OPINII  »  EDITORIAL

Ajungerea în play-off, adică evitarea retrogradării

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat luni, 04 martie 2024 16:45 / Actualizat luni, 04 martie 2024 17:15

Acel loc șase e un țărm mult visat, dar nu pentru vreo performanță viitoare, ci pentru a fi sigur că și la anul vei fi tot în prima divizie.

LPF și deținătorul de drepturi tv au dat o dură lovitură restaurantelor. Vineri e 8 martie, Ziua Femeii, și în loc să-și scoată consoartele undeva, mulți microbiști (dar și destule doamne interesate de fenomen) vor rămâne acasă pentru a urmări, în prime-time, un fel de "cvintuplex", nu se știe cu cât fotbal de calitate, dar sigur cu multă aritmetică a punctelor, rezultatelor directe, golaverajelor și așa mai departe.

Cinci pe două locuri

Botoșani-Farul, Voluntari-U Cluj, CFR-Hermannstadt, Dinamo-UTA, Petrolul-Sepsi. Aceasta e rețeta, iar miza e ocuparea locurilor 5 și 6. Ultimele două poziții de play-off.

Va fi un duel de la distanță pasionant, unii au șanse mai mari decât alții, iar la final două dintre Farul, "U", Hermannstadt, UTA și Sepsi vor hori la centrul terenului, apoi, la vestiare, vor deschide șampania. Apoi vor veni și declarațiile: suntem bucuroși că ne-am atins obiectivul, calificarea în play-off.

Obiectivul

Acesta e cuvântul-cheie. În campionatul nostru, din 16 competitoare, doar vreo patru declară din start că scopul lor e câștigarea competiției. Celelalte, vreo 10, afirmă răspicat că țintesc calificarea în play-off. Doar vreo două-trei, și acelea dintre nou-promovate, își măsoară cu realism lungul nasului zicând că țelul lor rămâne evitarea retrogradării.

Dar și pentru cele care vor în play-off, ajungerea acolo tot evitarea retrogradării înseamnă. Înainte de ultimele 10 runde, sub tine se trage o linie fermă, sub care nu mai ai cum să cobori, chiar dacă pierzi toate meciurile. Pe lângă faptul că te-ai calificat în play-off, tu de fapt ai evitat retrogradarea cu două luni mai devreme. Asta e marea realizare!

Perspectiva unor înfrângeri

FCSB are acum 64 de puncte și șanse să facă 67, adică 34 după înjumătățire. Locul 6 va avea 41-42-43 de puncte, adică vreo 22 după împărțirea la doi. La 15 puncte distanță de lider, nu-ți poți propune mare lucru.

Ajungerea în play-off, adică evitarea retrogradării
FC Voluntari - FCSB 1-2 / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Poate un loc patru, care în anumite condiții și după un baraj al cărui sens ne scapă, te-ar putea duce în Conference League. Dar e destul de greu, așa că, în calitate de ocupantă a poziției a șasea, ai în față perspectiva a 10 etape în care știi dinainte că vei pierde multe meciuri. Nu mai ai motivație, obiectivul ți-a fost deja atins.

Scoruri de maidan

Sunt destule exemple în ultimii ani. Ba Târgu Mureș, ba Poli Iași, ba Voluntari, ba Botoșani, ba FC Argeș, ba Gaz Metan Mediaș, ba chiar Clinceni au ajuns în play-off, unde au fost ciuca bătăilor. Au fost scoruri de maidan, pe care în sezonul regulat nu le prea întâlnești.

Acum două ediții, în aceeași rundă am avut un Farul - CSU Craiova 0-4 și un Argeș - CFR 0-6. Partide între niște oameni animați de performanță și niște sparring-partneri mulțumiți că au evitat retrogradarea și acum dispută niște meciuri doar pentru că trebuie să le bifeze.

Podeaua de siguranță

Într-o competiție „întreagă”, cum sunt cele din campionatele occidentale puternice (acolo nimăniu nu-i trece prin cap să organizeze play-off-uri și nici să înjumătățească puncte), dacă înainte cu 10 etape de finiș ești pe locul 6 și pierzi toate meciurile, probabil retrogradezi.

N-ai sub tine acea linie, acea podea de siguranță, care să te mențină în cel mai rău caz pe locul 6. La noi o ai, stai liniștit că nu ți se mai poate întâmpla nimic rău. Iar bucuroșii din palpitanta seară de 8 martie vor deveni peste două luni niște creaturi străvezii care vor bâjbâi prin peisaj și vor aștepta sezonul următor.

Când obiectivul va fi, firește, tot accederea în play-off. De fapt, tot evitarea retrogradării.

Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Comentarii (18)
tallpaiadului
tallpaiadului  •  05 Martie 2024, 15:36

Eu unul nu cred ca disputarea in acelasi timp a tuturor meciurilor din ultima etapa ar aduce vreun beneficiu cuiva. Dimpotriva, telespectatorii se vor buluci la Rapid-FCSB, iar celelalte meciuri vor avea o audienta neglijabila. Ideea ca unele echipe ar lasa-o mai moale sau ca s-ar face aranjamente daca meciurile nu s-ar disputa in aceeasi zi si la aceeasi ora, mi se pare fara temei. Fiecare punct conteaza pentru fiecare echipa, iar cand vine vorba de blat, ala se face indiferent daca toate meciurile se desfasoara sau nu in acelasi timp. Ar fi mai bine ca ultima etapa, cea mai interesanta din tot campionatul, sa se desfasoare dupa un program normal si telespectatorii sa poata urmari in direct toate meciurile care le fac cu ochiul.

tallpaiadului
tallpaiadului  •  05 Martie 2024, 15:25
Postat de MaxiP pe 05 Martie 2024, 12:21

Per-ansamblu sunt de-acord cu ideea ca organizarea unui play-off la noi in campionat e aiurea, nu sunt de acord cu exemplele aduse ca argumente. Ca in multe alte domenii, ideea nu e romaneasca, e copiata dupa alte campionate, poate nu neaparat de top, dar nici departe, cel mai elocvent exemplu fiind Belgia. Care nu are un campionat deloc slab. Si e copiat la indigo, inclusiv cu locul de play-out pentru un baraj european. Care e diferenta? Au 5 echipe in cupele europene si ofera miza locului 4. Ei trimitand si din play-off 2 echipe la barajul pentru cupele europene, deci practic sansele echipei din play-out sunt diminuate, exista marea posibilitate ca si locul 5 sa intre in acel play-off in functie de castigatoarea cupei, dar ramane o miza si pentru primul loc din play-out. Pentru Romania, cu 4 echipe in Europa, sistemul e aiurea, pentru ca intr-adevar, exista sanse bune sa preferi sa joci in play-out cu inca sanse la cupele europene decat un loc 5 sau 6 la final care nu te ajuta la nimic. Inca o chestie, la noi se ignora complet Cupa, desi ofera posibiltiati mult mai bune decat locul 2, nu inteleg de ce. Dar comparatia cu echipele care pot retrograda daca pierd tot in campionatele tari dupa 30 etape e aiurea, daca te uiti pe clasamente, in multe campionate, cu 3-4 puncte locurile 13-14 e greu de crezut ca mai retrogradeaza, in niciun caz nu cade niciun loc 6-7 daca pierde ultimele 8 etape. Le poti dubla numarul de meciuri si tot nu pica.

Foarte buna analiza ta, o singura specificatie: locul ala de play out care ofera posibilitatea de "sanse la cupele europene" este irelevant, sansa aia de a juca in primul tur preliminar din Conference League neinsemnind in realitate mai nimic pentru fericita castigatoare a barajului cu echipa din play off, nici din punct de vedere financiar si nici sportiv. Fotbalul romanesc este atat de jos incat o echipa de play out pierde cu regularitate inca din primul tur al Conference League, iar banii castigati de la UEFA abia acopera cheltuielile cu transportul si cazarea echipei, plus ca se da peste cap pregatirea de vara inaintea noului campionat. Participarea in tururile pleriminarii ale cupelor europene a facut mai mult rau decat bine echipelor romanesti in ultimul timp, ele avand probleme in campionat si in plus facandu-se si de rusine in Europa.

Tikuletz
Tikuletz  •  05 Martie 2024, 13:07

Pe langa siguranta ramanerii in Liga I mai e si o suma de bani in plus asigurata din primavara.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează