OPINII  »  EDITORIAL

Despre lapidarea lui Dorinel Munteanu

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 26 septembrie 2024 14:27 / Actualizat joi, 26 septembrie 2024 14:59

Pentru gestul pe care nu trebuia să-l facă față de David Maftei și față de nimeni altcineva, antrenorul Oțelului e acum judecat și condamnat public, călăi fiindu-i tot felul de moraliști și de globaliști nedispuși să țină seama de nimic altceva decât de acel luat de guler de câteva secunde

E riscant dacă în aceste zile scrii fie și o silabă în favoarea lui Dorinel Munteanu. După povestea cu David Maftei, în ochii judecătorilor săi cărora prin vene le curge zeamă morală în loc de sânge, Dorinel n-are dreptul la niciun argument.

Nici că e pe locul doi, nici că a luat Oțelul din liga a treia, nici că e recordmenul selecțiilor în echipa națională, nici că a câștigat atunci, în 2011, campionatul în fața granzilor cu o echipă pe care nimeni n-o vedea mai sus de locul șapte. 

Privitul în ochi

Dorinel și-a luat un jucător de guler, pentru că în vâltoarea meciului i se părea că tânărul David Maftei (fotbalist bun, promițător, care va ajunge sus dacă-și va vedea de treabă) nu se uită la el când îi vorbește.

E defectul nostru, al celor de-o anumită vârstă, de a pretinde ca atunci când vorbim cu cineva (mai ales când e vorba despre un interlocutor cu peste trei decenii mai tânăr), acel cineva să ne privească, să ne bage în seamă.

Când discuția e oarecum ierarhică (moraliștii cred că recunosc măcar în sinea lor că la fotbal antrenorul e șeful jucătorilor sau și aici funcționează egalitarismul planetar?), obligația privitului în ochi se accentuează.

Întruchiparea răului?

Dar e clar că, privit sau nu în ochi, Dorinel a greșit. Trebuia să se abțină, iar dacă nu s-a abținut, acum să regrete și să-și aștepte sancțiunea. Însă nu sub forma oprobiului public de care are parte de câteva zile încoace. Din cel mai selecționat fotbalist român, iată-l devenind întruchiparea răului, a sălbăticiei de comportament.

Un anacronic, un perimat (la doar 56 de ani, când alții antrenează având și două decenii mai mult?), un primitiv pogorât în rafinatul mileniu trei din grotele Neanderthalului. Iar comparațiile nu se opresc, călăii moralei își exersează stilul, pregătindu-i cu voluptate osânda.

Despre lapidarea lui Dorinel Munteanu
Fostul internațional Ilie Dumitrescu (55 de ani) a reacționat, după gestul scandalos făcut de Dorinel Munteanu (56), în meciul Oțelul - Dinamo, scor 1-1, din runda cu numărul #10 din Superliga.

Cât suntem de egali?

Chiar, ce ar trebui să pățească Dorinel? Să fie exclus din fotbal? Ar fi prea puțin. Frântul pe roată, arderea pe rug, omorârea cu pietre, ruperea cu cămilele ar fi mai aproape de gravitatea faptei, nu?

Eventual într-un ritual televizat, să fie ratingul pe măsură. Esteții care folosesc des cuvinte precum „bullying”, „discriminare” sau „derapaj”, cărora le lucesc ochii când rostesc vocabula tâmpit-milenaristă ”empatie” sunt neînduplecați, cer asprime, indiferent de persoana inculpatului, pentru că, nu-i așa?, toți suntem egali atunci când ne convine contextul, însă ne separăm în gâde și osândit atunci când situația o cere. Pentru binele omenirii, firește!

Sir Alex tot Sir a rămas

Probabil că Dorinel va fi sancționat (în virtutea prerogativelor sale, secretarul general al FRF a sesizat Comisia de Disciplină), dar oare Ferguson a fost suspendat de federația engleză atunci când i-a dat lui Beckham cu ghetele în cap, într-un episod de notorietate universală? N-a fost, tot Sir Alex a rămas!

Dar ne place să cităm din vestici doar atunci când acțiunile lor sunt altele decât ale noastre, ale sălbaticilor levantini care suntem. Când sunt aceleași, le băgăm iute sub preș și ne grăbim către piața publică, unde acum tocmai se unge cu săpun frânghia din jurul gâtului lui Dorinel Munteanu.

Citește și:
Surprinzător! Cât s-a terminat Tottenham - Qarabag, după eliminarea lui Drăgușin din minutul 8
Europa League
Surprinzător! Cât s-a terminat Tottenham - Qarabag, după eliminarea lui Drăgușin din minutul 8
7 detalii din FCSB - RFS care nu s-au văzut la TV » Ce a făcut Bîrligea imediat după gol + scene comice: „Lasă-te, bă!”
Europa League
7 detalii din FCSB - RFS care nu s-au văzut la TV » Ce a făcut Bîrligea imediat după gol + scene comice: „Lasă-te, bă!”
Stupoare pe Arena Națională! Ce a pățit când a vrut să-și ocupe locul de pe bilet: „Vin de 40 de ani, dar așa ceva n-am văzut în viața mea”
Europa League
Stupoare pe Arena Națională! Ce a pățit când a vrut să-și ocupe locul de pe bilet: „Vin de 40 de ani, dar așa ceva n-am văzut în viața mea”

Comentarii (32)
anarhist
anarhist  •  26 Septembrie 2024, 19:36
Postat de ovidius72 pe 26 Septembrie 2024, 15:15

Așa își pregătește terenul, “maestrul” Buzărin pentru următoarele articole în care va face plecăciuni în fața celor ce au furat, fură și vor fura pentru că le permite legislația. Am mai spus-o, un om poate bun, frustrat că nu s-a ridicat niciodată la nivelul profesional al colegilor (Tolontan, Geambașu), nu a învățat nimic din cei pe care ar fi trebuit să aibe curiozitatea să îi citească (I. Chirilă), dar rămâne un demn al oricărei “ediții actualizate”. Dacă este despre furăciune și turmă, este și mai bine. În alt episod ne va spune cum hoții sunt eroi.

A ajuns si Geambasu un reper in ale jurnalismului?

cati
cati  •  26 Septembrie 2024, 19:33
Postat de alenb pe 26 Septembrie 2024, 15:53

Nu ai voie sa pui mana pe om si punct. Daca se duce Dorinel pe strada si-l ia pe unul de guler, iar ala suna la politie, Dorinel al nostru se trezeste retinut si cu dosar penal deschis, cat o avea el de selectii etc. Acuma daca ala e fotbalist are mai putine drepturi, legea e alta in raporturile dintre un antrenor si un fotbalist? Dati-mi si mie articolul legal care-i permite antrenorului sa-l agreseze pe fotbalist, daca-l gasiti. Exemplul cu Beckham e prost, ala s-a petrecut la vestiar, departe de camere, nu este acelasi lucru cu a face asa ceva in spatiu public cu camere/ martori. Ideea e sa-l arda pe Dorinel ca daca nu-l arde nici nu invata nimic, daca-l astepta dupa meci un echipaj sa-l duca la sectie si sa i se deschida dosar penal era si mai bine, nu cred ca mai repeta figura!

Haide, bre, ca exagerezi! Cum naiba sa-i atraga atentia daca nu se uita la el? Sa-l pupe? L-a apucat de ce a prins mai repede, fiind in tensiunea meciului! Faceti toti din tantar armasar, inclusiv aia de la TV. Auzi, sa nu-l atinga! Bibelouri de portelan fotbalistii astia! Daca il vatama fizic in vreun fel, da, putea sa vina politia...

gioalen
gioalen  •  26 Septembrie 2024, 19:30
Postat de cenzuratul pe 26 Septembrie 2024, 17:37

stiu ca e greu pentru cineva ca tine sa inteleaga ca la fotbal nu e la fel ca intr-un birou si oricat de tare incearca un snowflake sa faca o comparatie nu face decat sa dovedeasca ca nu a jucat vreodata fotbal. maine o sa fii suparat ca antrenorul tipa la jucatori de pe margine si ca jucatorii au nevoie de terapie sa isi revina, ca doar un pedagog nu tipa niciodata la elevii sai, nu? dupa ce implinesti 10 ani sa te intorci pe site ok?

Asa cum am spus, legislatia interzice agresiunea, fara a fi exceptat fotbalu si relatiile antrenori-jucatori. Daca in vest facea un antrenor asa ceva pleca cu politia, la noi inca mai trebuie sa treaca timp pana sa se intervina, unor *** li se pare acceptabil, ca “asa e la fotbal”.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează