Articol de Alin Buzărin - Publicat vineri, 30 iunie 2023 12:25 / Actualizat vineri, 30 iunie 2023 12:26
E o idee apărută recent, cumva ca un fel de contracarare a disputelor pe seama regulii U21. Dar subiectul va fi dat repede uitării.
Justin Ștefan, secretarul general al LPF, printr-un text emis joi, a încercat să facă un pic de curățenie în urma recentului scandal legat de abolirea sau neabolirea regulii U21. Să strângă mizeria după acutele rostite marți, multe dintre ele chiar pe treptele modernei clădiri a Ligii, din Cotroceni. Printre ideile emise de JS este și aceea a unei eventuale înființări a unui campionat de tineret.
Cum era pe vremuri
Ideea nu e deloc rea. Noi, cei cu barba ceva mai sură, ne aducem aminte de meciurile campionatului de tineret de odinioară. Căruia i s-a spus ba de tineret-speranțe, ba de tineret-rezerve. La Craiova cel puțin, unde mi-am trăit copilăria, adolescența și prima parte a tinereții, acestea erau programate, cât permitea vremea, în deschiderea partidelor "echipelor mari". La început, în tribune erau câteva pâlcuri de oameni, dar pe parcurs gradenele se populau, spre final ele ajungând aproape pline. Așa că ultimul sfert de oră al "tineretului" putea să se deruleze chiar și în fața a 25.000-30.000 de spectatori!
În drum spre seniorat
Echipele erau alcătuite din fotbaliști tineri sau foarte tineri. Unii chiar de 14-15 ani. La "tineretul" Craiovei l-am văzut prima dată pe Geolgău. Tot acolo, pe Irimescu, Bumbescu și alții. Mai târziu, în anii "Maximei" în deschiderile "tineretului" de pe "Central" i-am cunoscut pe Adrian Popescu, Bâcu, Săndoi, Bica, Neagoe, Cioroianu, Fane Stoica, Badea și alții. Uneori, lotul era ameliorat și cu jucători de la seniori, care se rodau pentru echipa mare, fie aveau "galbene" în Divizia A. La fel se întâmplau lucrurile și la Farul, Corvinul, Argeș, Bacău, cluburi cu echipe foarte bune de "speranțe". Plus că, de multe ori, în deplasări se mergea împreună cu seniorii, în același autocar. Ba, când distanța era mai mare, chiar în același avion.
Un mesaj de pace
Problema financiară era simplă: se dădea un telefon la Partid, iar Partidul, dat fiind că era în toate, rezolva totul. După 1989, încet-încet, ideea s-a stins, iar de vreo două decenii ea nu mai există. Ne propunem s-o reluăm acum, mai mult diplomatic, pentru a face pace între cei ce nu mai pot de drag când li se impune regula U21 și cei care o contestă. E clar că Justin Ștefan, eminența cenușie a Ligii după trecerea lui Gino Iorgulescu într-un plan oarecum secund, nu vrea dezbinare între supușii (sau nesupușii!) din împărăția LPF.
Exemplul echipelor secunde
Însă e aproape sigur că această idee frumoasă, a unui campionat de tineret, va rămâne o vorbă de clacă. O utopie! Cluburile, și cele care vor regula U21, și cele care nu o vor, nu vor vota niciodată așa ceva. O echipă de tineret presupune niște costuri, niște salarii de plătit (mici, dar tot vor fi!).
Unele cluburi au echipe secunde în liga a treia sau a patra și le tratează cu parcimonie și pe acelea. Puțină lume le dă importanță. Recent, Farul a dat baraj pentru L2, iar Adrian Mititelu, a cărui formație secundă a acces zilele trecute în L3, a spus public că vrea să mai urce un eșalon. În rest, nimeni, nimic!
De unde bani?
E mai comod cu o echipă secundă printre mărăcinii eșalonului terț, sau chiar fără ea. La L3 cheltuielile sunt mici, deplasările sunt scurte, de regulă fără cazare. Un campionat de tineret la nivel național ar presupune, pe lângă costuri de organizare, și drumuri, de exemplu, de la Botoșani la Arad. Mai mulți bani. Iar cu cluburile noastre totul e în regulă până când vine vorba de bani. Discutăm totuși de niște structuri sportive ba în insolvență, ba în pragul ei, ba cu salarii neplătite de luni de zile, cărora numai de campionat de tineret nu le arde.