Articol de Adrian Jitea - Publicat sambata, 28 septembrie 2024 17:37 / Actualizat sambata, 28 septembrie 2024 18:48
S-a trecut mult prea ușor peste un rezultat înregistrat miercuri în Liga Campionilor la handbal masculin. Sporting Lisabona a plutit deasupra unui Veszprem cotat cu prima șansă la trofeu, victorie 39-30.
Sporting nu produce doar rezultate în debutul stagiunii. Handbalul practicat de băieții lui Ricardo Costa e din altă galaxie. Repunerile nu mai sunt rapide, ci veritabile teleportări. Succesivele ies și cu ochii închiși. Apropo de ochi. Ai clipit și ai ratat ceva semnificativ. Poezie în mișcare!
Să revenim la lucruri palpabile. Trupa din Lisabona este una cu buget mediu în Liga Campionilor, fără mari nume, salariile nu se apropie de ale granzilor. S-a impus în primele 3 partide din grupa A, cea din care face parte și Dinamo. În prima rundă a trecut 34-29 de Wisla Plock. A urmat cea mai mare diferență din istoria participărilor în competiție, 37-19 la Fredericia. Miercuri, cireașa de pe tort. Sporting a șters toate socotelile specialiștilor și a spulberat-o pe Veszprem, favorita la trofeu.
𝐒𝐩𝐨𝐫𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐏 are 𝒅𝒐𝒎𝒊𝒏𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 this match! 👀#ehfcl #clm #handball pic.twitter.com/7SdHTjYN8e
— EHF Champions League (@ehfcl) September 25, 2024
Xavi Pascual n-a înțeles nimic din prima repriză. Maghiarii au gâfâit la propriu. N-au putut ține pasul cu repunerile-fulger ale lusitanilor. E prima echipă-yoyo din sport, mingea prinsă cu un fir invizibil și transportată între plasa porții și centrul terenului.
Un alt detaliu remarcabil. Șapte handbaliști autohtoni prind constant foaia de joc. În triumful cu Veszprem, dintre cele 39 de goluri, 22 au fost semnate de sportivi portughezi.
Să fie o coincidență că naționala Portugaliei este într-un progres constant? A depășit faza grupelor la ultimele două turnee finale, Mondialul din 2023 și Europeanul de anul acesta. A fost la un pas de turneul preolimpic. Stilul e asemănător cu cel al lui Sporting. Handbal rapid, o tranziție la care naționala României nu-și permite nici să viseze.
În ultimii ani, portughezii au urcat vertiginos și în rugby, alt sport fără mare tradiție locală. La Cupa Mondială de anul trecut au obținut prima victorie pe marea scenă, 24-23 contra lui Fiji. Au chinuit serios și colosul australian, eșec 14-34, remizând cu Georgia, 18-18. În același timp, „stejarii” României sufereau eșec după eșec.
Dacă eliminăm din start ipoteza mistică, briza încărcată de talent a Atlanticului, rămânem cu un sistem care funcționează. Portughezii fac ceva bine. Ar trebui ca reprezentanții federațiilor de la noi să se urce rapid în avion și să ia notițe.