost întrerupt meciul România - Kosovo! Filmul complet al haosului de pe Arena Națională
Nationala
De ce a fost întrerupt meciul România - Kosovo! Filmul complet al haosului de pe Arena Națională
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale
Box
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale

Comentarii (24)
danglumetu
danglumetu  •  29 Septembrie 2024, 16:08

Doamne, dezgustator articol! sa te chitesti ca un calau pe un pusti de 22 de ani ca sa-l demolezi si care, garantez, va reaparea in urmatoarele etape, e absolut oribil, inuman, parca-l urasti, asta se intelege! cam ca amaritul ala care tot cu atita fiere a scris despre stanciu! s-a mutat fortul 13 de la jilava la gsp? cit despre restul articolului, anost si inutil ca autorul!

danciuad
danciuad  •  29 Septembrie 2024, 12:14

Uite o bună ocazie să vedem cât de falsă e povestea cu ”informația” e putere, cu care suntem programați de câteva generații, ca să ne îngrășăm cu informație inutilă. Un articol plin de date care nu spun nimic, alăturate în mod arbitrar ca să nu transmită nimic valoros, nimic cu sens.

mr90
mr90  •  29 Septembrie 2024, 08:47

Articol pertinent de calitate. Detractorii nu remarca ca Dragusin a tot fost imprumutat la Sampdoria, Salernitana si Genoa si apoi vindut - semn ca a progresat putin spre deloc.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează