OPINII  »  EDITORIAL

Cine a aruncat hârtia la coș?

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat sambata, 04 noiembrie 2023 13:21 / Actualizat sambata, 04 noiembrie 2023 13:21

Suntem împreună, eu și Gazeta, de vreo 50 de ani, de când am învățat să citesc. Profesional, am viețuit alături 16 ani, dintre cei peste 30 de presă pe care i-am străbătut. Când printul dispare, se cuvin nostalgii, reverențe și amintiri. Dar se cuvine și să privim lucrurile așa cum sunt ele în realitate.

Duioșia mileniului trei

Da, trecutul Gazetei e fabulous, făcea suta de ani peste zece luni și ceva. Ea va rămâne în online pentru că așa a fost să fie. Ziarul de hârtie e o chestie vintage, miroase a proaspăt, pe vremuri a plumb, azi a cerneluri milenariste. 

Însă încet, încet, ziarul tipărit începe să devină un fel de telefon public cu fise, de aparat de radio cu difuzor din pânză sau țilindrul bunicului, pe care-l păstrezi în șifonier, dar nu cutezi să-l porți în public. Acea frumusețe care înduioșează, dar care, în viziunea mileniului trei, nu prea mai ajută la mare lucru.

Cine a aruncat hârtia la coș?

Consumatorii

De ce touchscreen și nu hârtie cerneluită? Pentru că așa au decis patronii, și nu intru în culise corporatiste. Dar ziarul tipărit nu dispare doar din această cauză. Ci și, sau poate mai ales, pentru că publicul românesc în fața căruia ne-am obișnuit să batem mătănii, deși de multe ori nu prea au sens, nu mai consumă ziare tipărite. 

Cel francez consumă, cel italian consumă, cel spaniol consumă, cel românesc, nu! Compatrioții (și de cele mai multe ori contestatarii) noștri vor platforme, nu ziare. Pe platformă pot interacționa, pot comenta, îi pot certa pe autorii materialelor, pot deveni mai deștepți decât aceștia.

Nu vă supărați pe mine, dragi colegi și dragi cititori! Dar sfârșitul ziarelor pe hârtie în România vine mai ales din cauza publicului. Restul, frecușuri corporatiste, aniversări de Centenare neîmplinite, există aievea, dar nu ele au mototolit hârtia ziarelor și au aruncat-o la coș. Păcat!

Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Comentarii (65)
mogosoaia
mogosoaia  •  06 Noiembrie 2023, 11:09

Buna observatia cu publicul romanesc. In alta ordine de idei, acest ziar nu este centenar, eventual doar daca vrem neaparat sa fie, asa cum vrem neaparat sa avem "cluburi de traditie" din pix.

simedre_ion
simedre_ion  •  06 Noiembrie 2023, 09:24

Eu citesc ,, Sportul " de 40 de ani și l-aș fi citit pe hârtie în continuare , dar în orașul unde locuiesc s-au desființat chioșcurile de ziare anul trecut ! Abonamentul nu era o soluție pentru că ajungea prea târziu! Păcat !

liviu_stanciu
liviu_stanciu  •  06 Noiembrie 2023, 02:55

Domnule Buzărin, să fim serioși - formatul, conceptul este depășit. Și eu am nostalgia ziarului, am crescut cu el și am mers după el la chioșc, cu noaptea în cap, să-l prind...a fost frumos, a avut farmecul lui, acum este DEPĂȘIT. În occident mai pâlpîie (nu strălucește) formatul print pentru că acolo există o cultură a tabietului mult mai bine înrădăcinată la ei, spre deosebire de proletarul român. Nu, nu publicul român a aruncat hârtia la coș - timpurile au făcut-o. Publicul românesc a renunțat la educație, la informare relevantă, a scăzut nivelul - și de-asta a scăzut nivelul și în presă - print sau online. A dispărut un ziar pe hârtie? Să păstrăm o nostalgie, să păstrăm niște principii, să continuăm o muncă începută de-alde Chirilă, mai încoace de un Ioanițoaia - asta putem. Print sau online. Se întâmplă. Dar să nu arătăm cu degetul, pentru că nu este cazul. Publicul a scăzut nivelul, presa a scăzut nivelul după public. Print sau online. Dvs. și publicul dvs, reprezentați o simbioză, nu separați vina, dacă există una...

Vezi toate comentariile (65)
Comentează