Articol de Alin Buzărin - Publicat joi, 06 iunie 2024 09:58 / Actualizat joi, 06 iunie 2024 09:58
FRF și Edi Iordănescu mai au de rezolvat o problemă, în afara liniei de clasament pe care o vom obține la Euro 2024. Anume dacă vor continua sau nu împreună.
Pare un război al nervilor care durează de mai bine de o jumătate de an. Selecționerul a zis mai întâi că așteaptă să se termine preliminariile. S-au terminat cu succes. Apoi, în iarnă, Edi a lipsit de la tragerea la sorți pentru noua ediție din Nations League, care va debuta în septembrie. Corect, ce să cauți la o acțiune la care nu știi dacă vei participa?
Cât prețuiește o calificare?
Cam prin aceeași perioadă a venit și o ofertă pe bani foarte mulți pentru Iordănescu jr., pentru că în anumite zone ale planetei fotbalului, selecționerii care califică echipe naționale la turnee finale sunt prețuiți în aur. Când aceste reprezentative sunt din „categoria a doua”, atunci respectivul antrenor e și mai apreciat.
Termen după termen
Mai cald sau mai răcit, subiectul contractului dintre selecționer și Federație există și trenează. Dar nisipul din clepsidră se cam mută în partea de jos, sub gâtuitură.
S-a „dat termen” până înainte de plecarea la Euro, care e peste destul de puține zile. Asta înseamnă că până la urcarea în avion palma trebuie să fie bătută, dar e greu de crezut că va fi așa. Probabil că vom pleca în Germania cu un selecționer „neprelungit”, ceea ce va face ca pe perioada șederii acolo să mai existe și acest subiect, dincolo de cele legate strict de echipă.
Aceeași mărime fizică
Răzvan Burleanu a localizat „mingea”. Conform opiniei sale și citându-l, aceasta s-ar afla în terenul lui Edi. Dar declarația trebuie citită și altfel. Anume că noi, Federația, i-am propus ceea ce era de propus, gata, nu ne mai clintim, să vină odată și să semneze că timpul trece!
E o formă clară de presiune, dar amânările repetate ale lui Edi ce altceva sunt? Nu tot presiune? Poate că una dintre părți o socotește în atmosfere, iar cealaltă în milimetri de coloană de mercur, dar mărimea fizică e aceeași, chiar dacă se exprimă în mai multe feluri de unități de măsură.
Vineri, după Liechtenstein?
E limpede că după un amical nesărat cum a fost cel cu Bulgaria, coloana de mercur se duce cam mult în jos. În termeni meteo, asta înseamnă posibilă furtună, dar selecționerul a spus clar că deși contractul său e un „subiect de interes”, el așteaptă să treacă mai întâi cele două meciuri amicale. Primul a trecut (mai bine nu trecea!), al doilea e vineri, cu Liechtenstein. Cât de relevant poate fi un astfel de meci în asumarea unui nou angajament?
Pe ce loc e el între cei 24?
Cert este că dintre cei 24 de selecționeri care vor fi la Euro 2024, contractul posesorului documentului de identitate pe numele Iordănescu Edward Marius e printre cele mai modeste, dacă nu chiar cel mai mic. Altele sunt la cu totul altă scară, și aici nu e vorba doar de cele ale lui Deschamps, Southgate, Spalletti sau ale altor corifei, ci și de ale celor mai apropiați de lumea noastră. Cine crede, de exemplu, că Willy Sagnol s-a trambalat la Tbilisi pe doi creițari se înșală.
O soluție… nelaîndemână?
Însă nu e vorba numai de bani, ci și de durată, obiective, clauze și alte chestiuni similare. Să nu se uite că FRF a ajuns la Edi Iordănescu, socotit acum doi ani și jumătate, la instalare, „o soluție la îndemână” tocmai pentru că discuțiile cu Boloni, Dan Petrescu, Hagi sau Răzvan Lucescu s-au împotmolit în astfel de amănunte!
Acum „soluția la îndemână” s-a dovedit una de viitor, chiar dacă lui Edi i s-a strigat „Demisia!” la un moment dat. Ne-am calificat cu el și dacă-l vrem pe mai departe, trebuie să nu uităm că nu numai contractul selecționerului e dintre cele mai mici de la Euro, printre cele mai subțiri este și cota echipei naționale care a ajuns în Germania mai ales prin meritele antrenorului ei.